ÜST

Wellness nedir? Tüm boyutlarıyla Wellness kavramı

Son yılların en çok konuşulan kavramlarından ve hatta trendlerinden biri de wellness… Özellikle yaşadığımız global sağlık krizinden sonra wellness kavramı daha da önem kazandı. Peki nedir wellnes? Ve hayatımıza nasıl alabiliriz?

Wellness nedir?

Wellness, aslında son derece eski köklere sahip ama bir o kadar da modern bir kelime. Bütünsel olarak sağlıklı yaşamın temel ilkeleri, Doğu’dan (Hindistan, Çin) Batı’ya (Yunanistan, Roma) neredeyse tüm eski uygarlıklarda kadar görülüyor. 19. yüzyıl Avrupa’sında ve Amerika’da geleneksel tıbba paralel olarak çeşitli entelektüel, dini ve tıbbi hareketler de gelişti.

Sağlık odaklı ve bütüncül modaller 1960’lardan, 1970’lerden bu yana ABD’li doktorlar ve düşünürlerin (Halbert Dunn, Jack Travis, Don Ardell, Bill Hettler ve diğerleri gibi) gayri resmi bir ağın yazıları ve düşünce liderliği altında daha fazla görünürlük kazandı. Bunlar geliştikçe, çoğaldıkça ve yaygınlaştıkça, 21. yüzyılda gelişen bir sağlık hareketi haline gelen sağlıklı yaşam; kişisel bakım, fitness, beslenme, diyet ve ruhsal uygulamaları kapsıyor.

Global Wellness Institute; wellness kavramını, bütünsel olarak sağlığa götüren faaliyetlerin tamamı olarak tanımlar. Bu faaliyetler içerisinde sadece sağlığı korumak ve hasta olmamak yoktur; hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyi olabilmeyi de kapsar.

Wellness kavramıyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak ve bu kavramı, bilinçli bir şekilde hayatınıza yansıtmak isterseniz “Adım Adım Wellness” kitabı başlangıç için son derece yararlı olacaktır.

Wellness konusunda yayınlanan pek çok kaynak sağlığı bireysel bir arayış olarak görür. Kendi seçimlerimiz, davranışlarımız ve yaşam tarzımız wellness kavramını kapsadığı gibi, içinde bulunduğumuz fiziksel, sosyal ve kültürel çevreler de sağlığı kapsar.

Wellness, genellikle sağlık, huzur ve mutlulukla karıştırılsa da bu kavramlar sadece belirli hallere karşılık gelir. Mutluluk ve huzur sadece ruhen yaşadığımız iyilik haline karşılık glir, sağlık ise fiziksel bir karşılık bulur. Oysa wellness, bütüne odaklanır; yaşam tarzını etkiler.

Fiziksel sağlıktan çok daha fazlası

 

Wellness, fiziksel sağlığın çok daha ötesinde olduğu gibi kimi kaynaklara göre 6 boyut, kimi kaynaklara göre ise 9 ve hatta 12 boyut içerir. Öncelikle 6 boyuta odaklanacak olursak;

Fiziksel: Egzersiz, beslenme, uyku vb. yollarla sağlıklı bir vücut.

Zihinsel: Öğrenme, problem çözme, yaratıcılık vb. yollarla dünyayla etkileşim.

Duygusal: Başkalarının duygularıyla temas halinde olma, onların farkında olma, kabul etme ve ifade edebilme.

Spiritüel: İnsan varoluşundaki anlam ve amaç arayışımız.

Sosyal: Diğer insanlarla ve topluluklarla bağlantı kurmak, etkileşimde bulunmak ve katkıda bulunmak.

Çevresel: Tehlikelerden uzak, sağlıklı bir fiziksel ortam; doğal çevreyi karalamak yerine iyileştirmede oynadığımız rolün farkında olmak.

Wellness kavramının iş hayatımızla ilişkisi

Wellness kavramını iş hayatımıza yansıtmak için şu maddeleri uygulayabiliriz:

  • Mesleki hedeflerinizi yazın ve onlara ulaşmak için bir plan oluşturun,
  • İstediğiniz şey için çalışmaya ve kendinizi motive etmeye devam edin,
  • Yaptığınız şeyden zevk alın, zevk aldığınız şeyi yapın,
  • Mevcut işinizin olumlu yönlerini bulun,
  • İş arkadaşlarınızla ilişkiler kurun,
  • Fazla mesaiden kaçının; iş ve özel hayatınız arasında denge kurmaya çalışın.

Wellness kavramının ruhsal sağlığımızla ilişkisi

Ruhsal sağlığımızla ilgili olanları da şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hayatınızda daha derin anlamlar aramak ve kaderiniz üzerinde kontrol sahibi olduğunuzu fark edin. Bunun farkında olmak, mutlu ve sağlıklı bir yaşama ulaşmanıza yardımcı olabilir.
  • Kendinizi ifade edin. Aklınızdakileri ifade etmek, odaklanmış bir zihni korumanıza yardımcı olacaktır.
  • Yogayı deneyin. Ruhsal sağlığınızı geliştirme yolunda kesinlikle size yardımcı olacaktır. Yoga; fiziksel ve duygusal gerginliği giderecektir.
  • Seyahat etmek için kendinize zaman ayırmak, zihniniz için harikalar yaratabilir. Sessiz ve huzurlu bir ortamda tek başınıza olmak, içsel benliğinizle bağınızı artırmanıza ve manevi sağlığınızı güçlendirmenize büyük ölçüde yardımcı olacaktır.
  • Olumlu düşünün. Olumsuz düşünceleri ayıklamak hayatınızı kesinlikle zenginleştirecektir.
  • Meditasyon yapmak için zaman ayırın. Meditasyon yapmak için her gün beş ila 10 dakika ayırın.

Evde egzersiz ve yoga yaparken ihtiyaç duyacağınız birkaç alet için Cosfer 6 Parça Pilates ve Yoga Seti’ni edinebilir ve welness kavramına adım atabilirsiniz.

Wellness kavramının fiziksel sağlığımızla ilişkisi

Wellness kavramının fiziksel sağlığımıza yansıması için şu uygulamaları sıralayabiliriz:

  • Her gün 30 dakika egzersiz yapın,
  • Asansör veya yürüyen merdiven yerine merdivenleri kullanın,
  • Vücudunuz kendini hasta hissetmeye başladığında belirtileri takip edin,
  • Sağlıklı beslenin,
  • Her gece 7-9 saat arasında uyumaya çalışın.

Wellness kavramını yaşamınıza adapte etmek istiyorsanız “Nefes egzersizi nasıl yapılır ve faydaları nelerdir?” adlı yazımıza göz gezdirebilirsiniz.