
Vücudun İhtiyacı Olan Başlıca Vitamin ve Mineraller
Vitamin ve mineraller bizler için oldukça önemli. Vitaminler vücutta enerji üretilmesine ve hücre yenilenmesine yardım eden, direnç arttırıcı ve düzenleyici maddelerdir. Vitaminler vücut tarafından üretilemedikleri için doğal gıdalardan alınmalıdırlar. Her bir vitamin vücudun günlük ihtiyaç duyduğu miktarda alınmalıdır. Bu nedenle dengeli beslenme çok önemlidir. Bu ihtiyacın doğal gıdalardan karşılanamamaları halinde, sağlıklı yaşam için takviye olarak alınmalıdırlar.
Vitaminler; suda çözünen vitaminler ve yağda çözünen vitaminler olmak üzere 2’ye ayrılırlar. Suda çözünen vitaminlerin düzenli olarak vücuda alınmaları gerekir çünkü bu vitaminlerin gerekli olan kadarı tüketildikten sonra geri kalanı boşaltım yoluyla vücuttan atılır. Yağda çözünen vitaminler ise depolanabilirler, bu nedenle suda çözünen vitaminler kadar sık alınmaları gerekmez.
Mineraller vücut fonksiyonlarının sağlıklı olarak yerine getirilmesini sağlayan; kemik gelişimini destekleyen, yiyecekleri enerjiye dönüştüren, vücut sıvılarını kontrol eden elementlerdir. Mineraller de vitaminler gibi vücut tarafından üretilemezler, dolayısıyla besinlerle veya takviye yoluyla alınmaları gerekir.
İşte gördüğümüz gibi vitamin ve mineraller vücudumuz üzerinde bu tarz etkilere sahip. Peki vücudun ihtiyaç duyduğu başlıca vitamin ve mineraller nelerdir? Gelin, birlikte bakalım…
Vitaminler
- A Vitamini
Yağda çözünen vitaminler içinde yer alan A vitamini; üreme ve bağışıklık sistemi ile göz sağlığı bakımından çok önemlidir. Kalp, akciğer, karaciğer böbrek gibi iç organların işlevlerini sağlıklı şekilde yerine getirebilmelerinde rol oynar. A vitamini havuç, tatlı patates, mango, brokoli, kabak gibi sarı, turuncu, yeşil sebze ve meyvelerde bulunur. Sebze ve meyvelerinizi sıkarak tüketmek istiyorsanız Philips HR1836/00 Viva Collection Katı Meyve Sıkacağı’na göz atabilirsiniz.
- B Vitamini
B vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B12); sinir hücreleri ile kan hücrelerinin sağlıklı kalmaları, demirin emilmesi ve proteinlerin, yağların, karbonhidratların enerjiye dönüştürülebilmeleri için gereklidirler. B vitamini baklagillerden, tam tahıllardan, kuruyemişlerden, yumurtadan, süt ve süt ürünlerinden, kümes hayvanlarından, sığır etinden, yağlı balıklardan alınabilir.
- C Vitamini
C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallerin hücrelere verebileceği zararı önler, yaraların iyileşmesinde rol oynayan kolajenlerin üretilmesini sağlar, demir emilimini artırır. C vitamini içeriği yönünden zengin besinler arasında turunçgiller, çilek, domates, brüksel lahanası, kırmızı ve yeşil biber bulunur. Eğer portakal, greyfurt, limon gibi turunçgilleri (narenciye) sıkarak tüketmek isterseniz Tefal ZP300138 Ergonomik Narenciye Sıkacağı işinizi çok kolaylaştıracaktır.
- D Vitamini
Bağışıklık sisteminin ve kemiklerin güçlenmesinde, kalsiyumun emilmesinde etkili olan D vitamini temel olarak güneş ışığından alınır. Yağda çözünen vitaminler içinde yer alan D vitaminini güneş ışığından alabilmek için günde 15-45 dakika kadar güneş kremi kullanmadan kolları ve bacakları açık olarak güneşlendirmek gerekir. Yumurta sarısı, tahıllar, mantarlar, yağlı balıklar D vitamini yönünden zengindir.
- E Vitamini
Yağda çözünen vitaminler arasında bir diğeri olan E vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, kanın pıhtılaşmasını önler, hücreleri serbest radikallerden korur. E vitaminini ıspanaktan, bal kabağından, avokadodan, bitkisel yağlardan, kuruyemişlerden almak mümkündür.
- K Vitamini
Yine bir yağda çözünen vitamin olan K vitamini sağlıklı kemik oluşumunda, kanın pıhtılaşmasında rol oynar. Lahana, brüksel lahanası, fasulye, maydanoz, yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar, yumurta, peynir, et; K vitamini açısından zengindir.
Mineraller
- Kalsiyum
Kemik ve diş sağlığı açısından çok önemli olan kalsiyum süt ve süt ürünlerinde, soya/kaju/pirinç sütlerinde, fındıkta, bademde, lahanada, brokolide, fasulyede, mercimekte bol miktarda bulunur.
- Demir
Demir beynin işlevini sağlıklı şekilde yerine getirebilmesinde ve kan hücrelerinin sağlıklı olmalarında önemli role sahiptir. Demiri alabileceğiniz başlıca gıdalar; mercimek, fasulye, kabak çekirdeği, kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et ve karaciğer olarak sayılabilir.
- Magnezyum
Magnezyum kalp ritmini, kas ve sinir sistemini düzenler; kemik sağlığı ve enerji üretimi açısından gereklidir. Patates, yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, esmer pirinç, yulaf, fıstık çeşitleri, fındık, süt ürünleri; magnezyum açısından zengin besinlerdendir.
- Çinko
Bağışıklık sisteminin desteklenmesinde, vücudun enerji ihtiyacında, protein/yağ/karbonhidrat kullanımında, yaraların çabuk iyileşmesinde, büyümede önemli olan çinko kırmızı ette, sakatatlarda, kümes hayvanlarında, kabuklu deniz ürünlerinde, süt ürünlerinde, baklagillerde, kepekli tahıllarda, kuruyemişlerde, kabak çekirdeğinde, tahinde, bitter çikolatada bulunur.
- Folik Asit (Folat)
Folik asit kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda, hücrelerin yenilenmesinde, doğum kusurlarının engellenmesinde görev alır ve lifli yeşil sebzelerden, turunçgillerden, pancardan, baklagillerden, kabuklu yemişlerden alınabilir.
Sepetinize eklemek istediğiniz gıdalar için Gıda Ürünleri kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.