
Yüzünüzdeki Çillerden Kurtulmanın Yolları & Yüz Çilleri Nasıl Geçer?
Çiller, cildinizde ten rengi veya açık kahverengi olan lekelerdir. Melanin pigmenti içeren cilt hücrelerinin bir araya gelmesiyle oluşurlar. Yüzünüzde bulunan pürüzlü benlerin aksine, çiller düzdür. Ayrıca ağrılı veya zararlı değillerdir. Her ne kadar genetik olsalar da hiç kimse çillerle doğmaz. Güneşe maruz kalma ile tetiklenirler. Çilleriniz varsa ve yüzünüzdeki çillerden kurtulmanın yollarını arıyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar var.
Güneş kremi
Güneş kremi sizi mevcut çillerden kurtarmaz, ancak yenilerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Hava bulutlu olsa bile yıl boyunca güneş kremi sürmelisiniz. Güneş kreminiz 30 veya daha yüksek bir SPF’ye sahip olmalıdır.
Dışarı çıkmadan en az 15 dakika önce çıplak cildinize sürmeli ve her iki saatte bir veya aşırı terledikten hemen sonra güneş kremini tekrar uygulamalısınız. La Roche-Posay Anthelios invisible Fluid Yüz Güneş Kremi Normal/Karma Ciltler Spf50+ bu kapsamda kullanabileceğiniz faydalı bir ürün.
Lazer tedavisi
Lazer tedavisi, cildin hasarlı bölgelerini hedeflemeye odaklanmış yoğun ışık darbeleri kullanır. Bazı araştırmalara göre, Q-Switched lazerin, çillerin tedavisinde etkili olabildiği gözlemlenmiştir.
Lazer tedavisi genellikle güvenli bir tedavidir. Yara izi riski düşüktür. Oral uçuk geçmişiniz varsa, lazer tedavisine başlamadan önce bir antiviral ilaç almanız gerekebilir. Bunun nedeni, lazerin ağzınızın çevresinde uçuk alevlenmesini uyarabilmesidir. Doktorunuz işlemden önce başka ilaçlar veya kremler de reçete edebilir. Ayrıca prosedürden önce belirli ilaçlardan veya ürünlerden kaçınmanızı önerebilirler. Kullanmakta olduğunuz herhangi bir ilaç veya krem varsa bunlar hakkında doktorunuza bilgi vermelisiniz.
Ayrıca bu tedavi sonucunda aşağıdakiler de dahil olmak üzere birtakım yan etkiler ortaya çıkabilir:
- Kaşıntı
- Şişme
- Kırmızılık
- Kabuklanma
- Enfeksiyon
- Cilt rengindeki değişiklikler
Kriyocerrahi
Kriyocerrahi, anormal cilt hücrelerini dondurmak ve yok etmek için sıvı nitrojen formunda aşırı soğuğu kullanır. Kriyocerrahi genellikle güvenlidir ve anestezi gerektirmez ve çok kısa bir iyileşme süresi gerektirir. Bu tedavide de hipopigmentasyon, kanama ve kabarma gibi bazı yan etkiler oluşabilir.
Topikal cilt beyazlatıcı krem
Ağartma kremi olarak da adlandırılan bu krem hem kozmetik markaları tarafından hem de doktorların reçete ettiği ürünler şeklinde satılmaktadır. Birçok cilt beyazlatıcı krem, melanin üretimini baskıladığı ve cildin koyu bölgelerini aydınlattığı düşünülen bir bileşen olan hidrokinon içerir.
Topikal beyazlatıcı krem şunlara neden olabilir:
- İltihap
- Kuruluk
- Yanma
- Kabarma
- Cilt rengi değişikliği
Yüzde 2’ye kadar hidrokinon içeren ağartma ürünleri genel olarak güvenli ve etkili olarak değerlendirilse de bazı yeni kanıtlar, hidrokinonun cildin koyulaşmasına ve şekil bozukluğuna neden olabileceğini gösterdi. Dolayısıyla bu tedavi yöntemini de asla doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız.
Topikal retinoid krem
Retinoid krem, bir A vitamini bileşiğidir. Güneşten zarar görmüş cildi iyileştirmek ve çilleri hafifletmek için kullanılır. 2014 yılında yapılan bir incelemeye göre, retinoidlerin ultraviyole B radyasyonunu emerek ışıktan koruma sağlayabildiği gözlemlenmiştir. Bu da yeni çillerin oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Örneğin The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion retinoid kremler arasında kullanabileceğiniz popüler ve faydalı bir krem olarak yer alıyor.
Yaygın yan etkileri ise şunlardır:
- Kırmızılık
- Kuruluk
- Cilt tahrişi
- Cilt temizleme
- Duyarlılık
Kimyasal peeling
Kimyasal peeling, hasarlı cilt bölgelerini pul pul dökmek ve soymak için kimyasal bir solüsyon kullanır. Hasarlı cilt soyulduktan sonra yeni ve pürüzsüz cildin oluşması beklenir. Kimyasal peeling geçici olarak şunlara neden olabilir:
- Batma
- Cilt temizleme
- Kırmızılık
- Tahriş
- Kabuklanma
- Şişme
Ciltteki orta dereceli kabukların iyileşmesi iki hafta kadar sürebilir. Cildinize, iyileşmesi için günlük olarak topikal merhem sürmeniz gerekir. Ayrıca iki haftaya kadar güneşten kaçınmanız gerekir.
Doğal ilaçlar
İnsanların çillerden kurtulmak için kullandıkları birkaç doğal çözüm var. Hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da çoğunun ölçülü kullanıldığında zarar vermesi pek mümkün değildir.
Limon suyu: Limon suyunu bir pamuk yardımıyla doğrudan cildinize uygulayın ve ardından yıkayın. Limon suyunun cilt tonunu eşitlediği düşünülmektedir.
Bal: Bir peeling oluşturmak için balı tuz veya şekerle birleştirin. Bal, pigmentasyonu hafifletmeye yardımcı olabilir.
Ayran: Ayranı doğrudan cildinize uygulayın. Ilık su ile durulamadan önce 10 dakika bekletmelisiniz. Ayranı yulaf ezmesi ile birleştirerek de bir maske oluşturabilirsiniz. Ayran, çillerinizi hafifletmeye yardımcı olabilecek laktik asit içerir.
Ekşi krema: Ekşi kremayı doğrudan cildinize uygulayın ve birkaç dakika sonra yıkayın. Ayran gibi ekşi krema da laktik asit içerir.
Yoğurt: Yoğurdu doğrudan cildinize uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Yoğurt da laktik asit içerir.
Soğan: Soğanı cildinize sürün ve ardından cildinizi ılık suyla durulayın. Soğan, pul pul dökücü görevi görebilir ve lekelerin hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Yüzünüzün herhangi bir yerinde tahriş yaşarsanız, uyguladığınız malzemeleri kullanmayı bırakın. Sonuç olarak yüzünüzdeki çillerden kurtulmak istiyorsanız, en iyi yüz temizleme yöntemini belirlemek için dermatoloğunuzla konuşmanız daha faydalı olacaktır. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, yeni çillerin oluşmasını önlemeye yardımcı olmak için güvenli güneş bakımı uygulamak oldukça önemlidir.