
Yavru kedi bakımı: Zor ama keyifli
Herhalde dünyada en sevimli olan şeylerden biri de yavru bir kedi. Sahiplendiğiniz ya da sokakta bulup yardıma ihtiyacı olduğuna emin olduğunuz yavru kedilerin bakımları ise oldukça fazla bilgi gerektiriyor.
Yavru kedileri yetişkin kedilerden çok daha fazla ilgi ve bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden bir yavru kediye yardım etmek istediğinizde ezbere bilgilerle harekete geçmemelisiniz. Özellikle doğumdan sonraki ilk 4 haftasında olan neonatal dönemdeki (yeni doğan) kedilerde bu bakım daha da zorlayıcı olabilir. Ancak ne kadar zor olursa olsun, yardıma ihtiyacı olan bir yavru kedinin bakımını yapmanız onu hayata bağlamanızı sağlayabileceğinden bilgilenmekte fayda var. Hayvan severler için yavru kedi bakımı yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları derledik.
Sağlık kontrolü
Geldiği yerin neresi olduğu fark etmeksizin her yavru kedi özel ilgi ve bakıma ihtiyaç duyar. Bu bakımın ilk adımı ise herhangi bir sağlık problemi olup olmadığının kontrolüdür. Yavru kedilerin kolaylıkla kapabildikleri rahatsızlıklar çok ciddi problemlere yol açabileceğinden özellikle annesi tarafından terk edilmiş halde bulunan kedilerin en kısa zamanda veteriner kontrolüne götürülmesi gerekir. Veterinerler yavru kedinin genel kontrolünü ve aşılarını yaparak bakım serüvenine daha sağlıklı bir başlangıç yapmanıza yardımcı olur.
Eğer yavru kediyi bulduğunuzda bir veterinere gitme şansınız yoksa sağlık kontrollerini kendiniz gerçekleştirmeniz gerekebilir. Yavru kedi bakımının bu altın adımında yapmanız gereken beş önemli şey var:
Yapılacak kontroller
- Vücut Isısı: Yavru kedide ilk dikkat edilmesi gereken vücut ısısıdır. Yavru kedilerin vücut ısılarının 37-39 derece arasında olması gerekir. Vücut ısısı termometreyle kulaktan ölçülebileceği gibi termometre olmadığı durumda elle de kontrol edilebilir. Bunun için pati gibi tüysüz kısımlara dokunarak yavru kedinin vücut sıcaklığını kontrol edebilirsiniz.
- Su ihtiyacı: Eğer yavru kedinin vücut sıcaklığı normal değerlerdeyse sıvı verebilirsiniz. Kedinin susuz kalıp kalmadığını anlamak için basit bir test yapmak yeterli: Yavru kedinin ensesindeki deriyi baş ve işaret parmağınızla hafifçe yukarı çekerek sıvı ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer deri elastikliğini kaybetmişse yavru kedinizin sıvıya ihtiyacı var demektir. Yavru kedi bakımının bebek bakımı kadar nazik yapılması gerektiğini unutmamalı ve direkt olarak su vermemeniz gerektiğinin bilincinde olmalısınız.
- Kan şekeri: Yavru kedinizin diş etlerinin pembe yerine soluk bir renkte veya griye dönük olması kan şekerinin düşük olduğunun işareti olabilir. Bu kedinin şoka girmiş olduğunu da gösterebileceğinden direkt sıvı vermekten kaçınmak ve veteriner hekim arayışına girmek en doğrusu olacaktır.
- Göz sağlığı: Yavru kedi bakımının önemli bir aşaması da göz sağlığına dikkat etmektir. Kedinin gözünde oluşacak ufak bir sorun ilerlemesi durumunda körlüğe yol açabileceğinden gözü etrafındaki toz, iltihap ve akıntı yakından takip edilmelidir.
- Tüy bakımı: Sağlık kontrolünde kedinin tüylerini kontrol ederek herhangi bir dış paraziti olup olmadığına da bakılmalı. Pire gibi bir parazitle karşılaşıldığında veterinere danışarak uygun ilacı almak gerekiyor.
Sağlık kontrolü yaptığınız kedi için bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünüyorsanız ona asla su ya da besin vermeye çalışmayın. Eğer veterinere götüremiyorsanız da telefon yardımıyla bir veterinere danışmanız şart.
