ÜST
vitiligo

Vitiligo ile Baş Etmenizi Sağlayacak İpuçları

Vitiligo hastalığı halk arasında ala hastalığı veya alaca hastalığı olarak da bilinen bir deri hastalığı olarak karşımıza çıkar ve deride açık renkli alanların meydana geldiği bir hastalıktır. Yaklaşık her 100 kişiden 1 veya 2’sinde görülmesiyle yaygın bir hastalık olan vitiligo her yaşta meydana gelebilir fakat belirtiler genellikle 20 yaş öncesinde ortaya çıkmaya başlar.

Bulaşıcı olmayan, sadece cilt görünümünde etkili olan bu hastalık fizyolojik bir probleme neden olmaz ancak dış görünümde oluşan istenmeyen değişiklikler psikolojik birtakım sıkıntılara yol açabilir. Vitiligo hastaları depresyon, özgüven eksikliği, stres, mutsuzluk vb. ile karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle tedaviye ek olarak psikolojik destek almakta fayda vardır.

Peki deri hastalıkları arasında yer alan vitiligo hastalığı nasıl tedavi edilir? Gelin, birlikte bakalım…

Erken ve doğru teşhis

vitiligo

Vitiligo hastalığının sebebi tam olarak bilinmese de deride pigment kaybı nedeniyle açık renk alanların oluştuğu bilinmektedir. Cilde rengini veren pigmentlerin üretiminden sorumlu olan melanosit hücreleri herhangi bir sebeple zarar gördüğünde pigment eksikliğinden dolayı deri yüzeyinde farklı boyutlarda beyaz renkli lekeler meydana gelir. Bazı kişilerde vücudun belli bir bölümü etkilenirken bazılarında ise tamamı etkilenebilir. Hastalık belirtileri daha çok, güneş ışığına maruz kalan yüz, boyun, el, kol, bacak gibi bölgelerde kendini gösterir. Beyaz leke haricinde bir belirti vermeyen bu hastalıkta, belirli bir nokta aniden beyazlar ve lekeler zaman içinde büyüyebilir. Bu nedenle geç kalınmadan teşhis konulması önemlidir.

Cildiye uzmanı tarafından vitiligo teşhisi konulduktan sonra doktorun önerileri doğrultusunda hareket etmek gerekir. Cildin eski rengine döndürülmesine yönelik yapılacak tedavi için hastalığın ortaya çıkma sebebinin ya da sebeplerinin bulunarak bu sebeplerin ortadan kaldırılmaları veya azaltılmaları gerekir.

Vitiligo hastalığının sebepleri arasında; vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini tehdit olarak görüp savunma geliştirerek kendi hücrelerini yok etmesi, genetik faktörler, otoimmün tiroid hastalıklar (guatr), diyabet, kansızlık (anemi), ateşli hastalıklar, sedef hastalığı, güneş yanıkları, stres, ağır travmalar yer alabilmektedir.

Krem tedavisi

Vitiligo tedavi yöntemleri arasında genellikle ilk basamak olarak kullanılan yöntem krem tedavisidir. Topikal kremler ve antioksidan madde içerikli bitkisel kökenli vitiligo kremleri doktor kontrolünde kullanılır, böylece lekeler giderilir ve leke oluşumu engellenir. Doktor kontrolü dışında kullanılan kremler uzun süre kullanım sonucunda deride yapısal değişikliklere ve bozukluklara sebep olabilirler.

Doktorunuza danışarak Kırkambar Vitiligo Kremi’nden faydalanabilirsiniz.

vitiligo

Yine doktorunuza danışarak Siirt Doğal Gıda El Yapımı Vitiligo Sabunu’nu da bir alternatif olarak kullanabilirsiniz.

Eğer vegansanız Elige Kostiksiz Vegan Vitiligo Sabunu’nu öneririz.

Bağışıklık sistemini baskılayıcı ajanlar

Hastalık, yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden biri olan otoimmün mekanizmadan kaynaklanıyorsa immunsupresif (bağışıklık sistemini baskılayan) ajanlardan ve immünmodülatör (bağışıklık sisteminin gücünü baskılayan veya artıran) ilaçlardan yararlanmak faydalı olacaktır. Bu ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır çünkü tedaviyi, bağışıklığı baskılayarak gerçekleştirirler.

Işık tedavisi

Vitiligo hastalığının tedavisi için kullanılan ışık tedavisi cilde doğal rengini vermekle görevli olan melanositlerin uyarılmasını hedefler. Doktor tarafından uygun görülmesi halinde uygulanabilecek olan, fototerapi ve excimer lazer tedavisi olarak da bilinen bu tedavi yöntemi, melanin pigment üretimini destekler, böylece mevcut lekeleri yok etmede ve yeni leke oluşumunu önlemede etkili olur.

Depigmentasyon

vitiligo

Lekelerin çok büyük olduğu ve diğer tedavilerin işe yaramadığı durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemi de depigmentasyondur. Bu yöntemle tüm deri yüzeyindeki pigmentler yok edilerek vücudun tamamı beyazlatılır ve vücut rengi eşitlenir, pigment kaybı kalıcı olur. Yaklaşık 1 yıl süren bu yöntem sonrasında güneşten çok iyi korunmak şarttır.

Cerrahi tedavi

Vücudun başka bölgelerinden alınan derilerin, renk kaybı olan bölgelere konulması yöntemidir. Kök hücre nakli de mümkündür.

Güneşten korunma

vitiligo

Güneş leke oluşumunu hızlandırır ve beyaz lekeler güneşte çok kolay yanabilir. Dolayısıyla yüksek faktörlü koruyucu güneş kremleri kullanılmalıdır ancak, mutlaka doktorun önerdiği kremler tercih edilmelidir. Sadece güneşlenme zamanlarında değil, açık havadaki tüm faaliyetlerde koruyucu krem kullanılmalıdır.

Doktorunuza danışarak Heliocare Ultra SPF 90 Vitiligo ve Akneli Ciltler için Güneş Koruyucu Jel’i deneyebilirsiniz.

Beslenme

Antioksidandan yana zengin sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek tedaviye olumlu katkıda bulunacaktır. Oksidan maddelerden kaynaklanan inflamasyonu azaltmak amacıyla, doktorunuzdan bilgi alarak beslenme yoluyla detoks şeklinde antioksidan mekanizmaları devreye sokabilirsiniz.