
Türkiye’nin En Sevilen Sokak Lezzetleri
Sokak lezzetleri, yemek kültürünün önemli bileşenlerinden biri olarak dünyanın birçok yerinde bir trend haline gelmiştir. Zengin bir gastronomik kültüre sahip olan ülkemiz Türkiye, sokak lezzetleri konusunda da zengin bir tablo çizer. Köşe başlarını mesken tutan simitçiler, kumrucular, nohut dürümcüler, kokoreççiler, midyeciler, nohut pilavcılar… Geceleri sokağın başından duyulan “Bozaaa” sesleri…Kış aylarında sıkça gördüğümüz kestane satıcıları, sahillerde çokça gördüğümüz balık ekmek tezgâhları ve niceleri ile çok zengin bir sokak yemekleri kültürümüz bulunur.
Türkiye’nin Sevilen 15 Sokak Lezzeti
- Simit
- Boyoz
- Döner Ekmek
- Balık Ekmek
- Turşu Suyu ve Şalgam Suyu
- Midye Dolma ve Tava
- Kokoreç
- Tantuni
- Nohutlu Pilav
- Boza
- Mısır
- Kestane
- Kumpir
- Kumru
- Çiğ Köfte Dürüm
Simit
Türkiye’nin en sevilen ve en çok tercih edilen lezzeti simit hem kahvaltıların hem akşam üstü çaylarının vazgeçilmezleri arasında. Üstelik sadece insanlar için değil aynı zamanda martılar için de. Bütçe dostu olması ve çoğu çeşidinin vegan olması nedeni ile de tercih edilebilen simidi çocukların okul beslenmelerinde ayran eşlikçisi ile de sıkça görürsünüz. Antakya, Eskişehir, Ankara, Manisa, Devrek, Giresun, Safranbolu, Kastamonu, Rize, Bursa, Beypazarı, İzmit, Tirilye, Samsun ve İzmir’de farklı versiyonları bulunan simit gevrek adıyla da bilinir. Nohut mayası ile de yapılabilen simit, sofraların vazgeçilmezi.
Boyoz
Boyoz, İzmir’de sıkça tüketilen bir börek çeşidi. Boş ve sade olanının yanı sıra çikolatalı, süt reçelli, patlıcanlı, ıspanaklı, peynirli, zeytinli ve hatta enginarlı çeşitleri bile bulunur. Sabah kahvaltılarında sıcak çay ve haşlanmış yumurta ile tüketildiği çokça görülür. Boyoz satan kişiler dükkân ve tezgahlarında sık sık haşlanmış yumurta da satarlar. İspanya’dan İzmir’e göç eden Sefarad Yahudilerinin mutfak kültürümüze bir katkısı olan boyoz, milföy hamurunun kat kat yapısına benzer yapısı ile mayasız ve çıtır çıtır bir lezzet.
Döner
Döner, Türk mutfağından çıkıp dünyayı kasıp kavuran bir lezzet olarak bilinir. Isıtıcı önünde çevrilerek dikey olarak pişirilen etler yaprak olarak ince bir şekilde kesildikten sonra isteğe göre ekmek arasında veya pilavla birlikte servis edilerek tüketilir. Çeyrek, yarım, tam ekmeğe ya da lavaş içine sarılarak tercih edilebilir.
Balık Ekmek
Özellikle İstanbul denince akıllara gelen balık ekmek ilk olarak Galata Köprüsü yakınlarındaki teknelerde servis edilirken artık Eminönü sahiline karşılaşabilirsiniz. Balık ekmeği genellikle ekmek arasında ızgarada pişirilen uskumru balığının soğan ve marul ile birlikte servis edilmesi ile tüketebilirsiniz. Bu lezzetin yanında ise sıklıkla turşu suyu veya şalgam tercih edebilirsiniz.
Turşu Suyu
Turşu limonla mı sirke ile mi yapılır? Bu soruya cevabı klasikleşmiş Türk filmlerinde bile ararlar. Nasıl yapılırsa yapılsın içtiğinizde sizi çocukluğunuza götürecek olan turşu suyu, fermantasyon ile elde edildiği için sağlığınız açısından da gerekli olan probiyotikleri içermesi nedeniyle sizler için faydalı bir içecek. Balık ekmek aldığınızda sıklıkla yanında servis edildiğini de görebileceğiniz turşu suyu, içinde ufak turşu parçaları ile plastik bardaklarda sizlerin tüketimi için sunulur.
Şalgam Suyu
15. yüzyılda Osmanlı zamanında yapımına başlanılan şalgam suyu, özellikle Tarsus, Mersin ve Adana bölgelerinde yaygın olan Türkiye’ye özgü, vazgeçilmez bir sokak lezzetidir. Bulgur unu, siyah havuç, tuz, ekşi hamur, şalgam ve su ile yapılır.Ekşi bir tadı olan, lezzetli ve kırmızı renkli fermantasyon içeceğidir. Fermente ediliyor olması probiyotikler açısından da zengin olmasına olanak sağlar ve dolayısı ile bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği de bulunur. Şalgam suyunu acılı ve acısız çeşitleri ile tüketebilirsiniz. Acılı çeşidinde acı tat sağlaması için süs biberi kullanılır.
