Topraksız tarım nedir? Topraksız tarım yapma yöntemleri
Tarım, insanoğlu için en önemli faaliyetlerden biri. Tarımsal hayata geçmemizle birlikte medeniyetin temellerini attık. Beslenmek için doğanın değişken koşullarından etkilenmeyen bir yapı kurmak için her gün yeni şeyler denedik ve denemeye devam ediyoruz.
Toprak, tarımın olmazsa olmazlarından; fakat değişen dünya, gelişen teknoloji ve öğrendiğimiz yeni bilgilerle aslında toprak olmadan da tarım yapabileceğimiz keşfettik. Topraksız tarım her ne kadar kulağa ilginç gelse de bir gerçek ve oldukça başarılı sonuçlar elde ediliyor.
Topraksız tarım nedir?
Hidroponik tarım olarak da bilinen topraksız tarım, bitkilerin büyümek için ihtiyaç duyduğu besinlerin toprak yerine özel olarak hazırlanmış solüsyonlardan almasına dayalı bir sistemdir. Bitkileri doğrudan etkileyen toprak kalitesi ve içeriği gibi etkenler topraksız tarım da ortadan kaldırılır.
Hazırlanan besin solüsyonundan bitki, rahatlıkla ihtiyaç duyduğu besinleri alabilir. Topraksız tarımda karşımıza çıkan kum, perlit, hindistan cevizi ve kil gibi malzemeler sadece bitkinin kökünü desteklemek için kullanılır. Bu malzemeler bitkinin doğrudan beslenmesiyle alakalı değildir.
Topraksız tarımın kolaylıkları
1.Topraksız tarımla profesyonel bir sera kurabileceğiniz gibi balkonunuzda da yetiştiricilik yapabilirisiniz.
2.Topraksız tarımda bitkiler daha hızlı büyürler. Sudaki mineral ve besinlere hızlıca ulaşan bitki kökleri bitkinin kısa zamanda daha hızlı büyümesine neden olur.
3.Kapalı alanda kuracağınız topraksız tarım sistemiyle yılın istediğiniz zamanı yetiştiricilik yapabilirsiniz.
4.Toprak etmeni ortadan kalktığında, böcek, zararlı haşereler ve bitki sağlığına zararlı hastalıklar risk olmaktan çıkar.
5.Suda rahatça salınan bitki kökleri topraklı tarımın aksine birbirine dolanmazlar, böylelikle her bir kök görevini başarıyla yerine getirebilir.
6.İstediğiniz her mekânda kuracağınız aydınlatma sistemiyle topraksız tarıma başlayabilirsiniz. Vipar Spectra bitki ışığı bu aydınlatma için biçilmiş kaftan!
7.Topraklı tarımın aksine toprağı havalandırmak için çapa yapmak, yabancı otları ayıklamak zorunda kalmazsınız. Topraksız tarımda sadece istediğiniz bitki büyür. Kendiliğinden biten diğerler bitki türlerine yer yoktur.
8.Seçeceğiniz besin solüsyonun kalitesiyle bitkilerinizin büyüme hızını ve kalitesini artırabilirsiniz.
Topraklı mı topraksız mı?
Yüzyıllardan beri toprakla yaptığımız bir faaliyeti, topraksız yapma fikri ilk başta kulağınıza biraz garip gelmiş olabilir ama topraksız tarımın avantajları inanın topraklı tarımı tarihe gömebilir. Bitkilerin maksimum düzeyde nem ve besine hızlıca ulaşabildiği bu yöntem aynı zamanda sizi böcek ve sinek derdinden kurtaracak. Hemen hemen her türlü bitkiyi yetiştirebileceğiniz topraksız tarımda dikkat etmeniz gereken tek şey bitkilere sağladığınız alan ve kullandığınız solüsyon.
Bazı bitkiler diğerlerinden daha fazla alana ihtiyaç duyar. Bu bitkileri topraksız olarak yetiştirirken ihtiyaç duyduğu alanı vermeye özen gösterin. Topraksız tarımla, biber, salatalık, domates, kabak, bezelye, ıspanak, marul, fesleğen gibi bitkileri oldukça rahat bir şekilde yetiştirebilirsiniz.
Topraksız tarım organik midir?
Topraksız tarımda bitkiler büyümek için gerekli besini topraktan değil; sizin hazırladığınız ve suya karıştırdığınız besin solüsyonlarından alır. Bu solüsyonlar yüzde yüze suda çözünebilir olmalı ve klor barındırmamalıdır. Topraksız tarım yaparken en çok dikkat edilmesi gereken etmen Ph değeridir. Topraklı tarımda toprak bir tampon görevi görerek Ph değerini dikkat edilmesi gereken bir unsur olmaktan çıkarır; fakat topraksız tarımda Ph değeri belirli aralıklarla kontrol edilmelidir.
İşin içinde çok fazla kimyasal varmış gibi gelebilir; ama seçeceğiniz solüsyonun, topraktan arındırılmış besin olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Topraksız tarımda kullandığınız tohum ya da fide organikse, organik topraksız tarım yapmış olursunuz.
Ova Farm Topraksız Tarım setiyle evinizi küçük bir bahçeye dönüştürmek çok kolay. Yetiştireceğiniz tazecik bitkilerle yemek yapmanın keyfini çıkarın.
Önce evde bitki yetiştirmeyi bir öğreneyim daha sonra topraksız tarıma geçerim diyorsanız Keyifli bir hobi: İç mekan bitkisi yetiştiriciliği yazımız tam size göre.