ÜST
mağara dalışı

Türkiye’de Mağara Dalışı Yapılacak 6 Yer

Bu yıl tatil için derinlere inmeye hazırsanız Türkiye’de mağara dalışı yapılacak en güzel yerleri sizler için listeledik. Yaşadığımız dünyaya bambaşka açıdan bakmak için bir fırsattır dalışlar. Bir taraftan su altının cezbedici güzelliklerini keşfederken ekip halinde hareket etmenin keyfine de varmış oluruz. Bu yüzdendir ki dalış deneyimi yaşayanların çoğu su altından asla vazgeçemez. Mağara dalışı ise özellikle deneyimli dalgıçların en sevdiklerinden biridir.

Hazır 2022’nin tatil planları yapılmaya başlanmışken gelin Türkiye’de mağara dalışı yapılabilecek en güzel rotalara beraber göz atalım.

1.Altınbeşik Mağarası – Antalya

mağara dalışı

Antalya’da bulunan Altınbeşik, dünyanın en büyük üçüncü su altı mağarası olması sebebiyle dalış severler arasında oldukça popüler. 1966 yılında araştırmacı Dr. Temuçin Aygen tarafından keşfedilen Altınbeşik Mağarası’nda yer altı nehrinin etkisi sonucu su seviyesi yılın her döneminde aynı kalıyor. Mağara dalışı yapmak için en güzel yerlerden biri olan mağaranın içerisinde çeşitli renklerde travertenler ile bir de şelale bulunuyor.

Söz konusu mağara dalışı olunca kullanılan ekipmanın kalitesi önem kazanıyor. Mares markası profesyonel dalgıçların özellikle tercih ettiği dalış ekipmanları ile öne çıkıyor. Mares Quick Pack Scuba Dalış Çantası, bunlardan bir tanesi.

Bir diğeri ise Mares Rover 5mm Tek Parça Dalış Elbisesi.

2.Suluin Mağarası – Antalya

Suluin mağarasına ulaşmak için öncelikle Antalya şehir merkezine, sonrasında da Finike’ye ulaşmanız gerekiyor. Mağaraya ilk defa Amerikalı bir ekip 1990’lı yıllarda dalış gerçekleştirmiş. Özel bir karışım gaz kullanılarak yapılan bu dalışta 122 metre kadar derine inmeyi başarmışlar.

Suyun asidik yapısı ve hidrojen sülfür içeriği nedeniyle mağara dalışı yapmak için özel bir izin gerekiyor. Ancak bu izni almış araştırmacılar ve profesyonel dalgıçlar iniş yapabiliyor. 2000’li yıllarda gerçekleştirilen dalışlarda çıkarılan kemik ve seramik parçaları mağaranın bir zamanlar kuru olduğunun kanıtı olarak sergileniyor.

3.Pırasalı Adası Mağarası – Adrasan

mağara dalışı

İsmini üzerinde yetişen yabani pırasalardan alan Pırasalı Adası’nda insan yerleşkesi bulunmuyor. Ada, Çıralı’ya 9,8 km, Adrasan’a ise 6,8 km uzaklıkta yer alıyor. Adanın güney bölgesi dalışlar için ideal. Su altı reef takımı ve zengin bir habitat mevcut. Mağara ise adanın kuzey doğusunda yer alıyor.

Mağaranın duvarları tül mercanı da dahil olmak üzere çok sayıda mercan türüne, karanlıkta yaşayan deniz süngerlerine ev sahipliği yapıyor. Mağaranın ağzı akıntı alan bir bölge olduğu için besin oldukça fazla ve dolayısıyla çok zengin bir balık popülasyonuna sahip. Mağara dalışının ardından mağaranın içerisinde yer alan hava boşluğu olan bölüme çıktığınızda ise deniz şakayıklarını görebilirsiniz.

4.Afkule ve Türk Hamamı – Fethiye

Fethiye limanından yaklaşık 6 km. uzaklıkta bulunan Afkule, bölgenin en güzel mağara dalışı noktalarından biri. Buradaki ilk mağaranın genişliği 15 metre, derinliği ise 40-50 metre civarında. Birbirine bağlanan birçok mağaradan oluşan bölgede oldukça zengin ve el değmemiş bir su altı habitatı var. Aynı zamanda Türk Hamamı denilen bu bölge, diğer birçok mağarada olduğu gibi yalnızca profesyonel dalgıçlara açık.

5.Rambo – Alanya

Alanya limanına tekneyle 20 dakika mesafede yer alan Rambo’ya yan yana ancak 3-4 dalgıcın geçebileceği 6-7 metrelik bir tünelden geçerek ulaşılıyor. Mağarada bin yıllar boyunca oluşmuş sarkıt ve dikitleri görebilirsiniz. En güzel su altı mağaralarından biri olan Rambo, görselliği ile ünlü Damlataş mağarasının su altındaki bir yansıması gibi.

mağara dalışı

Bu güzelliği Sport HD 1080P su altı kamerası ile ölümsüzleştirebilirsiniz.

6.Küre Dağları Mağaraları

Rotayı kuzeye çevirmek isteyenler için Küre Dağları Mağaraları ideal olacaktır. Macera severlere yeni bir dünyanın kapılarını aralayacak bu mağaralara ulaşmak için Kastamonu ile Bartın arasında yolculuk etmek gerekiyor. Bu bölgede 100’e yakın yeraltı oluşumu mevcut. Dalış yapmak için ise özellikle dokuz mağara öne çıkıyor. Bu mağaralar o kadar güzel ki 2015 yılında Uluslararası Mağara Fotoğrafçıları Buluşması’na ev sahipliği yapmış.

Bölgedeki en derin mağara 250 metre ile Ilgani. Mantar, Ejder ve Mancilis ise mağara dalışı için en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Topmeydanı ise en beğenilen mağara zira bu mağarada bazılarının çapları iki metreyi bulan birçok doğal havuz bulunuyor.