
Ütü Tabanı Nasıl Temizlenir? & Ütü Tabanı Temizlemenin Püf Noktaları
Günlük hayatımızda en çok kullandığımız ev aletleri arasında yer alan ütü, kıyafetlerimizin estetik görünümü için önem arz ediyor. Her kıyafetimiz ütü sayesinde ilk günkü formuna geri dönüyor ve bu durum görünümümüzü oldukça iyi etkiliyor.
Sıklıkla kullandığımız bir alet olan ütünün tabanında bazen unutkanlık bazen de farklı nedenlerden dolayı birtakım lekeler oluşabiliyor. Özellikle kıyafetler üzerinde kalarak yanmış olan ütülerin tabanı, neredeyse kullanılmaz hale gelebiliyor. Bunun yanı sıra, kullanılan sudan ötürü ütünün büyük bir kısmı kireçlenebiliyor.
Ütünün iç kısmında biriken kireç, dış kısmında bulunan lekeler ile bütünleştiğinde hem ütünün performansı azalıyor hem de kullanım ömrü olumsuz etkileniyor. Bu durumda kirli bir ütüyü kullanmaya devam etmek ise sevdiğimiz kıyafetlerin zarar görmesine neden oluyor. Keza, kısa bir sürenin sonunda ütünün arızalanması ise kaçınılmaz oluyor. Ancak birkaç yöntemle ütünün temizliğini sağlayabiliyor ve ütüyü ilk günkü performansına geri döndürebiliriz. Peki, ütü tabanı temizliği nasıl yapılıyor?
Ütü Temizliği Neyle Yapılır?
Ütü temizliği için aşamalara geçmeden önce ihtiyaç duyulan birtakım malzemelere değinmek gerekiyor. Bu malzemeler ütü temizliği neyle yapılır sorusuna yanıt veriyor. Bunlar arasında havlu, sünger, kova, sofra ya da kaya tuzu, plastik leğen, limon tuzu, kireç sökücü, yağlı kağıt ya da gazete, mikrofiber bez, eski bir bez ya da giysi, ılık su ve limon içerikli bir bulaşık deterjanı yer alıyor. Bahsi geçen malzemeler ile ütü tabanı kolay ve pratik bir şekilde temizleniyor.
Ütü Tabanı Temizlemenin Püf Noktaları
Ütünün tabanı kirli bir görünüme ulaştığında ya da kirlerden dolayı yanıklar oluştuğunda, ürünün eski performansından eser kalmıyor. Ancak ütüyü kullanılabilir hale getirebilmek için birtakım püf noktalar bulunuyor. Bu püf noktaları dikkate aldığınızda parmaklarınızı yakmadan ütüyü temizlemeniz mümkün oluyor. Bu sayede ütünün alt kısmı temiz hale geliyor ve ilk günkü kadar verimli çalışmaya başlıyor.
Ütüyü temizlemek üzere doğal içeriğe sahip olan bir kireç çözücüye ihtiyaç duyuluyor. Ürünün tabanında bulunan deliklere, kireç çözücü deterjanı az az aktarıyor ve ütünün su haznesine bir kap su koyarak düşük ayarda çalıştırıyoruz.
Birkaç dakikanın sonunda ütünün fişini çekiyoruz ve tabanını temiz nemli bir bez ile siliyoruz. Bu sayede ütünün tabanında bulunan kir, yanık ve izlerin basit bir şekilde çıktığını gözlemliyoruz.
Ütünün tabanını evde pratik bir şekilde temizlemek için farklı malzemelerde tercih edilebiliyor. Pratik bir ütü temizliği yapabilmek için aşağıdaki adımlar çok yararlı oluyor. Bunlar:
- Adım: Yağlı Kağıdı Ütü Masasına Sermek
Evde yağlı kağıt bulunmuyorsa, bu yöntem için gazete kağıdı da elverişli oluyor. Ancak en iyi sonucu almak ve olası kazaların önüne geçmek için yağlı fırın kağıdı kullanmak daha faydalı oluyor.
- Adım: Ütüyü Orta veya Düşük Ayarda Isıtmak
Her ütünün ısınma hızı birbirinden farklı oluyor. O nedenle ütünüzün ayarına göre en uygun modu seçmeniz önem arz ediyor. Bu aşamada ütünüzü ısınır ısınmaz fişten çekmeniz gerekiyor.
- Adım: Yağlı Kağıda Tuz Serpmek
2 yemek kaşığı tuzu yağlı kağıdın üzerine eşit bir şekilde serpiştirmeniz gerekiyor. Bu aşamada kritik olan konu, tuzun eşit bir şekilde yayıldığından ve bir yerde toplanmadığından emin olmak oluyor. Aksi durumda ütünün tabanı eşit bir şekilde temizlenmiyor.
