
Türkiye’deki en gözde milli parklar
Koruma altına alınmış, sahip olduğumuz en önemli varlıklarımız milli parklar. Türkiye’deki milli parklar; doğaları, tarihi kalıntıları ve müthiş atmosferiyle yaşadığımız coğrafyanın kıymetini gözler önüne seriyor.
Bize de oksijeniyle, gürül gürül dereleri, yaban hayatı, kültürü ve tarihiyle bu milli parkları keşfetmek düşüyor. Birbirinden güzel milli parklar listesini sizler için hazırladık.
Kuşcenneti Milli Parkı
Milli parklar listemizin başında Kuşcenneti Milli Parkı var. Marmara Bölgesi’nde, Balıkesir ili sınırları içinde olan Kuşcenneti, 1959 yılında milli park ilan edilmiş. Orman rejiminde olmadığı için önce Bakanlar Kurulu Kararı ile orman rejimine alınmış, bilahare milli park statüsü verilmiş. Yüz ölçümü 24.047 hektar.
Afrika’dan, Avrupa ve Asya’ya göç eden su kuşlarının ana göç yolları üzerinde bulunan Kuşcenneti tepeli pelikan, ak pelikan, balıkçıl, kaşıkçı, karabatak, yaban kazı, yaban ördeği ve ötücülerden oluşan binlerce kuşun ağaçlar ve sazlar üzerine yuva yaptığı büyük kuluçka kolonilerini barındırıyor.
Yedigöller Milli Parkı
1642 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzası, 1965 yılında milli park olarak korumaya alınmış. Havza kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu oluşan, yüzeysel ve yeraltı akışlarıyla birbirine bağlı, kuzeyden güneye 1500 m. mesafede sıralanmış 7 gölden oluşmuş.
Milli park içindeki “Köyyeri” mevkiinde yeni Bizans dönemine ait bulunan kalıntılardan, eski dönemlerde bölgenin bir yerleşim yeri olduğu anlaşılıyor.
Köprülü Kanyon Milli Parkı
Akdeniz Bölgesi’nde, Antalya ili sınırları içindedir. 1973 yılında milli park ilan edilmiş. Yüz ölçümü 366.140 dekar. Köprülü Kanyon adını Köprüçay Irmağı üzerindeki Roma Dönemi’nde inşa edilen bugünkü adıyla Oluk Köprü’den alıyor. Milli parkın kaynak değerini oluşturan Köprü Çayının Bolasan Köyü ile Beşkonak arasında meydana getirdiği yarma vadi 14 km. uzunluğu ve 100 m’yi aşan duvar yüksekliği ile Türkiye’nin en uzun kanyonlarından biri.
Akdeniz Ormanları ile yüksek Alpin eko-sistemlerini içeren coğrafi yapısının yanı sıra, endemik türleri, peyzaj değerleri, ender jeomorfolojik yapısı, su kaynakları ve kültürel değerleri ile Dünyadaki ve Ülkemizdeki önemli doğa koruma alanlarının başında yer alıyor. Milli parkta kızılçam ve makilik alanlar yaygın olmakla birlikte, 400 hektarlık saf Akdeniz serisi ormanı benzersiz bir botanik özelliğe sahip. Alabalıkları ile ünlü Köprüçay, aynı zamanda ülkemizin en popüler rafting alanı. Milli parkın yukarı bölgesinde Antik Selge şehri kalıntıları bulunuyor.
Altındere Vadisi Milli Parkı
4.468 hektar alana yayılmış olan milli park alanı, Doğu Karadeniz bölgesinde Trabzon ili sınırları içinde bulunuyor. 1300 metre yükseklikte ve içine aldığı vadinin oluşturduğu eşsiz jeomorfolojik oluşumları dikkat çeken Altındere Vadisi Milli Parkı, 1600 yıllık bir geçmişe sahip olan Sümela Manastırını da sınırları içinde barındıyor. Sümela Manastırı’nın yanı sıra iri ufaklı mabet yerleşimlerine sahip olan milli park alanı tarihi-kültürel turizm açısından paha biçilmez öneme sahip.
Derin ve yüksek duvarlar oluşturan Altındere Vadisi, içerdiği doğal yaşam zenginliği ile birlikte önemli su kaynaklarına da sahip. Vadi tabanında bulunan Meryemana Deresi, çevresindeki diğer derelerle birleşerek büyük bir akarsu olma özelliği gösteriyor. Trekking, kampçılık, tırmanma, sportif balık avcılığı gibi aktivitelerin de yapılabildiği milli park alanı yılda 100.000’i aşkın insan tarafından ziyaret ediliyor.
