
Vitamin ve Mineral Deposu Muzun Faydaları
Muzlarla ilgili biraz kafa karışıklığı var. Bazı insanlar bu ikonik altın meyveyi sağlıklı bir seçim olarak görürken, bazıları internetteki “En Kötü 5 Yiyecek” listesinde gördükten sonra muzdan uzak durmayı tercih ediyor. Olumsuz iddialar muzun kilo alımına ve kabızlığa neden olduğunu öne sürüyor. Orta boy bir muz B6 vitamini, lif, potasyum, magnezyum, C vitamini ve manganez barındırıyor.
Muz, vücutta küçük elektrik yükü taşıyan hayati bir mineral ve elektrolit olan mükemmel potasyum kaynağıdır. Bu yükler sinir hücrelerinin kalbin düzenli atması ve kasların kasılması için sinyaller göndermesine neden olur. Potasyum ayrıca hücrelerde sağlıklı su dengesini korumak için de gereklidir ve aşırı diyet sodyumunun etkilerini dengeler. Çok az potasyum ve çok fazla sodyum içeren beslenmedeki dengesizlik, yüksek tansiyona yol açabilir. Aşırı sodyum kanda sıvı birikmesine, kan damarlarının duvarlarına baskı yapmasına ve sonunda hasara neden olabilir. Potasyum vücudun idrardaki fazla sodyumu dışarı atmasına yardımcı olur ve kan damarı duvarlarındaki gerilimi azaltır.
Olgunlaşmamış muzlar, ince bağırsakta sindirime “direnç gösteren” bir tür karbonhidrat olan dirençli nişasta içerir. Yavaş emilir ve kan şekerinde ani yükselişlere neden olmaz. Nişasta, sindirim sisteminde faydalı mikropların büyümesi için besin görevi görür. Mikroplar, kalın bağırsağa geçerken nişastayı parçalayıp fermente ederek, sindirim bozuklukları da dahil olmak üzere kronik hastalıkların önlenmesinde rol oynayabilecek kısa zincirli yağ asitleri (SCFA) üretir.
Muzun Faydaları
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre 1000’den fazla çeşidiyle dünya çapında en çok üretilen, ticareti yapılan ve tüketilen meyvelerden biri de muzdur. Muz, potasyum ve B6 vitamini bakımından zengin besin kaynağıdır. Muzdaki diğer bileşenlerle birlikte bu besinler, kalp sağlığını desteklemekten enerji sağlamaya kadar çeşitli sağlık yararları sunabilir.
Muz vitaminler, mineraller, lif ve basit şeker açısından zengindir. Yağ içermezler. Muz, B6 vitamini, A vitamini, folat, C vitamini, lif, magnezyum, potasyum ve karbonhidrat açısından zengin bir kaynaktır. Muz, beta-karoten, provitamin A karotenoidleri ve alfa-karoten olmak üzere üç farklı karotenoid türü açısından zengindir. Vücudumuzun bunları A Vitaminine dönüştürme yeteneği vardır. Yapılan araştırmalara göre yüksek düzeyde karotenoid içeren gıdaların diyabet, bazı kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıklara karşı koruma sağladığı gösterilmiştir.
Lif Alımını Artırır
İnsanların yaşlarına ve cinsiyetlerine bağlı olarak günde 22 ila 34 gram (g) lif tüketmeleri önerilir. Muz gibi meyveleri tüketmek önerilen lif alımını karşılamanıza yardımcı olabilir. Yumuşak dokusu ve taşınabilirliği nedeniyle muz, yoğun iş temposu olanlar, çiğneme güçlüğü çekenler ve küçük çocuklar da dahil olmak üzere pek çok kişi tarafından tüketilebilir ve bu da onları kolay bir diyet lifi kaynağı haline getiriyor.
Kalp Sağlığını Destekler
Muz, lifin yanı sıra Amerikan Kalp Derneği’ne göre kan basıncını yönetmeye yardımcı olan önemli bir mineral olan potasyum da içerir. Potasyum alımı idrarla sodyum atılımını arttırır. Ayrıca kan damarı duvarlarındaki gerilimi hafifleterek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
Sindirim Sağlığını Korur ve Sindirimi Kolaylaştırır
Lif genel olarak düzenliliğe ve sindirim sağlığının korunmasına yardımcı olur. Muz, çözünür lif ve prebiyotik adı verilen başka bir lif türü içerir. Bu lif türlerinin her ikisi de bağırsaklarınızdaki iyi bakterilerin gelişmesini desteklemede özellikle faydalıdır; bu da sindirim sisteminizin sorunsuz çalışmasını sağlar ve genel sağlığı destekler. Muz ayrıca gaz, ishal veya kusma gibi mide-bağırsak sorunları yaşayan insanlar için hafif bir diyet reçetesinin parçası olan sindirimi kolay bir gıda olarak kabul edilir.
