
Yenidoğan İçin Ev Hazırlıkları ve Alınacaklar Listesi
Her anne baba için bebek sahibi olmak büyük bir heyecandır. Bu güzel heyecan, ailelerin evinde birtakım değişiklikler yapmasını sağlar. Aileye yeni katılacak olan minik misafir, beraberinde çeşitli düzenlemeleri ve ihtiyaçları da getirir. Özellikle evin, bebeğe uygun şekilde dizayn edilmesi ve odanın gereken eşyalara sahip olması gerekir. Tabi bir de bebek için gereken eşyalar vardır. Yenidoğan bebek için hazırlık yaparken nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. Sizin için tüm detayları titizlikle derledik.
Ev Hazırlıkları
Yenidoğan bebekler için ev hazırlıklarının dikkatle yapılması gerekir. Evde hem bebeğin hem de anne babanın rahat edeceği şekilde dizayn oluşturulmalıdır. Evdeki eksiklikler tespit edilerek, en kısa zamanda temin edilmelidir. Birçok aile, bebeği için oda açmayı tercih etmez. Çocuk 1 ya da 2 yaşına gelene kadar oda açmayı gereksiz görür, ancak bebeğe doğduğu andan itibaren bir oda açmak eşyaların düzenli durmasını sağlar. Ayrıca bebek, gün içinde odasında uyuyarak, ortama kolay bir şekilde alışır. Oda dizaynı oluştururken bebeğin ileriki yaşlarında da rahat etmesini sağlamanız gerekir.
- Bebek Odası Düzenlemesi
Bebek odasını dizayn etmek, bebeğin güvenli ve rahat bir ortamda büyümesini sağlar. Odayı dizayn ederken ilk olarak renk seçimine dikkat etmeniz gerekir. Genellikle kız çocukları için pembe, erkek çocukları için mavi renk seçimi önerilir. Eğer bebeğin cinsiyeti belli değilse bu iki renk yerine turuncu, yeşil, sarı gibi renklere yönelebilirsiniz. Odada seçtiğiniz renkler birbiriyle uyumlu olmalıdır. Eşyaları seçerken de odadaki hakim renkleri dikkate alabilirsiniz.
Oda düzenlemesine duvarları da dahil etmeniz gerekir. Duvar rengini sakinlik veren bir renge boyayabilir, birbirinden güzel resimler asabilirsiniz. Seçtiğiniz resimlerde hayvan ya da çiçek gibi sembolleri kullanabilirsiniz. Odayla uyumlu renkte bir halı seçmeniz tavsiye edilir. Halının düz renklerden oluşması ileride de kullanabilmenizi sağlar, ancak kirlenme riskine karşı çok açık renklerden uzak durmanız tavsiye edilir.
- Güvenlik Önlemleri
Bebek odasında birtakım güvenlik önlemleri almak gerekir. Bu önlemler, bebeğin sağlığı ve güvenliği için oldukça önemlidir. İlk olarak beşik ya da karyolanın güvenli hale getirilmesini öneririz. Beşik küçük parçalar içermemelidir. Ayrıca bebeğin başını vurabileceği herhangi bir tehlikeli parça içermemesi de önemli konulardandır.
Beşiğin yan taraflarında düşmeyi engelleyen korkuluklar olmalıdır. Bazı beşik modellerinin korkuluk kısımlarının araları açıktır. Bu açıklığın çok geniş olmaması gerekir. Aksi takdirde bebeğin araya sıkışma ihtimali vardır.
Oda sıcaklığının ön planda tutulması gerekir. Oda, çok sıcak ya da soğuk olmamalıdır. İdeal sıcaklığı korumak için termometre bulunmasını öneririz. Bebek odası güvenliği için prizlere de dikkat etmek gerekir. Prizlerin bebek büyüdüğünde ulaşamayacağı yükseklikte olması dikkate alınması önerilen konulardandır.
- Temizlik
Çocuk odası daima temiz ve düzenli tutulmalıdır. Bebekler, ortamdaki mikroplardan çok kolay bir şekilde etkilenir. Bunun önüne geçmek için tüm eşyalar, düzenli olarak temizlenmeli ve hijyenik hale getirilmelidir. Her gün toz alınması gerekir. Yerler silinmeli ve süpürülmelidir. Özellikle bebek sürünmeye ve yürümeye başladığında temizliğe daha çok önem verilmelidir.
Bebek yatağı düzenli olarak yıkanmalıdır. Çarşaflar ve yastıklar yıkandıktan sonra ütülenmelidir. Yatağın lekelerden korunması için pedler kullanılmalıdır. Perdelerin de düzenli olarak temizlenmesi ve tozlardan uzaklaştırılması önemli detaylar arasında yer alır.
Bebek odasının düzenli olarak havalandırılması gerekir. Ortamdaki kirli hava uzaklaştırılarak, temiz hava gelmesi için günlük olarak havalandırma yapmak oldukça önemlidir.
- Aydınlatma
Yenidoğan bebek odası aydınlatması, bebeğin gün içinde ve uykuda rahat etmesini sağlar. Doğru aydınlatılan bir oda sayesinde bebek, kaliteli ve huzurlu bir uyku çeker. Bu nedenle aydınlatma unsurlarına dikkat etmek gerekir.
