ÜST
ütü

Ütü Temizliğinin Püf Noktaları

Ütünüzün alt kısmı artık eskisi gibi parlak görünmüyorsa veya tamamen yandıysa, muhtemelen ütü temizliğinin nasıl yapılacağını merak ediyorsunuzdur. Tabii ki temizlik sürecinde parmaklarınızı yakmadan… Doğru adımlarla, ütünüzün alt kısmını eski haline getirebilir ve karşılığında ütünüzün ilk aldığınız günkü kadar verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Ütünün nasıl temizleneceğine ilişkin ipuçlarını keşfetmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin…

Parasetamolü sıcak ütü tabanında çözdürün

ütü

Yanık kalıntısı olan bir ütüyü temizlemenin en iyi yollarından biri oldukça sıra dışı bir yöntem gibi görünebilir: Parasetamol. Herhangi bir markanın içeriğinde parasetamol olan tabletini kullanabilirsiniz. Öncelikle ütüyü en yüksek ayara getirin.Yeterince ısındığında, tableti doğrudan yanmış alana bastırın. Tablet eriyecek ve yanmış noktayı çözen bir jele dönüşecek.

Bu noktada tabanı temizlemek için nemli bir bez veya kağıt havlu kullanabilir ve yanık izi tamamen çıkana kadar adımları tekrarlayabilirsiniz. Ütü temizliğinin güvenli bir şekilde yapılması için parmaklarınızı koruyacak bir eldiven takmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca tableti tutmak için cımbız gibi ucu sivri şeyler kullanırsanız ütünün tabanını çizme ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız.

Kabartma tozuyla bir macun oluşturun

Kabartma tozu, fırınlardan bulaşık makinelerine kadar her şeyi temizleyen mucize bir malzemedir. Dolayısıyla kabartma tozu, ütü temizliğinin püf noktalarını sıralarken en başlarda yer alıyor.

Sadece iki yemek kaşığı kabartma tozu ve bir yemek kaşığı su ile leke giderici ve önleyici bir macun oluşturabilirsiniz. Macunu ütünün üzerine dikkatlice sürün, ancak buhar deliklerine kabartma tozu bulaştırmamaya çalışın. Macunu buhar deliklerine kaçırırsanız da onları iyice temizlediğinizden emin olun… Bu da bizi bir sonraki ütü temizliği ipucuna getiriyor.

Buhar deliklerini temizlemek için kulak çubuğu kullanın

Kulak çubukları, buhar deliklerini derinlemesine temizlemek için mükemmel bir araçtır. İçeride biriken kirle baş edebilmek için çubukları sokmadan önce beyaz sirkeye batırabilirsiniz. Kemal Kükrer beyaz sirke özellikle kimyasal kalıntılardan kaçınan ve evinde doğal, sağlıklı bir temizlik isteyenlerin gözdesi.

Havluyu sirkeye batırın

Ütünün tabanını temizlemek için sirke kullanmanın başka bir yolu da bir havluyu sirkeye batırmak ve ardından ütüyü, ütünün tabanı aşağı bakacak şekilde havlunun üzerine koymaktır. 30 dakika bekletin ve sonrasında tabanı silin. İşte ütünüz ilk aldığınız günkü gibi! Bu yöntem, özellikle ütünüzde korozyon varsa oldukça kullanışlı olacak.

Su haznesine sirke ekleyin

Buharlı bir ütünüz varsa, ütünün buhar deliklerini temizlemenin başka bir yolu da su haznesini yarı beyaz sirke yarı su karışımıyla doldurmaktır. Ardından eski bir bez veya havluyu ütü masasına koyun ve buhar düğmesine basarak ütüleyin. Göreceksiniz, buhar verdikçe, deliklerden sirke ile kalıntılar da çıkacak.

Gazete ve tuzu ütüleyin

İster inanın ister inanmayın, tuz ve gazete de ütü temizliğinin en önemli yardımcılarından. Ütünüzü en sıcak ayara getirin ve ütü masanızın üzerine bir gazete koyun. Gazetenin üzerine bol miktarda tuz serpin ve tuzlu gazeteyi temiz olana kadar daireler çizerek ütüleyin. Eğer gazeteniz yoksa, kese kağıdı da kullanabilirsiniz. Kese kağıdı da aynı şekilde işe yarayacaktır.

Kalıntıları temizlemek için aseton kullanın

ütü

Ütü temizliğinin nasıl yapılacağına dair son bir ipucu: Aseton kullanın! Bir miktar pamuk alın ve asetona batırın. Bir fırın eldiveni veya ısıdan koruyacak başka bir eldiven kullanarak pamuğu sıcak ütünün yüzeyine sürün. Bu işlem tüm kalıntıları kısa sürede temizleyecek.

Bu yöntemi sizin, ailenizin veya evcil hayvanlarınızın kimyasal dumanları solumaması için dışarıda yapmanızı tavsiye ediyoruz. Gülşah aseton pompalı kullanımıyla ütünüzün temizliğini çok daha kolay yapmanızı sağlayacak.