Muz, sindirim sağlığında önemli rol oynayan çözünür ve çözünmez lifler açısından zengindir. Çözünür lifler kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olur ve kolesterol düzeylerini düşürebilir. Çözünmeyen lifler dışkınızı yumuşatabilir ve bağırsak hareketlerini düzenleyebilir. Muz, mide zarını ülserlerden koruyarak aşırı asitlik belirtilerinizle ilgilenir. Ayrıca mideyi, gastrointestinal rahatsızlıklara neden olan zararlı bakterilere karşı korumaya da yardımcı olur.
Şişkinlik kendinizi huzursuz hissetmenize neden olur. Muz bu durumda size yardımcı olabilir, gaz ve su tutulmasına karşı mücadelede yardımcı olabilir. Midedeki şişkinlikle savaşan bakterileri artırabilir. Ayrıca potasyum açısından zengin olduğundan vücutta tutulan sıvının azaltılmasına yardımcı olabilir.
Enerji Verir
Muz ayrıca enerji metabolizması ve beyin sağlığını desteklemek de dahil olmak üzere çeşitli vücut fonksiyonları için gerekli olan B6 vitaminini açısından da zengindir. Potasyum dolu olan muz, kas fonksiyonunun ve sinir iletiminin düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynar. Ayrıca muz, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olan lif içerir. Egzersiz sonrasında tekrarlayan kas ağrıları hissediyorsanız vücudunuzda magnezyum eksikliği olabilir. Magnezyum açısından zengin bir muz, yağsız kas kütlesini artıran kas kasılmasına ve gevşemesine yardımcı olabilir.
Muzların taşınabilirliği, onları hareket halindeyken taşımak için ideal kılar ve ihtiyaç duyduğunuzda enerjiye hazır olmanızı sağlar. Yoğun sabahlar için bir atıştırmalık, antrenman öncesi destek veya gün boyunca hızlı bir enerji takviyesine ihtiyacınız varsa, muz uygun bir enerji kaynağıdır.
Kas Fonksiyonunu Destekler
Muz, uygun kas fonksiyonu için gerekli olan potasyum gibi doğal bir elektrolit kaynağıdır . Yetersiz kan potasyum seviyeleri kas güçsüzlüğüne neden olabilir. Yeterli potasyum, egzersiz için özellikle önemlidir çünkü optimumun altındaki seviyeler kas ve tüm vücut yorgunluğuna ve egzersiz performansının bozulmasına neden olabilir.
Antioksidan Kaynağı
Her ne kadar antioksidan denilince aklınıza gelen ilk meyve muz olmasa da bu faydalı bileşikleri içeriyor. Antioksidanlar birçok gıdada, özellikle de meyve ve sebzeler gibi bitkisel gıdalarda doğal olarak bulunur. Antioksidanlar bağışıklık sistemini destekler ve hücrelerin, çevresel toksinler, ultraviyole ışınları ve metabolizma sırasında vücut tarafından üretilen kimyasallar gibi doğal ve insan yapımı unsurların neden olduğu serbest radikal hasarından korunmasına yardımcı olur. Muz, bilinen bir antioksidan olan C vitamini içerir. Ayrıca antioksidan enzimlerin aktivitesi için gerekli olduklarından antioksidan mineraller olarak kabul edilen bakır ve manganez besinlerini de sağlar.
Muz Yemenin Zararları
Muzlar zengin bir karbonhidrat kaynağıdır ve özellikle olgun muzların doğal şeker içeriği daha yüksektir. Bir oturuşta çok fazla karbonhidrat yemek, özellikle diyabetli kişilerde kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Karbonhidratların kan şekeri üzerindeki etkisini en aza indirmek için porsiyon kontrolü yapılması ve karbonhidrat açısından zengin gıdaların yağsız proteinler ve nişastalı olmayan sebzelerle birleştirilmesi önerilir.