Bebek odasının ışığı yumuşak ve sıcak tonlarda olmalıdır. Aydınlatmanın çok fazla olması hem bebek hem de ebeveynler için zararlıdır. Çok az ışık ise ruh halini olumsuz yönde etkiler. Bunun önüne geçmek için ortamın ışığını ideal seviyede tutmak gerekir. Bebeklerin gece uyandığında karanlıktan korkmaması için gece lambası kullanımı tavsiye edilir. Aydınlatmayı lambaların yanı sıra perdelerle de ideal seviyeye getirmeniz önemlidir. Karartma perdelerinden kullanarak, bebeğin gündüzleri de kaliteli bir uyku uyumasını sağlayabilirsiniz.
Alınacaklar Listesi
Bebekler doğmadan önce birtakım eksikliklerin giderilmesi gerekir. Hatta doğumdan birkaç ay önce eksiklerin tamamlanması oldukça önemlidir. Bebek daha dünyaya gelmeden mobilyalardan, kişisel eşyalarına kadar tüm detaylar titizlikle düşünülmelidir. Burada bahsettiğimiz eksiklikler, bebek için gereken temel eşyalardan oluşur. Zamanla bebeğin büyümesiyle birlikte farklı eşya ve ekipmanlarla eksikler giderilebilir.
- Bebek Giysileri
Bebekler için en gerekli olan malzemeler arasında giysiler yer alır. Bebeğin giysileri çok kısa sürede kirlenir. Bir süre sonra temizlik yapmak ve ütülemek ebeveynlere zor gelir. Bu nedenle yeterli sayıda giysinin olması gerekir. Ancak giysi alırken aşırıya kaçmak ekonomik açıdan zararlıdır. Bebekler hızla büyüdüğü için çok kısa bir sürede yeni kıyafetler alma zorunluluğu ortaya çıkar.
Bebek kıyafetleri pamuklu ve sağlıklı kumaş türünden oluşmalıdır. Bebeğin rahatlıkla giyip çıkarabileceği türden seçimler yapılmalıdır. Kesinlikle bebeği sıkmayan, terletmeyen ve tahriş oluşturmayan cinste seçimler yapılmalıdır. Fermuarlı giysiler yerine cırt cırt bantlı ya da çıtçıtlı ürünlerin kullanılması gerekir.
- Bebek Bezi ve Bakım Ürünleri
Yenidoğan bir bebek için yeterli sayıda bez almak gerekir. Bu doğrultuda bir hastane çantası hazırlanmasında fayda olduğunu belirtelim. Bazı hastaneler yenidoğan bebeklere bez ve ekipmanlar verir ancak her ihtimale karşı ilk etapta birkaç paket bebek bezi alınması gerektiğini hatırlatalım.
Bebek bezinin yanı sıra vücutta tahriş oluşturmayan, parfüm, boya, paraben, SLS gibi zararlı içerikleri bulunmayan bir ıslak mendil kullanımı şarttır. Bebeğin altı her kirlendiğinde yeteri kadar temizlemek için ıslak mendille silmek gerekir, ancak ıslak mendil ne kadar kaliteli olursa olsun bir süre sonra tahrişe yol açabilir. Bunun önüne geçmek için pişik önleyici bir krem kullanımı önerilir.
Bebekler için özel olarak üretilen yağlardan da kullanılması gerekir. Özellikle her banyodan sonra bebe yağıyla masaj yapılması, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur.
- Bebek Besleme Eşyaları
Yenidoğan bebekler genellikle emzirme yöntemiyle beslenir, ancak kolay ve rahat bir emzirme için çeşitli araçlara ihtiyaç duyulur. Bunlardan ilki emzirme yastığıdır. Rahat bir pozisyon sağlayan emzirme yastığı, annelerin de işini kolay hale getirir. Bir diğer eksik ise emzirme sütyenidir. Ön kısımdan kolayca açılan sütyen, zamandan kazanmayı da sağlar.
Bebek mamasını ve anne sütünü saklamak için biberon alınması gerekir. Biberonu temiz ve hijyenik hale getirmek için ise biberon fırçası ve sterilizatörü kullanılır. Ayrıca manuel ya da elektrikli süt pompası da temin edilmesi gereken ürünlerdendir. Sütü saklamak için ise saklama kabı ve torbası alınmalıdır. Bebek için emzik kullanımı da önerilir. Özellikle birkaç ay emzik kullanılması, bebeğin ve annenin rahat etmesini sağlar. Son olarak su geçirmeyen ve kolayca temizlenebilen bir mama önlüğü kullanılması gerekir. Bu sayede bebeğin kıyafetlerinin kolayca kirlenmesinin önüne geçilir.
- Bebek Ekipmanları
Yenidoğan bebekler için puset ve araç koltuğu gerekir. Bu sayede bebek çok kolay ve güvenli bir şekilde istenilen yere taşınabilir. Bunların dışında temin edilmesi gereken ekipmanlardan bazıları şunlardır:
- Küvet
- Temizlik malzemeleri
- Tırnak makası
- Kulak pamuğu
- Bez değiştirme minderi
- Battaniye
- Havlu