
Yüz Sağlığı İçin Yağ Bakımı Nasıl Yapılır?
Yüz sağlığı için yağ önerileri konusu cildin genç kalması istendiğinde önem kazanıyor. Yüze sürülecek doğal yağlar için en doğru sonucun cildiye hekimi tarafından verilebileceğinin altını çizerek cilde iyi gelen bazı yağları paylaşabiliriz. Cilde iyi gelen yağlar listesine geçmeden önce bitkisel ve hayvansal olan doğal yağ ürünlerini tanımak gerek. Bitkisel yağlar nasıl elde ediliyor ve cilt için sadece bitkisel yağlar mı kullanılır gibi sorulara yanıt vererek başlayalım.
Yüz Cildi Neden Yağla Bakım İster?
Cilt, vücudun en dışındaki güçlü ve dirençli bir tabakadır. Ancak zamanla esnekliğini ve bundan dolayı da parlak, yumuşak, net görünümü kaybeder. Cildin başlangıçtaki yani bebeklikten gençliğe kadar uzanan dönemdeki diri ve canlı görünümü azar azar kaybetmesi, doğal bir sonuçtur. Bir yandan da yaşlanmanın en çok bilinen belirtisidir. Günümüzde cildin yaşlanmasını engellemek mümkün değil ama geciktirmek mümkün. Cildin yaşlanmasını yavaşlatmak için sağlıklı beslenme, günlük alışkanlıkların sağlıklı olması, daha az güneşe maruz kalma ve düzenli bakım etkili sonuç verir. Yüz cildi bakımı için farklı kozmetik ürünler varken tamamen doğal olan yağlar da güçlü bir seçenektir. Peki, yüzlerce bitkisel yağ varken hangileri cilde sürmeye uygun? Cilde iyi gelen yağlardan bazılarını inceleyelim.
Yüze İyi Gelen Yağlar Nelerdir?
Bitkilerden ve meyve ya da sebzelerden elde edilen yağlar, farklı amaçlarla kullanılıyor. Ancak en yaygın kullanımları, cilt koruması oluyor. Cildi beslemek, rahatlatmak, yumuşatmak ve bazen de cilt sorunlarının zaman içinde düzelmesi için bitkisel yağlar tercih ediliyor. Peki, yüze iyi gelen bitkisel yağlar hangileri?
Badem Yağı
Badem meyvesinin özünden elde edilen bir yağdır. Bademlerin preslenmesi ile elde edilir. Üretim şekli zeytinyağı üretimine benzer. Türkiye’de özellikle Ege bölgesinde yaygın bir şekilde badem yağı üretimi yapılıyor. Ayrıca Yunanistan ve İtalya’da da badem yağı üretiliyor. Badem yağı, cilt için çok besleyici bir içeriğe sahiptir.
Zeytin Yağı
Milyonlarca yıldır üretilen kadim şifa kaynağı zeytin, cilt için de çok değerli bir ürün. Zeytinyağı cilde sürülerek kullanılabilir. Ancak cilde uygulanacak yağın asit derecesi gibi konular önemli. Bu nedenle herhangi bir yağı düzenli olarak cildinize uygulamadan önce bir cilt hekimine başvurmanız önerilir.
Argan Yağı
Bir Afrika bitkisi olan Argan ağacının özü, bu bölgede farklı amaçlarla kullanılıyor. Pek çok konuda şifa sunduğu bilinen argan yağı, cilt için de çok güçlü bir içeriğe sahip. Özellikle E vitaminince dünyanın en zengin doğal ürünlerinden biri. Argan yağı, hem cilde hem saça hem de tırnaklara iyi geliyor. Düzenli kullanımla etkili sonuçlar almak mümkün.
