Yeni hobi arayanlara: Kürek sporu nasıl yapılır?
Pandemi süreciyle birlikte doğa sporlarına olan ilgi artıyor. Şehri boğuculuğundan uzakta, size farklı bir dünya açabilecek kürek sporu son zamanlarda rağbet görüyor.
Kürek sporu
Bu branşta tekne üzerindeki kişiler kürek yardımıyla teknenin suda ilerlemesini hedefler. Göl, nehir veya denizde yapılan kürek sporunda özel tekne ve kürekler kullanılır. 1, 2, 4 veya 8 kişilik tekneler kullanılabilir. Kuvvet ve dayanıklılığın ciddi anlamda öne çıktığı sporda, takım halinde yapılan kategorilerde koordinasyon da bir o kadar önemlidir.

Kürek sporunun tarihi
Branşın tarihine baktığımızda köklerinin milattan önce, Mısır’a kadar gittiğini görüyoruz. Günümüzde yapılan modern anlamdaki Olimpiyat Oyunları’nın da en eski kategorilerinden biri olarak tarihte yer alıyor.
1900 Paris Olimpiyatları’yla olimpik spor haline gelen kürek sporu, uluslararası anlamda federasyonu kurulan ilk spor branşı olma özelliğini de taşıyor. Uluslararası Kürek Federasyonu FISA, 1892’de kuruldu.
Spor dünyasının en köklü rekabetlerinden biri olan Oxford Üniversitesi ile Cambridge Üniversitesi arasında geçen kürek yarışları branşın en önemli organizasyonlarından biridir. İlki 1829’da yapılan müsabaka yılda bir kez düzenlenirken, özellikle Britanya’da büyük önem taşır.

Kürek sporu nasıl yapılır? Kuralları nelerdir?
Tahmin edebileceğiniz üzere kürek sporunu rekabetçi anlamda yapmak mümkün olduğu gibi, eğlence veya sağlıklı yaşam için de kullanmak mümkün. Rekabetçi anlamda yapılan kürekte, tekne ve küreğin doğru malzemelerden üretilmiş olması gerekiyor. Bu araçlar hafif ve dayanıklı malzemeler kullanılarak hazırlanıyor. Sporcular yarışlara fizik kondisyon ve güç antrenmanları yaparak hazırlanır.
Sporcuların tek veya iki kürek kullanmalarına göre branş kendi içinde kategorilere ayrılıyor. Tek kürek kullanılan kategoride iki tek, dümencili iki tek, dört tek, dümencili dört tek ve dümencili sekiz tek sınıflar bulunuyor. Çift kürekli olanlarda ise tek çifte, iki çifte, dört ve sekiz çifte sınıfları mevcuttur. Dümencilerde kürek bulunmaz.

Kürek sporunun amacı
Branşın genel amacı küreklerin kullanımıyla göl, nehir veya deniz üzerinde belirlenen parkurları rakiplerinizden önce tamamlamaktır. Olimpik seviyede bu parkurlar 2000 metre uzunluğunda oluyor. Atletizmdeki koşu yarışlarında olduğu gibi kürekte de kulvar içinde kalmak gerekiyor. Yarışlar dalganın olmadığı durağan sularda yapılıyor.
Kürek çekme ritüeli yakalama, çekiş, kürek sonu ve öne geliş olmak üzere dört aşamadan oluşuyor.
Kürek sporu ilk bakışta kano sporu ile karıştırılabilir. Kanoda sporcuların yüzleri gittikleri istikamete dönüktür ve kullandıkları kürekler kanoya bağlı değildir. Kürek sporunda ise bu iki durum tam tersidir. Sporcular hareket ettikeleri istikamete sırtları dönük şekilde kürek çeker ve kullandıkları kürekler tekneye bağlıdır.
Kürek sporunda devamlılık önemli olsa da olumsuz hava şartları bu konuda önemli bir engel. Kürek rutinin bozmak istemeyenler için su direnciyle oluşturulan Waterrower A1 Stüdyo Kürek gibi modeller kondisyonunu ev şartlarında da korumak isteyenlere yardımcı olabilir.
Rekabetçi anlamda yapılmayan kürekte ise tekneler daha geniştir. Bu sayede tekneyi kullanan kişinin daha kolay dengeyi bulunması ve daha kolay hareket etmesi hedeflenir. Yüksek hızı ulaşma kaygısı olmadığı için bu türde kullanılan küreklerin pala ismi verilen uç kısmı daha dardır. Bu şekilde sporcunun yine zorlanmadan çekişleri yapması hedeflenir.
Kürek sporuna başlamaya karar verdiyseniz Hepsiburada Yüzme Ürünleri kategorisini ziyaret ederek ihtiyacınız olan araçları temin edebilirsiniz.
Ayrıca spor yaparken performansını artıracak sizi motive edecek şarkılar dinlemek isterseniz “Antrenmanlarda performansınızı yükseltecek şarkılar” yazımıza mutlaka göz gezdirin.