ÜST
yarı otomatik

Yarı Otomatik Vites Nedir? Nasıl Kullanılır?

Yarı otomatik bir araba; yarı otomatik, yarı manuel bir arabadır. Aracınızı tam otomatik gibi yarı otomatik de kullanabilirsiniz. Manuel olarak vites değiştirmeye gerek yoktur, ancak isterseniz manuel olarak da kontrolü devralabilirsiniz.

Manuel vites kutusu ile yarı otomatik vites kutusu yapı olarak temelde aynıdır. Her ikisinde de baskı balata sistemi vardır. Manuel vites sisteminde debriyaja basıp vitesi değiştirmeniz gerekirken, yarı otomatik viteste bunu sizin yerinize iki adet vites robotu uygular. Pek çok sürücü araçta debriyaj pedalı görmediğinde otomobilin tam otomatik olduğunu düşünür. Ancak bu doğru değildir.

Peki, yarı otomatik arabaların otomatik şanzımanlı arabalardan farkı tam olarak nedir?

Yarı Otomatik ve Otomatik Araba

yarı otomatik

Yarı otomatik bir araba kullanmanın temel farkı, sürücünün vitesleri manuel olarak kontrol etme seçeneğine sahip olmasıdır. Bu size ekstra kontrol ve daha yumuşak bir sürüş sağlar. Otomatikte ise her zaman araba sizin için vites değiştirir.

Pek çok modern otomobil, sistemin en çok ihtiyacınız olduğunu fark ettiğinde vites değiştirmek için elektronik otomatik vites kutularını kullanmasıyla çalışır. Otomatik şanzımana sahip araçlar günden güne daha da popülerleşiyor. Bu tür arabaları sürmenin kolaylığı ve vites değiştirmek için endişelenmeye gerek kalmaması otomatik şanzımana sahip araçları tercih edilir kılıyor.

Bununla birlikte, otomatik arabalar genelde ortak bir eleştiri alıyor: Sarsıntılı veya verimsiz vites değişimleri. Bu şanzıman türünde araçtaki bilgisayar vites oranlarını belirler ve ne zaman vites yükseltip küçülteceğini bilir ancak bunu yaparken yolun durumunu hesaba katmaz. Yarı otomatik bir arabanız varsa, onu manuele geçirme ve düşük hızda veya düşük devirde sürüşü kolaylaştırma seçeneğiniz vardır. Bu seçenek de manuel bir araba sürmek kadar yumuşak bir sürüş elde edebileceğiniz anlamına gelir.

 

Birçok üst düzey spor otomobil de yarı otomatiktir. Bu tür arabaların vites kutusundaki ekstra kontrol ve hassasiyet, sürücülerin tam sürüş keyfini yaşamalarını sağlar. Bu kontrolü ve keyfi yakıt tasarrufu ile birleştirdiğinizde, neden bu kadar çok sürücünün manuel şanzımandan vazgeçtiğini anlamak kolay. Ayrıca aracınızı Wido Kış Performans ve Donmayı Engelleyen Dizel Katkısı kullanarak soğuk kış aylarında çok daha sağlıklı çalıştırabilirsiniz.

Yarı otomatik bir arabayı, en çok ihtiyacınız olduğu anda manuel kontrol sağlayan otomatik bir araba olarak düşünebilirsiniz. Bazı durumlarda, bu gerçekten yararlı olabilir. Karda ve buzda araba kullanmanın yanı sıra dik yokuşlar da sistemin anlayamayacağı bir vites değiştirme tarzı gerektirir. Özünde, yarı otomatik bir araba, sürücüleri bilgisayar kontrollü şanzımana çeken kolaylık ve rahatlığı korurken, otomatik bir arabadan daha fazla esneklik sağlar.

Yarı Otomatik vites Nasıl Çalışır?

Bu vites hem manuel hem de otomatik şanzımanın temel ögelerini birleştirir.

Motor, tekerlekleri döndürmeye yardımcı olan kinetik enerjiyi üretir ve dikkatle ayarlanmış vites oranları, ne kadar hızlı veya yavaş döneceklerini kontrol eder. Otomatik debriyaj, bir hidrolik motora (debriyaj pedalının yedeği) bağlanır ve otomatik moddayken sizin için vites değiştirir.

Manuel olarak kontrolü almaya karar verirseniz, bilgisayar size vitesi ne zaman küçülteceğinizi ya da büyüteceğinizi söyleyecektir. Bilgisayar her zaman debriyaj işlevini kontrol eder, böylece hepsini senkronize etme konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.

Kış aylarında aracınızın bakımını ihmal etmemeniz de oldukça önemli. Würth Benzin Enjektör Temizleyici ile daha güvenli bir sürüş elde edebilirsiniz.

Yarı Otomatik Vites Kolunun Üzerindeki Harfler Ne Anlama Geliyor?

Yarı otomatiğin vites kolu, manuel vitesten çok farklıdır. Çatal benzeri bir sayı düzeni yoktur, ancak yerine harflerden oluşan bir kol vardır. Otomatik şanzımanın dört ayarı (Park, Sürüş, Geri ve Boş) bulunurken yarı otomatiklerin şanzımanında P, R, N, D & M veya A, N, R & M harfleri bulunabilir.

Peki, bu harfler ne anlama geliyor?

P = Park

Park, el freni görevi görür. Şanzımanı kilitler ve aracınızın bıraktığınız yerden hareket etmesini engeller. Arabadan her indiğinizde, park moduna geçtiğinizden emin olun.

R = Ters

Arabanın geri gitmesini istiyorsanız geri vitesi seçmeniz gerekiyor. Asla başka bir nedenle arabayı geri vitese almamalısınız.

N = Nötr

Nötr, trafik ışıklarında beklemek gibi kısa bir süre durmak için kullandığınız moddur. Aracınızda el freni varsa, bunu aynı anda devreye almanız önemlidir. Boş vitesi seçmiş olsanız bile, ayağınızı frenden çekerseniz arabanız ilerlemeye devam eder.

M = Manuel

Bu mod, vites değiştirme sorumluluğunu size verir.

D = Drive

Drive modu, arabanın ilerlemesini sağlar. Ne zaman hareket etmek isterseniz arabayı D moduna almalısınız.

A = Automatic

Automatic, Drive modu (D) ile tamamen aynı şekilde çalışır.