ÜST
dil ve duyu

Vitamin rehberi: Vitaminler ne için kullanılır?

İnsan vücudunu bir makine olarak düşünürseniz, nasıl makine çalışabilmek için bir yakıta ihtiyaç duyarsa, insan vücudu da çalışabilmek için vitaminler denilen organik bileşiklere ihtiyaç duyar.

Yediğimiz birçok besinde bulunan vitaminler, metabolizmamızın sağlık bir biçimde çalışabilmesi için destek olur.  Vücudumuza faydası saymakla bitmeyen vitaminler, birçok hastalığın tedavisinde de altın bir anahtar. Birçok çeşidi olan ve her çeşidinin farklı bir işlevi olan vitaminlerin ne işe yaradıklarını bilmek, elinizin altında bir vitamin rehberi bulundurmak, daha sağlıklı bir yaşam için size yol haritası olabilir.

Hayat kaynağı vitaminler

vitaminler

Vitamin Latince kökenli bir cümle ve Vita, hayat demek. Kendisi basit ama mahareti büyük olan vitamin ilk kez 1912 yılında Polonyalı bir biyokimyacı Casimir Funk tarafından keşfedildi.

Vücudumuzda katalizör görevi gören bu basit organik maddelerin varlıklarıyla ne kadar yapıcıysa yoklukları bir o kadar yıkıcıdır. Temel olarak  iki ayrılırlar: Suda eriyenler ve yağda eriyenler.

1.Suda çözülen vitaminlervitaminler

Bu türdekiler ancak suda çözülerek emilebilir ya da depolanabilir. Kullanılmaması ya da vücut için fazla olması durumunda böbreklerden süzülerek dışarıya atılır. Suda eriyen vitamin türlerinin emilimi kan dolaşımı sırasında gerçekleşir. Bu vitamin türlerinin suda çözülerek kan dolaşımımız sırasında emilimi, enerji oluşumunda oldukça önemli bir yardımcıdır.

Suda çözülenler; B, C, vitamin türleri ve folat’tan oluşur. Bu vitaminler yorgunluk, kronik depresyon, glikojen metabolizmasına oldukça iyi geldiği gibi; bağışıklık sistemini destekleyerek, protein oluşumunda önemli roller üstlenir.

2.Yağda çözülen vitaminler

vitaminler

Suda çözülenlerin aksine yağda çözülenler ancak yağda çözünerek vücuda karışabilirler. A, D, E, K vitaminlerinin oluşturduğu bu grubun bağırsaktaki emilimi yağda çözünerek gerçekleşir. Eğer uzun süren ishal gibi bağırsak problemleri yaşıyorsanız, bu vitaminlerin eksikliğinden muzdarip olabilirsiniz.

Yağda çözülen vitaminler, suda çözülenlerin aksine vücuttaki yağ dokusu içinde depolanabilirler. Yağda çözülen vitaminler bağışıklık, kas ve iskelet sistemi için oldukça önemlidir.

Vitaminlerin özelikleri

 

  • Vitaminler vücudun düzgün bir şekilde çalışabilmesi, hastalıklarla savaşabilmesi için gereklidir.
  • İnsan vücudunda üretilemezler.
  • Vitaminler en saf halde bitki ve meyvelerde bulunur.
  • Vitaminler 13 farklı çeşidiyle 2 temel tipe ayrılır. Suda ve yağda çözünen vitaminler.
  • Doğal yollardan alınamazlarsa  takviye edilmeleri gerekir.

Redoxon C, D ve Çinko üçlü etki vitamini kışa girmeden kullanmanızı tavsiye ediyoruz . Ürünün içeriğinde bulunan C vitamini; bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna ve normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur. D vitamini ve çinko ise; normal kemiklerin ve kas fonksiyonunun korunmasına katkıda bulunur.

