
Teknolojik Gelişmeler ile Hayatımıza Giren Yeni Nesil Meslekler
Dünyamız, baş döndürücü bir hızla dijitalleşiyor. Endüstri 4.0 ya da diğer adıyla 4. Sanayi Devrimi, teknolojiyi hayatımızın odak noktasına yerleştirdi bile. Yapay zekâ, otonom robotlar, birbirleri ile konuşan cihazlar ya da 3 boyutlu yazıcılarda basılan ürünler, artık günlük hayatta rastlanabilen yenilikler. Sizce de ciddi bir değişimin başlangıcında değil miyiz? Bu değişim, günlük alışkanlıklarla sınırlı kalacak gibi de görünmüyor. Düşünme tarzımız, iletişim şeklimiz, sosyal konumumuz ve en önemlisi de mesleklerimiz, hızlı bir değişimin içerisinde. Birçok uzmana göre yakın gelecekte şu anki mesleklerin birçoğu yok olurken, yeni nesil teknolojilere uygun farklı meslekler hayatımıza girecek. Dilerseniz bunlardan birkaçını genel hatlarıyla tanıyalım.
3D Yazıcı Mühendisi
Günümüzde uygun boyutlara sahip bir 3D yazıcı ile çok kısa sürede ev “basılabileceğini” biliyor muydunuz? Bu yeni nesil teknolojik oyuncakların yapabildikleri o kadar çeşitli ki… Hepsiburada aracılığı ile sizler de evlerinizde kendi günlük eşyalarınızı üretebilmenizi sağlayan 3D yazıcı modellerine sahip olabilirsiniz. 3D yazıcılar, işlevsellikleri sayesinde sanayi ve inşaat gibi birçok sektöre de göz kırpıyor. Makine parçalarından protez kollara kadar birçok ürün, 3D yazıcılar ile ekonomik ve hızlı bir şekilde hayata geçirilebiliyor.
Üretim anlayışına bambaşka bir boyut kazandıran 3D yazıcılar ile gelecekte oldukça kompleks ürünler basabiliriz.
Bu süreçte; basılan ürünlerin boyutları, kullanılması gereken malzemeler ve yazıcılarla ilgili konularda donanım sahibi mühendislere de fazlasıyla gerek duyulacaktır. 3D yazıcı ile üretim yaygınlaştıkça bu mühendisliğin gelişmesi de kaçınılmaz olacak. 3D yazıcı mühendisliği; makine, endüstri ve üretim mühendisliği gibi meslekler ile ilişkili geniş bir alanda yer alıyor. 3D yazıcı mühendisi de baskı sürecinin tümünü ideal şekilde planlayabilecek yeteneğe sahip olmalıdır. Yazıcı ve 3D yazılım arasındaki iletişim de bu deneyimin önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.
Artırılmış Gerçeklik Geliştiricisi
Artırılmış gerçeklik, çağımızın heyecan verici teknolojileri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu yeniliğin önü de bir hayli açık. Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri, bu alanda dev yatırımlar yapıyor. Hâl böyle olunca, artırılmış gerçeklik de geleceğin gözde çalışma alanları arasında girebilir gibi görünüyor. Peki artırılmış gerçeklik geliştiricisi, bu sürecin neresinde yer alıyor? Yani bu mesleği seçenler, tam olarak ne yapacaklar? Genel anlamda cevap vermek gerekirse dünyayı algılayış şeklinizi belirli ilkeler çerçevesinde değiştirmeye çalışacaklar.
Artırılmış gerçeklik ile yaşam ve sanal ortam, iç içe geçer. Bu iki farklı düzlemi ustaca birleştirmek de işin kilit noktasıdır.
