Tül perde ve perde çeşitleri: Bakımları nasıl yapılır?
Bu soruya vereceğimiz cevaplar tabi ki tül perde çeşidine göre değişir. Kimisinin temizliği çok zordur, kiminin çok basit…
Bahar temizliğinin en zor noktalarından biri bence tül ve perdeleri yıkamak. Hepsini tek tek çözüp, yıkayıp, ütüleyip tekrar yerlerine asmak epeyi zaman ve enerji gerektiriyor ama bahar temizliğini hakkıyla yerine getirmek için de önce onlardan başlamak lazım galiba. Kiri çok belli etmeyen tül ve perdeler seçmiş olsak bile biliyoruz ki sık yıkamak mümkün olmadığı için epeyce bir toz biriktirmişlerdir asıldıkları yerde.
Peki, tül ve perdeler nasıl temizlenir? Bu soruya vereceğimiz cevaplar tabi ki tül ve perdenin çeşidine göre değişir. Kimisinin temizliği çok zordur. Stor perdeler benim için bu kategoriye giriyor mesela. Ne kadar moda olurlarsa olsunlar onlarla yıldızım barışmayacak bu yüzden.
Perdelerin mekanizması kadar kullanılan kumaşlar da nasıl bir temizlik yapmanız gerektiğini belirler aslında. Çok narin bir kumaştan yapılmış bir tülü öyle yüksek derecelerde yıkayamazsınız ya da renkli bir perdeyi beyazlar için kullanılan deterjanlarla…
Dilerseniz bunları tek tek başlıklarla detaylandıralım.
Tül perde nasıl yıkanır?
En hassaslarından biri dantel ve tül perdelerdir. Bu yüzden oldukça dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Makinenizin tül ve perde yıkama, hassas yıkama veya elde yıkama programlarından hiç değilse birine sahip olması gerekir. Yeni makinelerin çoğunda bu programların hemen hepsi bulunur. Ama eski bir makineye sahipseniz ve bu programlar yoksa muhakkak sentetik yıkama programı vardır.
Hassas tül ve perdeler için en iyi yıkama derecesi ise 300dir. Ancak tülleriniz çok kirli ise 400 ye kadar çıkabilirsiniz. Daha fazlası tüllerinize ciddi biçimde zarar verebilir. Eğer üzerinde herhangi zor bir leke yoksa kısa programda yıkamanız da temizlenmesi için yeterli olacaktır.
Hassas tül perde modellerini temizlerken zarar görmemesi için dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus ise tülleri yıkarken sıkma programı kullanmamanızdır. Yıkama biter bitmez tülleri makineden çıkarıp asmanız tüllerinizin düzgün biçimde kurumasını ve kırışmamasını sağlar, böylece bir de ütü yapmak zorunda kalmazsınız.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır. Çünkü pamuk ve keten kumaşlar yıkadığında sertleşir oysa polyester kumaşlar için böyle durum söz konusu değildir. Pamuk ve keten dışındaki kumaşlarda yumuşatıcının kokusu dışında bir paydası olmaz hatta zararı olur. Perdelerin gözeneklerini doldurarak daha erken eskimesine sebep olur, ömrünü kısaltır. Tüm bu bilgileri okuduktan sonra zevkinize göre bir tül perde seçimi yapmak isterseniz sizleri tül perde kategorisine alalım.
Stor perde nasıl temizlenir?
Stor perdeler kullanımı çok kolay ancak yıkanması biraz zor perdelerdir. Bir mekanizması olduğundan öylece makineye atamazsınız, elinizle yıkamanız gerekir. Elde yıkamayı yeterli görmeyip storların mekanizmalarını tek tek çıkararak kumaş kısmını makineye atanlarınız vardır muhakkak ama bu hem doğru bir temizleme şekli değil hem de mekanizmaları çıkarmaya ayıracağınız vakitte zaten kolayca elde yıkayabilirsiniz.