Vitamin rehberi: Vitaminler ve faydaları

  • A Vitamini: Suda çözünen bu vitamin; Havuç, ıspanak, mango, yumurta, balık ve tereyağında bulunur. Cildin tamir edilmesi konusunda en etkili vitamin olan A vitamini, vücudun mukoza tabakasını da onarmakla görevlidir.
  • D Vitamini: Sağlıklı bir iskelet sistemi için bu vitamine ihtiyacımız var. Yağlı balıkta oldukça yüksek miktarda bulunan bu vitamin, güneş ışığını çok sevdiği için, sadece tüketmek yetmiyor. Vücudunuza aldığınız D vitaminini çalıştırabilmek için dışarıya çıkmalısınız. D vitamini de yağda çözülen grubun içindedir.
  • E Vitamini: Yağda çözünebilen vitaminler grubundan olan E vitamini, vitamin rehberi sıralamamızın en popüler vitamini olan C vitaminine dönüşmesiyle oldukça faydalı vitaminler arasında. Yeşil yapraklı sebzelerde ve buğdayda bulunan E vitamini, grip ve gribe bağlı sorunları daha ortaya çıkmadan engeller.
  • K Vitamini: Yanlışlıkla bir yeriniz kesildiğinde akan kanınızın pıhtılaşmasıyla kanamanın durmasını sağlayan vitamin K vitaminidir. Kalp sağlığını oldukça iyi gelen bu vitamin, yeşil bitkiler ve sakatatta oldukça yüksek miktarda bulunur ve yağda çözünen vitaminler gurubundadır.
  • B Vitamini: Birçok alt türü bulunan B vitamini, suda çözünen vitaminler grubundadır. Kas ve iskelet sistemini desteklemenin yanı sıra, karbonhidratın hücrelerde yakılarak enerjiye dönüştürülmesini sağlar. B1, B2, B3, B6, B12 gibi türü olan B vitamini karaciğerde kısa süreli depolanabilir.
  • C Vitamini: Vitamin Rehberi sıralamamızdaki en meşhur C vitamini, suda eriyen vitaminler.  Kış aylarında ağzımızdan eksik etmediğimiz bu vitamin, güçlü bir bağışıklık sistemi destekleyicisidir. D vitamininin emilimi için de gerekli olan C vitamini böylelikle sağlıklı diş ve kemikler için vazgeçilmez bir destekleyicidir. Özellikle turuncu meyveler, yeşil bitkiler ve kivide bolca C vitamini bulunur.

Vitamin rehberi altın kuralı: İyi beslen!

Vitaminler vücudumuzun büyümesi, gelişimi, iyileşmesi için gerekli besin öğeleridir.  Yukarıdakilerin her birinin ayrı ayrı görevleri vardır. Görevlerini yerine getirebilmeleri için belirli miktarlarda ve belirli bir düzen içinde alınmalıdır. Depolanamayan ya da kısa bir süre için depolananlar, vücutta üretilmediği için besinler yoluyla alınabilir.

Günümüzde beslenmeye bağlı olarak birçok hastalıkta artış gözlenmektedir. Eğer sizde yeteri ve dengeli beslenmiyorsanız vitamin eksikliğine bağlı birçok hastalığa fırsat veriyorsunuz demektir. Vitamin türleri ancak bilinçli bir beslenmeyle vücudunuza alınır ve işe yarar.

Sizde beslenme düzenizde yapacağınız birkaç değişiklikle, vitaminlerin getirdiği sağlıklı yaşama “Merhaba!” diyebilirsiniz. Bu geçiş döneminde vitamin takviyeleri size yardımcı olacaktır. Size en uygun takviyelere “vitamin takviyeleri” kategorisinden ulaşabilirsiniz.

Bir de Pharmaton Tablet Multivitamin‘e göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Her ne kadar sağlıklı beslenirsek beslenelim vücudumuzu kışa hazırlamak için gıda takviyelerine ihtiyacımız oluyor. Dilerseniz “Sağlıklı yaşam için 10 beslenme önerisi” başlıklı yazımızı okuyarak çok daha sağlıklı bir hayata sahip olmak için yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz.