
Türkiye’de Ziyaret Etmeniz Gereken 11 Doğa Harikası Şelale
Uçsuz bucaksız ovalara sahip köylerinden Akdeniz sahillerine kadar birçok doğal güzelliğin olduğu Türkiye’de şelaleler de elbette görülmeye değer. Biz de bir sonraki seyahatinizde ziyaret etmeniz gereken 11 doğa harikası şelaleyi sizler için yazdık.
Kurşunlu Şelalesi
Kurşunlu Şelalesi, özellikle çevredeki güzel çam ağaçları ve şelaleyi şekillendiren kanyonu ile dikkat çekiyor. Yaklaşık 10 metreden döküldükten sonra şelale; kaplumbağa, yengeç ve balık gibi birçok canlının yaşadığı bir tatlı su havuzuna akıyor. Bölgede ayrıca, yerel halkın ve ziyaretçilerin doğada dinlenebileceği piknik alanları ve restore edilmiş bir değirmen bulunuyor.
Düden Şelalesi
Düden Şelalesi, tamamı Antalya’da bulunan bir üst ve alt alana ayrılmıştır. Düdenbaşı Şelalesi, yöre halkının toplandığı, piknik yaptığı ve serinlemek için gittiği bir yerdir. Ayrıca akan suyun arka kısmında dar bir merdivenle ulaşılabilen muhteşem bir mağara da bulunmaktadır. Düdenbaşı’ndan gelen akarsular, oldukça güçlü bir düşüşten sonra doğrudan Akdeniz’e giden alt şelaleye akar.
Girlevik Şelalesi
Munzur Dağları’nın eteklerinden gelen 40 metrelik buzlu suyun döküldüğü Girlevik Şelalesi, hava sıcaklığının sık sık 38 dereceye ulaştığı Erzincan’da sıcaktan bunalan yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçinin uğrak yeri haline geliyor.
Şehir merkezine 35 kilometre uzaklıkta bulunan Girlevik Şelalesi, Munzur Dağları’nın eteklerinde Kalecik köyü sınırlarında bulunan dokuz doğal kaynaktan besleniyor.
Uçansu Şelalesi
Akdeniz bölgesinin henüz çok keşfedilmemiş doğa harikalarından biri olan Uçansu Şelalesi, yemyeşil çam ağaçları arasında yer alıyor ve keşfedenler için oldukça etkileyici bir manzara sunuyor.
Erikli Şelalesi
Erikli Şelalesi ağaçların arasında saklı bir şelaledir. Yalova ilinin kuzeybatısında, Marmara bölgesinde yer alan şelale ormanların içinde saklı olduğu için doğayı keşfetmeyi seven yürüyüş tutkunları için bir cazibe merkezidir. Aynı adı taşıyan köyü de özellikle köyde çiçek açan meyve ağaçlarına bayılacak olan yürüyüş meraklıları için görülmeye değer.
Muradiye Şelalesi
Muhteşem manzarası ile Muradiye Şelalesi, özellikle kış mevsiminde, suyun donduğu zamanlarda oldukça etkileyici bir şelale. Yaz aylarında ise ziyaretçiler, yakınında yer alan ormanın gölgesinde serinleyebilir ve Van bölgesinin diğer doğal güzelliklerini gezebilirler.
Manavgat Şelalesi
Ulu Toros Dağları’nın doğusundan gelen sular, dağlardan, ormanlardan ve kanyonlardan geçerek Manavgat ilçe merkezindeki şelaleye ulaşır. Sonuç olarak Manavgat Şelalesi çok yüksek olmasa da kesinlikle çok fazla güce ve güzelliğe sahip geniş bir şelaledir.
Manavgat Nehri ise nehirde serinlemek için iyi bir fikir olabilir. Ayrıca tekne turu yapmak isteyenler için de harika bir fırsat sunuyor. Bu geziye çıkmayı düşünüyorsanız Bioderma Photoderm Spot SPF +50 asla atlamamanız gereken bir ürün. Güneşin cildinize zarar verip tadınızı kaçırmanızı istemezsiniz.
Ilıca Şelalesi
Ilıca köyünün kenarında bulunan Ilıca Şelalesi’ne yaklaşık 30 dakika süren güzel bir patikadan yürüyerek ulaşılabiliyor. Yaklaşık 10 m yükseklikten dökülen şelale, etrafını saran muhteşem bitki örtüsünün yanı sıra, suyun toplandığı gölü ile de dikkat çekiyor.
Tortum Şelalesi
İnanılmaz derecede sakin bir yer olan Tortum Şelalesi, Doğu Anadolu’da Erzurum’un kuzeyinde yer alıyor. 48 metrelik bir yükseklikten dökülen Tortum, ziyaretçilerin şelaleyi yakından görebilecekleri bir gözlem platformu da dahil olmak üzere rekreasyon alanlarıyla çevrili harika bir göle akıyor.
Dilerseniz bu güzellikleri görmeye gittiğinizde Salomon X Reveal Gore-Tex Erkek Outdoor Ayakkabı’yı giyebilir ve doğada konforlu bir yürüyüşün tadını çıkarabilirsiniz.
Tatlıca Şelalesi
Türkiye’nin Karadeniz bölgesine ait bir başka doğa harikası olan Tatlıca Şelalesi, güzel manzara sunmasının yanı sıra 15 metre yükseklikten Karasu Nehri’ne dökülüyor. Ziyaretçiler, bölgede bulunan diğer şelalelere bakmak için genellikle nehri takip ediyor. Tatlıca, özellikle Mayıs ve Kasım ayları arasında yaz ve sonbahar mevsiminde kamp yapmak için de harika bir yer.
Yerköprü Şelalesi
Mersin’in Mut ilçesindeki Yerköprü Şelalesi, dünyanın dört bir yanından gelen turistlere görsel bir şölen sunuyor. Mut ilçe merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan şelale, 2001 yılında Türkiye Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından doğal anıt ilan edildi. Şelalenin Göksu Nehri’ni besleyen Ermenek adlı bir derenin neden olduğu erozyon sonucu oluştuğu söyleniyor.
Su, 30 metre yükseklikten 300 metre uzunluğunda ve 15 metre derinliğinde turkuaz bir göle dökülüyor. En üstte ziyaretçiler için iki gözlem güvertesi var. Bölgeye bir dizi merdivenle ulaşılabiliyor. Yerköprü Şelalesi, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra fotoğrafçılar ve yürüyüşçüler için de büyük bir cazibe merkezi haline geliyor.