Kakao Yağı
Kakaoyu hep çikolata, pasta, keki kurabiye gibi şekerle birleşen ürünlerden tanıyoruz. Çünkü bu ürünlere en çok yakışan aroma, kakao aroması. Ama kakao, sadece tatlıları çağrıştırmamalı. Çünkü o aslında çok değerli besinler içeren bir meyveden elde ediliyor. Kakao meyvesinin yağı da hem aroması çok güçlü hem de içeriği besleyici maddelerle dolu bir iksir gibi. Koyu renkli kakao yağının cilde olan olumlu etkileri de yüzlerce yıldır biliniyor. Özellikle cilt kurumasına iyi gelen kakao yağının en önemli özelliklerinden biri de bronzlaştırma etkisine sahip olması.
Jojoba Yağı
Cilde iyi gelen yağlardan biri de jojoba yağıdır. Güney Amerika’da yetişen jojoba bitkisinin yağı çok değerlidir. Jojoba yağını ilk kez cilt tedavisi için kullananlar ise bölgedeki Kızılderili kabileleridir. Cildi sakinleştirme, rahatlatma etkisine sahiptir. Özellikle çok kuru bir cilt için etkili sonuç verebilir.
Kantaron Yağı
Kantaron bitkisi, Türkiye’de hemen her yerde yetişiyor. Çalımsı olan bitkinin kırmızı veya sarı renkli güzel çiçekleri vardır. Kantaron yağı, yüzlerce yıldır farklı sağlık sorunlarının tedavisi için geleneksel olarak kullanılıyor. Ancak bilinen en güçlü etkisi, cilt üzerindedir. Cilde iyi gelen kantaron yağını düzenli olarak kullanabilirsiniz.
Hindistan Cevizi Yağı
Cilde parlaklık veren Hindistan cevizi yağı, yüksek oranda E vitamini içeriyor. Cilt için hem hoş bir koku verici hem de etkili bir besin kaynağıdır. Tabi, düzenli kullanımda.
Lavanta Yağı
Lavanta yağı, özellikle kokusu ile çok tercih edilen bir bitkisel ürün. Lavanta yağının rahatlatıcı bir etkisi de var. Hatta uykuya dalmakta zorlananlar için öneriliyor. Yatmadan önce bileklere sürülmesinin uykuya geçişi kolaylaştırdığı biliniyor. Ancak lavanta yağının en büyük ve en iyi bilinen etkilerinden biri de cilde olan etkisi. Yumuşatma ve nemlendirme konusunda oldukça iyi sonuç veriyor.
Shea Yağı
Cilt bakım yağları içinde shea yağının çok özel bir yeri var. Çünkü E vitamini açısından zengin bir ürün. Shea yağı ile yüzünüze masaj yapabilirsiniz. Yoğun nem veren bir etkisi de var.
Lanolin ve Hayvansal Yağlar
Doğal yağlar denilince akla hemen sadece bitkisel olanlar geliyor. Oysa lanolin adı verilen koyun derisi yağı da doğal ve etkili bir seçenektir. Bazı markaların bu yağın doğal bileşenlerini bozmadan sunuyor olması da önemli. Koyun derisi yağının içeriğindeki özel maddeler, ciltteki tahriş olma ve kuruma etkilerini azaltarak cildi koruyor. Bu da özellikle erken emzirme dönemindeki annelerin meme ucu hassasiyetine çok iyi geliyor. Böyle bir ürün tercih ederken doğal içerikte olmasına, ilgili testlerden geçirilmiş olmasına ve son kullanma tarihine mutlaka dikkat edin.
Bitkisel Yağlar Nasıl Elde Edilir?
Bitkisel yağlar iki farklı yöntemle elde edilir. Biri meyve veya çekirdekten yapılan üretimdir. Susam yağı, zeytin yağı, fındık yağı, kakao yağı, vanilya yağı, kakao yağı böyle elde edilir. Ancak yapraklı bitkilerin yağları için damıtma denilen yöntem kullanılır. Damıtma yöntemi ile yağ elde etmek çok zordur. Tonlarca bitkiden 100 gram yağ zor çıkar. Bu da bitkisel yağları çok değerli yapar.
İhtiyacınıza uygun bitkisel yağlardan seçim yaparak yüz sağlığı için yağ siparişi verebilirsiniz.