Zebra ve stor perdeleri yıkamak için kullanabileceğiniz plastik ayaklar var. Bunları balkonunuz varsa balkona veya banyoya koyup perdeyi mekanizmasıyla birlikte üzerine asarak kolayca yıkayabilirsiniz. Perdeleri güzelce ıslattıktan sonra çok amaçlı deterjanları veya perde için özel deterjanınızı üzerine sıkıp yumuşak bir sünger veya yumuşak kıllı fırçalar yardımıyla köpürtüp yıkayabilirsiniz. Sonra bol suyla durulayarak süzülmesini bekleyin. İyice duruladığınızdan emin olun ki gölge gölge izler oluşmasın.
Zaman zaman stor perdelerin üzerinde biriken tozların vakum yardımı ile alınmasında yarar vardır. Bu şekilde tozun perde üzerinde leke yapması önlenmiş olursunuz. Çözüp yıkadıktan sonra perdelerimizi aksi istikamete sarılarak iki yüzeyinin de aynı oranda sararması sağlayabilirsiniz. Böylelikle perdelerinizdeki renk bütünlüğü bozulmamış olur. Tüm stor perde çeşitlerini görüntülemek ve zevkinize uygun renkleri incelemek için Stor Perde kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.
Zebra perdeler nasıl temizlenir?
Zebra perdeler de tıpkı stor perdeler gibi temizlenir. Zebra perdelerin stor perdelerden farkı iki farklı kumaş türünden ve iki kanattan oluşmasıdır. Yani hem hassas bir tül hem de keten kumaş kullanılmış olabilir. Zebra perdelerin üzerindeki apreli tül kısmı çok zayıftır. Stor ise perdeler çoğunlukla tek kumaştan ve kumaşın üst üste binmesinden oluşur. Bu yüzden mekanizmaları birbirine benzese de zebra perdeler stor perdelere göre daha hassas perdelerdir.
Zebra ve stor perdelerin silerek de temizlendiğini düşünürüz ama bu bilgi aslında yanlıştır. Çünkü sonuçta bu perdeler de kumaştan yapılır ve kumaşların gözenekleri olduğundan silerek tamamen temizlenmesi mümkün değildir. Bu durumda stor perdelerin tamamı gibi zebra perdeleri de düz bir zemine sererek ya da asılı bir şekilde elle yıkamak yine en mantıklı çözümdür.
Dikkat etmemiz gereken en önemli husus perdenin kırışmamasıdır. Kırışırsa bu kısımlar daha sonra lekeli bir görünüm ortaya çıkarabilir.
Kumaş fon perde de tül perde gibi yıkanabilir
Tıpkı tül perdeler gibi kumaş perdeleri de katlayarak ve üzerinde bir perde daha sığacak kadar boşluk bırakarak makinede yıkayabilirsiniz. Tül ve kumaş perdeleri rastgele bir biçimde makineye atarsanız perdenin makine lastiğine takılma ve yırtılma olasılığını artırmış olursunuz.
Kumaş, saten, kadife, ipek gibi malzemelerden dikilebilen bütün kumaş türü perdeleri de 30 derecede ve kısa programda yıkayabilirsiniz. En önemli husus renk ağartmayan deterjanlar kullanılması ve sıkmadan yıkamaktır.
İp perdeler nasıl yıkanır?
İp perdeler de tül veya kumaştan oluşur. Tıpkı tül ve kumaş perdeler gibi düşük ısıda ve sıkmadan makinede yıkayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken perdenin rengini ağartmayacak deterjanlar seçmenizdir.
Tüm perdeler için renkli çamaşırlarda kullanılan deterjanları kullanmanız da uygundur. Beyaz tülleri özellikle beyazlar çamaşırlar için olan deterjanlarla yıkamanız gerekmez. Hatta beyaz çamaşırlar için olan deterjanlardaki çamaşır suyu katkısı da perdelerinizin deforme olmasına neden olur, kullanım ömrünü kısaltır.
