ÜST
yeni doğan

Yeni Doğan Bebeğe Nasıl Banyo Yaptırılır?

Yeni doğan bebeğinizin rutinine banyo yapmayı eklemek, bebeğiniz doğduktan kısa bir süre sonra başlayabileceğiniz bir rutindir. Bazı çocuk doktorları, bebeğin ilk banyosunu birkaç günlük olana kadar ertelemeyi önerir. Bunun nedeni, doğumdan sonra bebeğinizin cildinin bebeğinizi ortamdaki mikroplardan koruyan bir madde ile kaplı olmasıdır.

Bebeğinizi eve getirdikten sonra sünger banyosu yaptırabilirsiniz. Başını, bacaklarını ve bebek bezinin denk geldiği bölgeyi temizleyebilirsiniz. Göbek kordonu düşene kadar bebeğinizi yıkamanın en güvenli yolu budur. Kordon kendi kendine düştükten sonra yeni doğan bebeğinizi sığ bir küvete sokarak yıkamaya başlayabilirsiniz.

Yeni doğan bebeğinizi nasıl yıkayacağınızı ve banyo zamanı hakkında bilmeniz gereken diğer şeyleri öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Yeni doğan bebeğe nasıl sünger banyosu yaptırılır?

yeni doğan

Yeni doğan bebeğiniz, yaşamının ilk birkaç haftasında sünger banyosu ile yıkanmalıdır. Bu, göbek bağı düşmeden önce bebeğinizi temizlemenin en basit ve güvenli yoludur. Sünger banyoları aynı zamanda sünnet olan erkek çocuklarını sünnet yeri iyileşirken yıkamanın da en sağlıklı yoludur. Ayrıca bebeğinizin vücudunun sadece belirli bir kısmını yıkamak istediğinizde bebeğinize sünger banyosu yaptırabilirsiniz.

Bebeğinize sünger banyosu yaptırmadan önce, ihtiyacınız olan tüm malzemeleri kolayca erişebileceğiniz bir yerde bulundurduğunuzdan emin olun. Ayrıca bebeğinizi rahat ettirmek için banyo öncesinde odayı da ısıtmak isteyebilirsiniz.

İhtiyaç duyacağınız malzemeler:

Eğer malzemeleriniz hazırsa şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Banyo için 23,8°C civarında sıcak bir oda seçin, bebeğinizin kıyafetlerini ve bezini çıkarın ve bir havluya sarın.
  • Bebeğinizi alt değiştirme masası, lavabonun yanındaki tezgâh veya yatak gibi düz bir yüzeye yatırın. Bebeğinizin düşmediğinden emin olmak için bir elinizi her zaman üzerinde tutun.
  • Bebeğinizin yüzünden ve başının üstünden başlayın: Önce temiz bezi ılık suya batırın. Bebeğinizin gözlerine veya ağzına sabun bulaşmasını önlemek için bu adımda yalnızca sabunsuz ılık su kullanın. Başın üstünü ve dış kulakları, çeneyi, boyun kıvrımlarını ve gözleri silin.
  • Ilık suya biraz sabun ekleyin. Bezi sabunlu suya batırın ve sıkın.
  • Vücudun geri kalanını ve bebek bezinin olduğu bölgeyi temizlemek için sabunlu suyu kullanın. Kol altlarını ve genital bölgenin çevresini temizleyin. Bebeğiniz sünnetliyse, doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe yarayı kuru tutmak için genital bölgesini temizlemekten kaçının.
  • Deri kıvrımlarının arasını atlamadan bebeğinizi kurulayın. Temiz bir bebek bezi bağlayın.

Yeni doğan bebek küvette nasıl yıkanır?

Bebeğinizin göbek bağı düştükten sonra onu bebek küvetinde yıkayabilirsiniz. Bebeğinizi güvenle yıkamak için şu adımları izlemelisiniz:

  • Küveti az miktarda suyla doldurun. Genellikle 5-6 cm su yeterlidir. Bazı küvetler, sahip olduğunuz modele bağlı olarak lavaboya veya normal küvete yerleştirilebilir. Sevi Bebe Katlanabilir Banyo Küveti bebeğinizi güvenle yıkamanıza yardımcı olabilir.
  • Bebeğinizi soyduktan sonra üşümemesi için hemen hazırladığınız suya sokun.
  • Bir elinizi bebeğinizin başını desteklemek için diğer elinizi de ayaklarını küvete sokmak için kullanın. Baş ve boyun, güvenlikleri için her zaman suyun üzerinde olmalıdır.
  • Bebeğinizi küvette sıcak tutmak için üzerine hafifçe ılık su dökebilirsiniz.
  • Yüzünü ve saçını temizlemek için bir bez kullanın ve saçlarını haftada bir ila iki kez şampuanlayın.
  • Vücudunun geri kalanını ılık su veya ıslak bir bez kullanarak yukarıdan aşağıya doğru yıkayın.
  • Bebeğinizi nazikçe kaldırın ve bir havluyla kurulayın. Ayrıca cildindeki kıvrımları da kuruttuğunuzdan emin olun.
  • Bebeğinizi bir saniye bile olsa küvette gözetimsiz bırakmayın. Sığ bir suda bile hızla boğulabilirler.

Yeni doğan bebeği lavaboda mı yoksa banyoda mı yıkamalısınız?

yeni doğan

Yeni doğan bebeği yıkamak için lavaboya eklenebilen küvetler mevcuttur. Seyahat ediyorsanız veya evinizde yer sıkıntısı çekiyorsanız bu iyi bir seçenek olabilir. Bebeğinize lavaboda banyo yaptırmak için yukarıdaki küvet adımlarını izleyin ancak lavabo musluğundan gelen suyun çok sıcak olmamasına dikkat edin.

Bebeğiniz kendi başına oturabildiğinde (genellikle 6 ay civarında) dolu küveti kullanabilirsiniz. Küveti sadece birkaç santim suyla doldurun ve her zaman onları denetleyin. Başlarının ve boyunlarının suyun çok üzerinde kaldığından emin olun.