
Yağlı Boya Tablo Nedir ve Özellikleri Nelerdir? Sanatın, Yağlı Boya Tabloların Büyüsü
Sanat, toplum tarihindeki en güçlü ifade biçimlerinin başında gelir. Birbirinden farklı sanat dalları; düşünceleri, duyguları ve hayal gücünü işitsel, görsel deneyimlerle aktarmamıza imkan verir. Bahsi geçen sanat dallarından bir tanesi de yağlı boya tablo sanatıdır. Yağlı boya tablolar, sanatçının tuval üzerine yağlı boya renkleri ile hayallerini, düşüncelerini çarpıcı biçimde aktarma sanatıdır. Gelin yağlı boya konusuna daha da yakından, farklı perspektiflerden bir göz atalım; ne dersiniz?
Yağlı Boya Nedir?
Yağlı boya, sanatçıların resim yapmak için kullandığı malzemelerden en önemlisidir; bu boya türü, renk pigmentlerinin yağ ile kullanılmasıyla oluşturulur. Ayçiçek yağı ve keten yağı gibi bitkisel yağlar bu tür boyaların yapımında kullanılır. Tahta, tuval ya da karton gibi yüzeylere uygulama yapılabilir. Yağlı boya her zaman yavaş kurur; böylelikle sanatçı zaman kazanır ve bir hata yaptıysa rahatlıkla düzeltebilir. Yağlı boya, zengin renk çeşitleri sunar. Pigmentler yağ malzemesi içerisinde güçlü şekilde dağılır; doygun ve kontrastı yüksek renkler ortaya çıkar. Katmanlı çalışmalar için uygun bir boyadır. Sanatçı kişiler bir katmanın kuruması halinde üzerine yeni katmanlar ilave ederek alan derinliği yüksek tablolar meydana getirebilir. Siz de bu yöntemi deneyebilirsiniz. Yağlı boya her zaman uzun ömürlü ve dayanıklı olur. Doğru biçimde korursanız bu boyayla yaptığınız tablolar da son derece kaliteli bir duruş sergiler. Günümüzde birçok eski tablonun hala yeni görünmesinin asıl sebebi de aslında budur. Boyayı kullanacağınız zaman inceltici ve kimyasal temizleyicilere gereksinim duyabilirsiniz. Bahsi geçen maddeleri boya karışımlarını temizlemek için kullanırsınız.
Yağlı Boya Tablo Nedir?
Yağlı boya tablo, sanatçının yağlı boya türünü dikkatle ve yaratıcı yönüyle kullanarak bir tuval üzerine çizdiği resmin ifadesidir. İncecik bir yağ karışımı ile pigmentlerin birleştirilmesi neticesinde oluşturulan resim tekniğinde başroldedir. Tabloları evinizin en özel köşesine dahil edebilir, isterseniz kendiniz de bu tür tablolar hazırlayarak yeteneğinizi, hayal gücünüzü ve tüm fikirlerinizi birer birer ortaya koyabilirsiniz. Tablonun özgün olması ve sanatçının kendi fikrini yansıtması ise her şeyden daha önemlidir. Biricik bir tablonun maddi manevi kısacası her açıdan ayrı bir değeri vardır.
Yağlı Boya Tablo Özellikleri Nelerdir?
Yağlı boyalarla hazırlanan tablolar daha dayanıklı ve kalıcı olur. Senelerce hiçbir şekilde eskimeden kullanılmaya devam eder. Renkleri son derece canlı ve olabildiğince parlak haldedir. Tüm kaliteyi malzemelerin belirlediğini de eklemek isteriz. Sahiden kalitesi yüksek malzemelerle üretilen bir yağlı boya tablo, her zaman dayanıklılığını korur. İçeriğinde bulunan pigmentler de canlı olmalıdır. Enerjisi yüksek pigmentler tablonun daha ışıltılı görünmesini sağlar. Yağ, medyum ve reçine gibi çözücü türden maddelerin boyanın yapımında aktif rol üstlenmesi gerekir. Yağlı boya tablolar tüm mekanlarda kullanılabilir, estetik açıdan her yere farklı bir aura katar. Sanatsal değeri yüksek ögelerdir. Maddi anlamda da genellikle bu yüzden yüksek fiyatlar dahilinde sunulurlar. Yağlı tablo olan ve kalitesi ile göz dolduran bir eserin uygun fiyata satıldığını görmek zordur. Derin bir araştırma yapmak ve sonrasında satın alma işlemlerine geçmek gerekir.
Yağlı Boya Tablo Tekniğinin Tarihçesi
Günümüzde hemen hemen her sanatsever yağlı boya tekniğinin tarihçesini merak eder. Bizler de merak ettik ve araştırmaya koyulduk. Yağlı boya ilk defa Çinli ve Hint ressamlar tarafından Batı Afganistan taraflarında kullanıldı. 5-10. yüzyıllar arasında Budist resimlerinde bile yağlı boya görülüyordu. Yağlı boya tablolar asıl popülaritesini 15. yüzyıl ve sonrasında kazandı. Orta Çağ döneminde de bu popülarite daha da arttı, tamamen yaygın hale geldi. Belli bir zaman sonrasında herkes artık bu boyama tekniğini biliyor, ayrıntılı olarak inceliyordu. Günümüze kadar gelen bu tekniğin tarihçesi bu şekildedir.
