
Teknolojinin Öncü Mucidi Nikola Tesla’nın Hayatımızı Değiştiren İcatları
Bilim dünyasının en önemli karakterlerinden biri olan ve dünyayı etkileyen önemli buluşlara imza atan Nikola Tesla, sıra dışı yaşamı kadar sıra dışı buluşları ile de dikkat çeken bir mucittir. Tesla, 1856 yılında Sırbistan’da bir din adamının oğlu olarak dünyaya geldi. Babası, Nikola’nın da kendisi gibi bir din adamı olmasını istedi ama o bilimsel alanda çalışmalar yapmak istedi ve annesinin de yardımıyla Avusturya’da üniversite eğitimi aldı. Bu eğitimi sırasında İngilizce, Fransızca ve İtalyanca öğrendi. Babasının ölümü üzerine Paris’e gitti ve orada çalışmaya başladı. Çalıştığı şirkette akım motorları ve dinamolar üzerinde deneyimler elde etme şansı yakaladı. Bir müddet sonra bu işi bırakarak Amerika’ya gitti. Amerika’da zorlu geçen ilk dönemlerin ardından, yaptığı çalışmalara istinaden birçok patent almayı başardı. Nikola Tesla, bir dönem ünlü mucit Edison için de çalıştı. Bu dönemde iki bilim adamı arasında bilimsel konularda rekabet yaşandı. Kimilerine göre ticari olarak da devam eden bu rekabette Tesla çoğunlukla haksızlığa uğrayan taraf oldu. Tüm olumsuzluklara ve yaşadığı çağın teknik yetersizliklerine rağmen Nikola Tesla, insanlık için çığır açan onlarca buluşa imza attı ve bu önemli buluşları insanlığa hediye etti.
Elektriğin çok fazla kayba uğramadan iletilmesini sağlayan alternatif akım Tesla tarafından insanlığa kazandırıldı.
Alternatif Akım

Kaynak: Electrical Wholesaling
Tesla’nın yaşadığı dönemde elektrik doğru akım yöntemi kullanılarak iletiliyordu. Ancak Tesla, doğru akımın uygun yöntem olmadığını savunuyordu. Doğru akım yöntemi ile yapılan iletimde çok fazla kayıp yaşanıyordu. Bu dönemde Edison ile çalışan Tesla, alternatif akım konusundaki çalışmalarını Edison’a kabul ettiremedi ve ayrıldılar. Çünkü Edison’un şirketi elektriği doğru akım yöntemi ile evlere dağıtıyordu ve ticari çıkarları yüzünden bu sistemin bozulmasını istemiyordu. Bu ayrılık üzerine Tesla yoluna tek başına devam etme kararı aldı. Alternatif akım konusundaki buluşlarının patentlerini aldı ve Westinghouse şirketine sattı. Böylece bir akım savaşları dönemi yaşanmaya başladı. Doğru akıma göre avantajları bulunan alternatif akım sistemi kullanımı zaman içinde yaygınlaşarak doğru akım sisteminin ortadan kalkmasına sebep oldu.
Radyo Sinyalleri İle Uzaktan Kumanda

Kaynak: GeekTyrant
Tesla, radyo ile uzaktan kontrol konusunda önemli çalışmalara imza attı. Radyo alanındaki çalışmaları, önceleri Mors kodları kullanılarak yapılan haberleşmeyi çok daha ileri bir seviyeye ulaştırdı. New York şehrindeki bir parkta, telsiz ile uzaktan kumanda çalışmasını göstermek için bir gösteri düzenledi. Bu gösteride içi su dolu büyük bir tank ve üzerinde bir metrelik anten olan bir gemi maketi kullandı. Maketin içerisinde bir radyo alıcısı yer alıyordu. Tesla, elindeki uzaktan radyo kontrol cihazı sayesinde maketi gösteriye katılan seyircilerin istekleri doğrultusunda hareket ettirebiliyordu. Uzaktan kumanda ile ileri, geri hareket etme, sağa ve sola dönme, ışıkların yakılıp söndürülmesi dâhil pek çok işlem yapılabiliyordu. Günümüz uzaktan kumandasının atası sayılabilecek bu sistem izleyiciler arasında hayranlık uyandırdı.
Nikola Tesla, elektriğin atmosfer kullanılarak dağıtılabileceğini ispatladı.
Kablosuz Elektrik Dağıtımı