Boğazköy – Alacahöyük Milli Parkı
İç Anadolu Bölgesi’nde, Çorum ili sınırları içinde yer alan milli park, Anadolu’nun en eski uygarlıklarından biri olan Hititlere başkentlik yapmış Hattuşaş (Boğazköy) yerleşimine ait kalıntıları içinde barındırıyor. Hitit metinlerinde sık sık söz edilen “Hattuşa Ülkesi’nin bin tanrısı” ifadesine uygun olarak bölgedeki arkeolojik çalışmalarda bugüne kadar 31 tapınak yapısı tanımlanmış.
Ziyaretçilerini adeta zaman içinde bir gezintiye çıkaran bir çok kalıntıyla kaplı olan 2.600 hektarlık milli park alanı Şehir Surları, Aslanlı Kapı, Yer kapı ve Yazılıkaya gibi çok önemli tarihi kalıntılar bulunmakta. Hattuşa Kenti’nin dışında, yüksek kayalar arasına inşa edilmiş bir açık hava tapınağı olan Yazılıkaya alanın en büyük ve etkileyici kalıntılarından. Tapınak’ta 90’dan fazla tanrı, tanrıça, hayvan ve hayal ürünü yaratıklara ait figürler kaya yüzeyine işlenmiş.
Nemrut Dağı Milli Parkı
Adıyaman ili Kahta ilçesi sınırları içerisinde bulunan park 13.827 hektar alana sahip. Arkeolojik kalıntılardan Komagene krallığına ev sahipliği yaptığı biliniyor. Dev heykelleri ve metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle 1987 yılında UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine alınmış.
Türkiye Görsel Gezi Rehberi eşliğinde bölge hakkında daha detaylı bilgileri okuyarak gezinize devam edebilirsiniz.
Karagöl – Sahara Milli Parkı
Artvin ili Şavşat ilçesi sınırları içerisinde bulunan park 3.251 hektar alana sahip. Karagöl ve Sahara yaylası olmak üzere iki sahadan oluşuyor. Bitki örtüsü ve faunası ile önemli bir yere sahip. Geleneksel yaylacılık faaliyetleri park sınırları içerisinde devam ederken, her yıl sahara bölümünde Pancar Şenlikleri düzenleniyor.
Kaçkar Dağları Milli Parkı
Rize ili Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde bulunan park 52.970 hektar alana sahip. Kaçkar dağının bir bölümü de Artvin ili sınırları içerisinde. 3932 metre yüksekliği ile Karadeniz bölgesinin en yüksek dağı. Buzullar, buzul gölleri, şelaleleri, gölleri, dereleri, ormanları, florası ve faunasıyla çok çeşitli güzellikleri bir arada bulunuyor.
Saklıkent Milli Parkı
Muğla il sınırı ile Antalya il sınırı içerisinde bulunan park 1.644 hektar alana sahip. Eşen Çayının kollarından bir tanesinin üzerinde bulunan Saklıkent Kanyonu jeomorfolojik olarak ilginç özellikleri ile birlikte parkın önemli değerlerinden.
Kanyonun uzunluğu 18 km., yüksekliği 200 metreyi bulan kanyonun en dar yeri 2 metre kadar. Bölgede gezilecek, görülecek tarihi ve turistik lokasyonları belirlemek için Adım Adım Türkiye rehberini kullanabilirsiniz.
İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı
Longoz (subasar) tipi ormanlık alanı; çoğunlukla yağış miktarının yüksek olduğu ilkbahar-kış mevsiminde tabanı sularla kaplanan ormanlık alandır. Kırklareli İli Demirköy İlçesine bağlı İğneada Beldesinde bulunan Longoz Ormanları Milli Parkı, Bulgaristan sınırına yakın Karadeniz sahil şeridinde yer almakta ve 3155 hektarlık alanı kapsıyor.
Alan, Bakanlar Kurulu kararı neticesinde 13.11.2007 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak ülkemizin 39. Milli Parkı olarak tescil edilmiş. Milli Parkın yer aldığı İğneada beldesi, Demirköy ilçesine 27 km, Kırklareli il merkezine 97 km, İstanbul’a ise 237 km uzaklıkta yer almakta.
Milli Parkın güney bölümü Saka Gölü, Deniz Gölü, Hamam Gölü, Pedina Gölü, Mert Gölü ile bu göllerin etrafındaki sazlık alanlar, longoz ormanları ve yaprak döken ormanlar; Milli Parkın kuzey bölümü ise, Erikli Gölü ve çevresindeki sazlık alanlar ile bu bölgeyi çevreleyen longoz ormanlarından oluşuyor.