ÜST

Uçucu Yağ nedir? Sabit Yağlarla Uçucu Yağlar Arasındaki Farklar

Gündelik yaşantımızda koku reseptörleri en önemli duyu organlarımız arasında yer alır. Koku yapısı bir insanın beyninde farklı nöronların çalışmasını sağlayarak, daha rahat ve daha konforlu bir şekilde yağ kullanımını ortaya çıkarır. Koku yapısını hareket geçirmiş olan birçok farklı koku türü ve çeşidi bulunsa da, hoşlanılmış olan veya hoşlanılmamış olan koku çeşitleri ile birlikte yaşantınızı sürdürebilirsiniz. Koku çeşidi ve yapısı açısından birçok kişinin tercih etmiş olduğu farklı farklı koku çeşitleri bulunsa da, özellikle koku yapısı açısından kalıcılık derecesi de çok önemlidir. Koku yapısı açısından dünya genelinde birçok farklı yapıya sahip olan koku türü bulunsa da, özellikle bu kokuların kafa karışıklığı yaratmaması için dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir. İnsanın ruhani dengesini etkilemiş olan koku, kimi zaman sakinleşmek için tercih edilir. hoş yapıya sahip olan birçok farklı koku çeşidi ve türü bulunsa da, özellikle son dönemlerde dikkatleri üzerine çeken koku çeşitlerine bakıldığında, uçucu yağlar ve sabit yağlar dikkatleri üzerine çekmiştir. Kullanım yapısı ve türü açısından birçok kişinin tercih etmiş olduğu farklı yağ çeşitleri ve türleri bulunsa da, koku yapısına uygun olan yağlar çok daha fazla tercih edilir.

Uçucu Yağ Nedir?

Yağ çeşitlerine bakıldığı zaman özellikle koku konusunda birçok kişinin tercih etmiş olduğu yağlardan bir tanesi, uçucu yağlardır. Aromaterapi’nin ortaya çıkması ile birlikte yaygın bir şekilde kullanılan uçucu yağlar, aromatik bitkilerden özel yöntemlerle elde edilen bir yapıya sahiptir. Kendine has bir kokusu, rengi ve tadı sahip olan uçucu yağlar, çoğunlukla sıvı formda daha yaygın bir şekilde tercih edilir. Farklı farklı birçok uçucu yağı çeşidi ve türü bulunsa da, bazı yağ türleri oda sıcaklığında sıvı formunda kullanılır. Fakat bazı ortamlarda da gül yağı gibi farklı yağ çeşitleri soğuk havalarda donabilmesinden dolayı, kullanım türüne uygun olarak yağların tercih edilmesi gerekir. Bitkinin birçok farklı bölümünden özel olarak elde edilmiş olan uçucu yağlar, farklı alanlarda yaygın bir şekilde tercih edilir. Uçucu yağların kullanıldığı alanlara bakıldığı zaman; kozmetik, gıda endüstrisi, veterinerlik ve aromaterapi gibi birçok farklı alanda yardımcı madde olarak da kullanılabilir. Ciltte oldukça kolay bir şekilde emilim sağlayabilen ve diğer yağlara göre daha fazla tercih edilen uçucu yağlar, ağız yoluna alınmadan kullanılmalıdır. Sağlık açısından herhangi bir sorun yaşamamak için, eğer ki ağızdan bir uçucu yağ kullanmak istiyorsanız hekiminize danışmanınıza fayda vardır. Hekim onayı sayesinde herhangi bir sorun yaşamadan konforlu bir şekilde uçucu yağlar kullanabilirsiniz.

Sabit Yağ Nedir?

Uçucu yağ çeşitlerine göre daha fazla tercih edilen birçok farklı yağ türü ve çeşidi bulunsa da, özellikle sabit yağ kullanımı uçucu yağ kullanımına göre daha fazla tercih edilir. Genel olarak bitki ya da sebze meyvelerin sıkılmasıyla ortaya çıkmış olan organik çözücülerden elde edilen sabit yağlar, bitkilerin tohumlarından, çekirdeklerinden veyahut meyvalarından üretilen bir yapıya sahiptir. Sabit yağların suda çözünme özelliği olmadığından dolayı herhangi bir şekilde su temasında problem yaşamadan kullanım sağlanabilir. Soğuk pres ya da sıcak pres ile birlikte sabit yağ elde edildiğinden dolayı birbirinden farklı yapıya sahip olan üretilmiş birçok yağ çeşidi bulunur. Çeşitlerini ve yapılarına bakıldığında, sabit yağ çeşitlerini örnek vermek gerekirse; zeytinyağı, badem yağı, kantaron yağı, avokado yağı, kakao yağı ve hindistan cevizi yağı gibi belli başlı yağ çeşitleri ile birlikte sabit yağ kullanımı sağlayabilirsiniz. Sağlığa olan faydalarından dolayı bu yağlar hem cilt olarak hem de oral yol ile yenilerek belli başlı yöntemlerin kullanılması ile tercih edilir. Vücuda karşı faydasından dolayı rahat ve güvenli bir şekilde kullanım sağlayabileceğiniz sabit yağlar, tüm zamanların en çok tercih edilen yağ çeşitleri arasında yer alır.