- Adım: Kıyafet Ütüler Gibi Tuzu Ütülemek
Ütünün fişini çektikten sonra tuzların üzerinde tıpkı kıyafet ütüler gibi ütüyü gezdiriyoruz. Bu aşamadaki püf nokta, ütünün çizilmemesi için fazla bastırılmaması ve sert hareketlerin yapılmaması oluyor. Bu detaylara dikkat edildiğinde oldukça iyi bir sonuç elde ediliyor.
- Adım: Nemli Bir Bez ile Ütünün Tabanını Silmek
- aşamadaki işlemden sonra ütünün deliklerine tuz dolabiliyor. O nedenle ütüyü hafif bir şekilde silkeleyerek sıkışmış tuzlardan kurtarmak gerekiyor. Daha sonra yumuşamış ve çıkmaya hazır olan kirleri temizlemek üzere nemli biz bez ile tabanını siliyoruz. Tabanında yer alan tüm izler geçene kadar bu işleme devam ediyoruz.
Ütünün Su Haznesini Temizlemenin Püf Noktaları
Sık sık ütü yapılması ve çeşme suyunun kullanılması, ütünün kireçlenmesine neden olan faktörler arasında yer alıyor. Ütünün su haznesinin kireçle dolması ise tertemiz kıyafetlerin üzerinde kireçli beyaz mineral tortuları bırakabiliyor. Hatta tabanına bakıldığında buhar deliklerinin çıktığı kısımlarda beyaz kalıntıları görmek mümkün oluyor. İşte bu detaylar size, ütünün su haznesin kireçle dolduğunu gösteriyor.
- Adım: Su Haznesinin Dışını Temizlemek
Ütünün fişe takılı olmadığından emin olarak su haznesini temizlemeye başlıyoruz. Öncelikle ütünün dış bölümünde yer alan kireçlerden kurtulmamız gerekiyor. Bunun içinde geniş bir kabın içine ılık su ve bir miktar limon içeren bulaşık deterjanı ekliyoruz. Ardından yumuşak bir bezi suyun içerisine daldırıyoruz ve çok kuru olmayacak şekilde sıkıyoruz.
Düğmelerin içine suyun kaçmaması için bu bezin fazla ıslak olmamasına da özen gösteriyoruz. Bu detaylar doğrultusunda, bezle ütünün dış bölümünü nazik bir şekilde siliyoruz. Bahsi geçen işlemi, tabanı teflon olan ütülerin temizliğinde uygulamak mümkün oluyor. Ancak çizilme ve zedelenmenin önüne geçmek için fazla bastırmamaya da özen gösteriyoruz.
- Adım: İçme Suyu veya Ütü Suyu Kullanmak
Kireçlenmenin önüne geçmek için ütü yaparken, ütü suyu kullanıldığı gibi temizlik yaparken de musluk suyu yerine ütü suyu kullanılması önem arz ediyor. Bu püf nokta, ütünün iç kısmında yer alan buhar kanallarının kireçlenmemesi için son derece etkili bir yöntem oluyor.
- Adım: Ütünün Su Haznesine 500 ml Su Eklemek
Ütünün su haznesini temizledikten sonra kapatıyor ve onu ısıtıyoruz. Yaklaşık 5 dakika kadar ısınmasını bekliyoruz. Daha önce derinlemesine bir temizlik gerçekleştirilmediyse, ütünün temizlenme talimatlarını göz önünde bulundurarak kireç sökücü kullanıyoruz.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta, kireç sökücünün kullanılma miktarı oluyor. Bu maddeyi küçük ölçekli kullanmak ve ütüyü aşırı derece de ısınmamak önem arz ediyor. Bu esnada buharı solumamaya ve elle gözünüze temas ettirmemeye de özen göstermek gerekiyor.
- Adım: Bir Parça Ürün Ütülemek
Bahsi geçen aşamaların sonucunda bir parça bezi veya kullanılmayan bir giysimizi ütülüyoruz. Bu noktada, ürünün kullanılmadığından emin olmanız gerekiyor. Çünkü, ütüdeki birikmiş kireç, kullandığınız bu üründe bazı lekeler oluşturabiliyor.
Parçayı ütülerken bir taraftan da buhar tetiğine basılı tutuyoruz. Ütüdeki su haznesi azalana ve kireç parçaları tamamen çıkana dek bu işleme devam ediyoruz.
- Adım: Ütüyü Soğumaya Bırakmak ve Kirli Suyu Boşaltmak
Tüm işlemleri tamamladıktan sonra ütüyü soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra ise, su bölmesinde yer alan pis ve kireçli suyu boşaltıyoruz. Bu sayede içerisinde bulunan ve ütü yapmaya güçleştiren tüm zararlı maddeleri çıkarmış oluyoruz.
Ütünüzün ilk günkü performansı göstermesi ve kullanım ömrünün artması için bu temizliği 2 ayda bir kez gerçekleştirmeniz gerekiyor. Aksi durumda hem kıyafetleriniz zarar görebilir hem de ütünüz bozularak kullanılmaz bir hale gelebiliyor. Bu ise hiç istemediğimiz durumlar arasında yer aldığı için, bu detaylara büyük bir önemle dikkat edilmesi gerekiyor.