Midye Dolma ve Tava
Özellikle sahil kenarındaki bölgelerde seyyar satıcıların tepsilerinde sizler için sunduğu bir lezzet. İçindeki pilavı limonlayarak tercih edebilirsiniz. Midye tava ise midyelerin iç kısmının kızartılması ile elde edilen bu ürün, midye dolma severlerin de vazgeçemediği bir diğer sokak lezzeti.
Kokoreç
Kokoreç, Türkiye sokak lezzetleri içinde en çok bilineni, adına şarkılar yazılanı. Peki, kokoreç nasıl yapılır? Koyun bağırsağını yağ ile köz üzerinde pişirerek siz kokoreç severlere sunarlar. Sade olarak tüketebilir ya da sebzeli çeşidini tercih edebilirsiniz. Çeyrek, yarım ve tam ekmeğin arasında çok pratik bir lezzet olarak tüketebileceğiniz kokorecin atom kokoreç adı verilen bir çeşidi daha var. Atom kokoreç, klasik kokoreç gibi bir şişe sarılmıyor, yumru halinde pişiriliyor.
Tantuni
Tantuni denince akla ilk gelen yer olan Mersin’den tüm Türkiye’ye yayılan çok pratik bir atıştırmalık Tantuni. Maydanoz, biber, domates ve etin ufak ufak doğranması ve pişirilmesi sonrasında ekmek arasında yerini bulması ile bu damaklarınızda iz bırakacak olan lezzet ortaya çıkar. Çeşitli baharatlarda tatlandırılan tantuniyi yanında şalgam suyu ve turşu suyu ile tercih edebilirsiniz.
Nohutlu Pilav
Nohutlu pilav okul önlerinin, iş çıkışlarının, maç girişlerinin vazgeçilmezi. Tavuklu da tercih edebilirsiniz. İçecek olarak ayran da tercih edebilirsiniz. İki lezzet, birbirini tamamlayarak sizi çocukluğunuza götürür.
Boza
Özellikle kış aylarında sıcak sıcak tükettiğinizde içinizi ısıtacak olan bozanın 9000 yıl önce ilk defa Türkler tarafından üretildiğini biliyor musunuz? Peki, seveni de sevmeyeni de çok olan bozanın fermante edilerek üretildiği için sağlığınıza faydalı olduğunu biliyor musunuz? Mısır, pirinç gibi gıdaların öğütülüp pişirilmesi ve sulandırılması ile elde edilen boza, bu karışıma şeker eklenerek fermente edilir. Üzerinde tarçın serpilir ve yanında leblebi ile tüketebilirsiniz.
Mısır
Mısır tezgâhlarını sahilde yürüyüşe çıktığınızda, parka çocuğunuzu oynaması için götürdüğünüzde hatta pazarlarda alışverişe gittiğinizde bile görebilirsiniz. Közlenmiş ve haşlanmış mısır alternatifleri arasına baharatlar, tereyağı ve çeşitli soslar ile tüketebileceğiniz bardakta tane mısırın da katılması ile atıştırmalık tercihleriniz değişecek gibi görünüyor.
Kestane
“Kestane kebap, yemesi sevap!” sözleri eşliğinde satılan kestane, özellikle kış aylarında sizlerin tüketimine çıkıyor. Kestane nasıl pişirilir? Kestaneler pişirilmeden önce öncelikle bir süre suda bekletilir ve yumuşaması sağlanır. Sonrasında kestanelerin sert kabuğu üzerine çizik atılarak pişirme işlemine başlanır. Türkiye’de kestane denilince akla ilk önce Bursa gelir. Siz de kestane seviyorsanız kestaneyi haşlanmış ve közlenmiş olarak sokak satıcılarında bulabilirsiniz.
Kumpir
Kumpir denince akıllara Ortaköy gelir. Közlenmiş ya da fırınlanmış büyük boy patateslerin içi tereyağı ve peynir ile ezildikten sonra dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Kumpirinizin içine çeşitli salatalar, haydari, kısır, yeşil ve siyah zeytin, mantar, sosis, közlenmiş patlıcan, mısır, turşu gibi farklı lezzetler ekleyebilirsiniz.
Kumru
Kumru denince akıllara İzmir gelir. Kumrunun taban simidine benzeyen nohut mayalı bir ekmeği vardır. Şekli kumruya benzetildiği için bu ismi alır. Tulum peyniri, biber, domates ile soğuk olarak ya da arzunuza göre sucuk ve sosis de ekleyerek sıcak olarak da kumrunuzu tüketebilirsiniz. Sıcak olarak tükettiğiniz kumruya da Çeşme kumrusu denilir.
Çiğ Köfte Dürüm
Şanlıurfa yöresinde yapılan etli, Adıyaman yöresinde yapılan etsiz versiyonlarının tüm Türkiye’ye yayıldığı çiğ köfte her acıktığınızda rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir ürün. Porsiyon olarak marul, yeşillikler, domates, turşu, turşu suyu, ayran ve şalgam suyu ile tüketebileceğiniz gibi lavaş içinde dürüm olarak da tercih edebilirsiniz.