Sabit Yağ ve Uçucu Yağ Arasındaki Farklar

Yağ türleri ve çeşitleri arasında uçucu ve sabit yağ olarak iki farklı yağ çeşidi bulunsa da, bu yağlar benzer olmasının yanı sıra birbirinden farklı yapılara sahiptir. Uçucu yağların ve sabit yağların yapılarına bakıldığında, bitkilerin farklı bölgelerinden elde edildiği görülür. Yağın elde edildiği bölgeye göre yağ farklı çeşitleri ayrılması ile birlikte, sabit ya da uçucu olduğu belli olur. Uçucu yağlar genellikle su buhari yöntemi ile birlikte üretilir. Üretim yapısına bakıldığında sabit yağ çeşitleri ise, soğuk sıkım olarak ya da sıcak sıkım olarak belli başlı yöntemler ile birlikte elde edilir. Uçucu yağlar güçlü bir özelliğe sahip olduğundan dolayı, içerik yapısına bakıldığında daha kalitelidir. Bu durumdan dolayı, sabit yağlar gibi cildimize direkt olarak sürülmesi uygun olmayan bir yapıya sahiptir. Uçucu olduğundan dolayı herhangi bir şekilde cilt üzerine kalmadan direk hava ile karışabilen bu özel yağlar, diğer yağlara göre farklı bir yapıya sahiptir. Sabit yağlar cilde, saçlara ve yemeklere katılabilen bir yapıya sahip olmasından dolayı tercih edilir. Özellikle yemeklerinizde ve birçok alanda kullanabileceğiniz zeytinyaği ile birlikte, lezzetli salatalar ve yemekler ortaya çıkarabilirsiniz. Bir diğer yandan sabit yağ çeşitlerine bakıldığı zaman, güzellik yapısına göre ve dilediğiniz kıvama göre cildinize konforlu bir şekilde sürerek maske veyahut tırnak bakımı için kullanım sağlayabilirsiniz. Her yağın kendine özel farklı faydası ve etkisi bulunduğundan dolayı, aromaterapide de yaygın bir şekilde kullanılabilir.

Uçucu Yağ Faydaları

Hemen hemen her yönün kendine özel olarak yapıya sahip birçok farklı hususu bulunsa da, kendi alanlarında özellikle birçok faydaya sahiptir. Uçucu yağların güzel kokması yanı sıra bir diğer yandan biyolojik olarak ve psikolojik açıdan vücudun dengesini yeniden kazanmayı sağlar. Uçucu yağ faydalarına bakıldığı zaman, özellikle ruhen ve bedenen ortak bir noktada buluşarak zihin dengesini sağlamayı çalışır. Bu sayede vücudunuzun bedensel olarak ve ruhen dinlenmiş olduğunu bu yağ sayesinde anlayabilirsiniz. Yapısına bakıldığında uçucu yağ çeşitleri bitkilerin türüne göre farklı bir enerjiye sahiptir. Bu durumdan dolayı özellikle uçucu yağı farklı seviyelerde iyileşmeyi tetikledi için, konforlu bir şekilde kullanımı sağlanabilir. Özellikle vücudunuzda bulunan ve istenmeyen enerjileri temizlemeye yarayan uçucu yağlar, çakraların da aynı şekilde dengeli bir şekilde çalışmasını sağlar.

Sabit Yağ Faydaları

Yağ çeşitleri ve türleri arasında farklı farklı birçok yağ bulunsa da, özellikle uçucu yağların yanı sıra sabit yağların faydaları bulunur. Bu yağların cildin ve saçın yağ dengesini sağlama konusunda uzman bir yapıya sahip olduğu bilinir. Cildin yapısını desteklemeye ve etkilerini maksimum seviyede arttırmaya yarayan sabit yağlar, iyileşmeyi hızlandırmasından dolayı tercih edilir. Yaraların sabit yağlar sayesinde daha hızlı bir şekilde kapanmasını ve iyileşmesini sağlarlar. Genellikle yara bakımında kullanılmış olan farklı farklı birçok sabit yağ çeşidi bulunsa da, özellikle cilde direkt olarak temas etmesinden dolayı uzun ömürlü bir şekilde tercih edilebilir. Bir diğer yandan bu yağlar masaj yapılırken kullanılması ile birlikte vücudun rahatlaması ve vücut sorunsuz bir şekilde kullanılmasını sağlar.dengesinin sorunsuz