Kaynak: YouTube
Elektriğin kablo kullanılmadan dağıtılması fikri Nikola Tesla’nın en çok hayalini kurduğu şeyler arasındaydı. Bu konuda yürüttüğü çalışmalar neticesinde 1890 yılında elektriği kablo kullanmadan hava yardımıyla iletmeyi başardı. Bu buluşuna temel teşkil eden şey daha önceden gözlemlediği, iyonosfer tabakasının enerjiyi ilettiği gerçeğiydi. Bu özelliği esas alarak çalışmalarına başlayan Tesla, elektrik iletme işini yapmayı sağlayacak Tesla jeneratörünü icat etti. Tesla jeneratörü ile büyük bir yıldırım üreten mucidin bu çalışması ile elektriğin kablosuz olarak taşınabileceği gerçeği de kanıtlanmış oldu.
Tesla Bobini

Kaynak: The Conversation
Nikola Tesla; yüksek gerilim, düşük akım ve yüksek frekansta alternatif akım üreten bir makine icat etti. Tesla bobini olarak adlandırılan bu makine aydınlatmada, yüksek frekanslı alternatif akım üretmede ve elektriği kablosuz olarak iletme çalışmalarında kullanıldı. Günümüzde daha ziyade eğlence sektöründe ve eğitim amacıyla kullanılan Tesla bobinleri elektrik alanında yapılan önemli çalışmalara da önemli katkılar sağladı.
Dönen Manyetik Alan

Kaynak: Kickstarter
Tesla, doğru akım yerine alternatif akımla çalışan bir motor yapmak için dönen bir manyetik alan tasarladı. O güne kadar alternatif akım kullanarak çalışacak bir motor yapmanın imkânsız olduğu görüşü hâkimdi. Bu buluşu sayesinde alternatif akımla çalışan bir motor yapılabileceğini kanıtlayan Tesla bu yöndeki çalışmalarına hız verdi.
Suyun gücünden elektrik enerjisi üretmek isteyen Tesla, Niagara Şelalesi’ni kullandı.
Hidroelektrik Santralleri

Kaynak: Koukoutza
Elektrik enerjisi elde etmek için suyun gücünden yararlanmayı düşünen Nikola Tesla, bu amacını gerçekleştirmek için Niagara Şelalesi’ni seçti. Westinghouse firmasından aldığı destekle Niagara Şelalesi üzerinde bir hidroelektrik santrali kurma çalışmalarına başladı. Tamamlanan barajdan elde edilen elektrik ile şelaleye 40 km uzaklıkta yer alan Buffalo şehrini aydınlatmayı başardı. Bu ilk deneyiminde elde ettiği büyük başarıdan sonra, New York şehrini de aydınlattı. Elektrik dağıtım işini alternatif akım kullanarak yaptı ve bu sayede doğru akım kullanan Edison’a karşı büyük bir zafer kazanmış oldu.
İndüksiyon Motoru

Kaynak: Paleofuture – Gizmodo
Alternatif akım ile çalışan bir çeşit elektrik motoru olan indüksiyon motoru, Tesla tarafından icat edildi. Devir sayısının döner alanla eş zamanlı olmamasından dolayı bu motor, asenkron motor olarak da adlandırıldı. Diğer motor türlerine göre daha ucuz, daha sağlam ve aynı zamanda bakımı daha kolay olan bu motor türü, en çok tercih edilen motor türleri arasında yerini aldı.