Yavru kedi beslenmesi
Yardıma ihtiyacı olan bir yavru kediyle karşılaşıldığında yapılan en büyük hata ona doğrudan inek sütü vermektir. Ne yazık ki inek sütü kedinin sindirim sistemine uygun olmadığından ona faydadan çok zarar verir. Sağlık kontrolü yaptığınızın kedi için her şeyin yolunda gittiğinden eminseniz beslemek için doğru ürünleri burada aramaya başlayabilirsiniz.
- Neonatal dönemdeki kedinin beslenmesi: Doğduktan sonraki ilk 4 haftada kedinin mutlaka annesinin yakınında olması ve anne sütüyle beslenmesi gerekiyor. Eğer bir kediyi sahiplenmek istiyorsanız bu dönemin tamamlanmasını beklemelisiniz. Sokakta annesi tarafından terk edilmiş bir kedi bulduysanız biberon ve yavru kediler için üretilen tozla, 2-3 saat aralıklı beslemeniz şart. Bu esnada yavru kediyi yüzüstü yatırmalı ve başı ile şişenin yaklaşık 45 derecelik açı oluşturduğuna dikkat etmelisiniz.
- haftadan sonra: 4 ila 8. hafta arasında yavru kedinin gelişimi hızlanır ve sütten kesildiği dönem gelir. Bu dönemde katı besine ilgi duymaya başlayan kediler için ise sindirimi rahat mamalar tercih edilmesi gerekiyor.
Yavru kedi ve ısınma
Annesinin yanında olan bir yavru kedi devamlı ona yakın durarak vücut ısısını koruyabilir. Ancak annesinden erkenden ayrılmak zorunda kalan kediler için vücut sıcaklığını korumak oldukça zordur. Kedinin vücut ısısını korumak hayati önem taşıdığından edinmeniz gereken malzemeler var.
- Kutu veya sepet: Yeni doğan yavru kedi vücut sıcaklığını koruyacak kadar küçük, rahat hareket edebilecek kadar geniş bir kutuya ihtiyaç duyar. Eğer satın alabileceğiniz bir yer yoksa evde bulduğunuz herhangi bir kutu ya da sepeti kullanabilirsiniz.
- Isıtıcı pet: Yavru kedi annesinin yakınında olmadığından kutusunda vücut sıcaklığını sağlayabileceği bir ısıtıcı pet ya da sıcak su torbası bulunmalı. Evde herhangi biri bulunmuyorsa sıcak su doldurduğunuz bir pet şişeyi kutusuna yerleştirebilirsiniz. Kutunun içinde sıcaklık kaynağından uzaklaşabileceği bir alan bırakmak da önemli.
Tuvalet ihtiyacı
Yavru kediler tuvalet ihtiyaçlarını karşılamak için de annelerinden destek alırlar. Çevrelerinde anneleri olmayan kediler için bu görevi de sizin üstlenmeniz gerekiyor. Kediyi besledikten sonra düz bir zemine havlu sererek sırt üstü yatırın. Ardından anne kedinin diliyle yaptığı işlemi ılık suyla nemlendirdiğiniz havluyla sizin gerçekleştirin. Pamukla kedinin karın kısmını ovaladıktan sonra genital bölgesini de yavaşça silerek tuvaletini yaptırabilirsiniz.
Yavru kedilerin bebeklerden farklı olmadıklarını unutmamak, sıvı ya da besin verirken çok dikkat etmek ve devamlı olarak temizliklerini yapmak gerekiyor. Evet, bir yavru kediyi onu evlat edinerek hayata döndürebilirsiniz ancak bakımını devam ettirmediğiniz takdirde hastalık kapması da çok kolay olacaktır.
Son olarak annesinden uzak kalan kedinin stres olabileceğine ve şefkate ihtiyaç duyduğunu asla unutmayın. Yalnızca sağlığına dikkat edip beslemeniz yavru kedi için yeterli olmayacaktır. Ona zaman ayırmanız ve bol bol oynamanız, evinizi evi gibi hissetmesini sağlamanız gerekiyor. Yavru kediye mutlu ve sağlıklı hissettirecek ürünleri bir arada bulabilmek için hepsiburada’yı mutlaka ziyaret edin. Evcil hayvanlarınızla ilgili dekorasyon ipuçları için bizi takip edin.