3 Temel Adımda Yağlı Boya Dokulu Tablo Nasıl Yapılır?
Yağlı boya tablo yapmak isteyen kişilerin en sık sorduğu sorulardan biri yağlı boya tablo nasıl yapılır sorusu oluyor. Sizler için bu soruya 3 farklı adımda cevap veriyoruz. Detaylar ise şu şekilde oluyor:
Malzemeler Hazırlanır
Yağlı boya tablo hazırlamanın ilk adımı malzemelerin hazırlanması sürecidir. Baskısı alınmış kanvas bir tablo, kaliteli fırçalar, şase ve lazım olan diğer gereçleri toplamalısınız. Ressam kullanacağı her bir rengi özenle seçer ve tuvalini sanatına hazırlar.
Zemin Hazır Hale Getirilir
Uygun malzemeler seçildikten sonra zeminin hazır hale getirilmesi lazımdır. Tuvalin üstüne herhangi bir şekilde yağlı boya uygulaması yapılmadan evvel baskısı alınan kanvas kumaş kurumaya bırakılır. Ardından şaseye gerilerek ressama verilir. Ressam bu adımları kendisi de tamamlayabilir ancak bazı atölyelerde asistanlar bu görevi üstlenir ve sanatçıya büyük bir keyifle eşlik eder. İş birliği yapılır ve arada dayanışma oluşur. Ortaya çıkan eserde de bu enerjiyi hissedersiniz.
Doku Oluşturulur
Yağlı boya dokulu tablo oluşturmanın son adımında ise doku net bir şekilde oluşturulur. Yağlı boya dokusuna sahip tablonun en ilgi çekici yönü ise dokusal özelliklerin belirgin biçimde ortaya çıkarılmasıdır. Sanatçı, bu kısımda birbirinden farklı teknikler kullanır ve boyayı birkaç katman hazırlayarak üst üste uygular. Fırça ya da spatula yardımı ile boyayı sürer. Doku bu şekilde rahatlıkla oluşturulabilir.
Yağlı Boya Tablosu Yapım Sürecinde Sanatçıya Hangi Detaylar İlham Verir?
Herkes sanatçıların ilham aldığı noktaları merak eder ancak şunu söylemeliyiz ki her sanatçının örnek aldığı unsur birbirinden farklı olur. Kimi sanatçılar doğadan ilham alır kimisi de beşeri ortamlardan. Önemli olan ise her yerde sanatçılara yeni bir fikir veren detayların barınmasıdır. Bir sanatçı kalabalıktan da beslenebilir sakin ortamlardan da; onu yaratmaya iten güç zaman zaman değişebilir. Yağlı boya tablolarında her sanatçı ilham aldığı şeyi ortaya koyar. Gökyüzünden etkilendiyse yansıttığı tabloda gökyüzünü farklı biçimlerde görürüz. Güzel bir kadının yüzünü tuvale yansıtmak istediyse o kadının düşünce dünyasından izleri bile o tablodan izleyebiliriz. Sanat çok yönlüdür ve her zaman öyle kalacak, biricik bir unsurdur. Yağlı boya tabloları incelediğinizde özgün olanları anında fark edersiniz.
Yağlı Boya Tablolar Yapmak için Kursa Gidilmeli midir?
Dilerseniz tabii ki yağlı boya atölyelerine gidebilirsiniz ancak yetenek doğuştan gelir. Gerçekten ilginiz ve el yatkınlığınız varsa bu kurslar sizin daha da gelişmenizi sağlar. Hiçbir şekilde ilgi duymuyor ve sadece merak ettiğiniz için gitmek istiyorsanız gitmenizi tavsiye etmeyiz. Yetenek gerektiren kurslarda ilgi oldukça önemlidir. Sahiden dikkatinizi çekiyorsa ve bir şeyler öğrenmek istiyorsanız konumunuza en yakın kurs ve atölyeleri birer birer araştırabilirsiniz. Alanında kendini geliştirmiş sanatçılar zaman zaman kurs veriyor. Şehir de bu durumda oldukça etkilidir. Ankara, İzmir, İstanbul, Antalya, Muğla gibi yerlerde aradığınız kursları bulma ihtimaliniz artar. Sanata doyacağınız mekanlarda yağlı tablolarınızı hazırlayarak kendinizi huzurlu hissedebilirsiniz. Günümüzde birçok kişi sanatsal kurslara kaydolarak kendini geliştirip yaşama farklı perspektiflerden bakıyor. Siz de bunu yapabilir, kendinize iyi gelen sanatı bulabilirsiniz.