Jaluzi perde nasıl temizlenir?
Jaluzi perdeler daha çok iş yerlerinde tercih edilen perdelerdir ama modern görünümü nedeniyle evlerde de kullanılır. Plastik veya metal malzemeden oluşurlar. Nadiren ahşap malzemeden jaluziler de yapılabilir. Malzemelerinin dayanıklılığı sebebiyle uzun ömürlü olurlar.
Toz tutma ihtimalleri çok olduğu için haftada bir yumuşak tüylü toz süpürgeleriyle tozlarını alabilirsiniz. Jaluzilerin yıkanması diğerlerin göre biraz daha zordur ve özen gerektirir. Bu yüzden sıklıkla tozlarını almak yıkama işlemini daha uzun aralıklarla yapmanızı sağlar.
Jaluzileri yıkamadan hemen önce tozlarını almanız yıkama işlemini daha kolay gerçekleştirmenizi sağlar. Jaluziyi yerinden çıkarıp bol suyla banyoda yıkayabileceğiniz gibi yerinden çıkarmadan, pamuklu bir çorap veya ince bir sünger yardımıyla yerinde de temizleyebilirsiniz.
Kruvaze fon perde temizliği nasıl yapılır?
Tül perdelerin stor ve zebra perdelerden biraz daha farklı mekanizma ile kullanılmasından oluşur. Manuel kruvaze perdeler ince bir zincir sistemiyle tülün kat kat görünmesini ve iki yöne doğru açılmasını sağlar. Mekanizmalı kruvaze perdeler ise bir mekanizma yardımı ile sağa sola açılır.
Makinede yıkamadan önce perdenin üzerindeki bütün parçalar çıkarılmalıdır ve normal perde haline getirilmelidir. Bu sebeple kruvaze perde alırken, bu aksesuarların çıkarılabilir olduklarından emin olun. Eğer bu aksesuarlar çıkarılamıyorsa yıkama kılıfı içerisine koyup düşük devirde ve düşük ısıda yıkamalısınız.
Katlamalı perdeler nasıl temizlenir?
Katlamalı perdeler de çok geniş kumaş ve tül kullanımına sahip perdelerdir. Bu perdeler çalışma prensibi olarak kruvaze perdelere benzerler tek farkları kruvazeler iki yana açılırken katlamalı perdelerin yukarı aşağı doğru hareket ederek kat kat toplanarak çalışmasıdır.
Eğer katlamalı perdeniz yıkanabilir bir kumaştan üretilmişse diğer kumaş perdeler gibi makinede ve30 derecede yıkayabilirsiniz. İlk adım olarak katlamalı perdenizi zarar vermeden yerinden sökmeye özen gösterin. Perdenin altındaki bağcıkları çözerek açın. Üst ünitesini çözdükten sonra perdeyi, geçirildiği çubuklardan ve yanındaki zincir ünitesinden ayırın.
Tül perde ve diğer modeller için birkaç püf noktası…
Bütün perde türlerini makinenin içine başka çamaşır koymadan tek başına yıkamalısınız.
Beyaza veya beyaza yakın renklerde bile olsa, canlılığını koruyabilmesi için kesinlikle ağartıcı kullanmayın.
Dantel ve tülden yapılan hassas perdeleri bir yıkama torbası içine yerleştirerek çamaşır makinesinde yıkabilirsiniz.
Tafta, viskon ya da ipek türünde bir kumaştan üretilen me yıkanması uygun olmayan perdeleri kuru temizlemeye vermelisiniz.
Eğer evinizdeki perdeleri yenilemek istiyor ama karar veremiyorsanız en güzel modelleri incelemek için sizi perde kategorimize davet ediyoruz.
Dilerseniz evinize uygun bir renk paleti oluşturmayla ilgili yazımızı da perde koltuk rengi uyumu sayfasından okuyabilir, dekorasyon ile ilgili faydalı bilgiler edinebilirsiniz.