Artırılmış gerçeklik deneyiminizin kusursuz bir şekilde işlemesi için çalışacak geliştiricilerin birçok alanda bilgi sahibi olması gerekir. İnsan psikolojisini bilmek, arayüz tasarımının temel ilkelerine ve bilişim teknolojilerine hâkim olmak, bu mesleği yapmak isteyenlerin önem vermesi gereken konular arasında sayılabilir. Farklı gerçeklik katmanlarını harmanlayacak artırılmış gerçeklik geliştiricilerinde olması gereken özelliklerden birisi de tahmin edebileceğiniz üzere, yaratıcı düşünebilme gücüdür.
Giyilebilir Teknoloji Tasarımcısı
Hem bir tasarımcı hem de bir mühendis gibi düşünebilir misiniz? Cevabınız “evet” ise giyilebilir teknoloji tasarımcılığı, sizin için oldukça uygun bir alan. Sınırları da çok geniş. Elbette bu teknoloji ile ilgili konuşurken müzik kulaklıklarından bahsetmiyoruz. Akıllı telefonlarla ya da farklı cihazlarla bağlantılı, “nesnelerin İnternet’i” teknolojilerini destekleyen ve yer yer yapay zekâdan yardım alan giyilebilir ürünlerden bahsediyoruz.
Giyilebilir teknolojilerin temel özelliği, sahip oldukları sensörler ile yaşam stiliniz ve günlük alışkanlıklarınız hakkında değerli veriler elde edebilmesi.
Bu nedenle günümüzde giyilebilir teknolojiler, yoğun olarak sağlık ve spor gibi alanlara yönelik geliştiriliyor. Bu sektörün gelecekte birçok farklı amaca yönelmesi de mümkün görünüyor. Giyilebilir teknolojileri tasarlayanların moda tasarım yeteneğinin yanı sıra elektronik ve bilişim konusunda da bilgili olması gerekiyor. Giyilebilir teknolojiler, hayatımızda daha fazla yer kapladıkça, onları tasarlayanların önemi de artacak gibi görünüyor.
Bulut Hesaplama Uzmanı
İnternet hızının artması ile popülerleşen bulut servisleri, bizleri oldukça büyük bir dertten kurtardı. Fotoğraflarımızı, videolarımızı ve çeşitli belgelerimizi rahatlıkla depolayabilmemizi sağlayan bulut sistemleri, harici disk ya da flash bellek taşıma gerekliliğini de ortadan kaldırdı. Hayatımızda kısa sürede önemli bir yer edinen bulut sistemlerini oluşturmak ve yönetmek ise ince hesaplamalar gerektiriyor.
Son kullanıcının ideal bir veri depolama deneyimi yaşaması için bulut sistemlerinin yazılım ve donanım özelliklerinin kusursuz bir şekilde işlemesi şart.
Bu süreci yönetmek için yazılım bilgisinin yanı sıra ağ yönetimi ve bakımı hakkında tecrübe de gerekiyor. Bulut sistemleri, artık sadece depolama işlevinden ibaret değil. Bulut servisleri ile entegre edilmiş uygulamaların ve cihazların iyi bir şekilde koordine edilmesi gerekiyor. Gelecekte verinin fazlasıyla artacağını düşünürsek, bulut sistemi yöneticiliğinin ne kadar önemli olduğunu daha iyi bir şekilde kavrayabiliriz.
Network Geliştirme Mühendisi
Nesnelerin İnternet’i sayesinde artık sistemler de akıllandı. Akıll evler ve binalar derken şehirler de akıllı olmaya başladı. Hâl böyle olunca, tüm bu devasa sistemlerin gelişimi ve denetimi de zorlaştı. Network geliştirme mühendislerinin bu zorluklarla başa çıkması bekleniyor. İç içe geçmiş geniş bir yapının entegrasyonu için sadece bu alana yoğunlaşmış mühendislerin olması, önemli.
Akıllı şehirlerdeki veri akışının ve enerji şebekesinin düzgün şekilde çalışması, özel bir uzmanlık alanının ortaya çıkmasını zorunlu hâle getiriyor.
Nesnelerin İnternet’i gibi olanaklar ile oluşturulan şebekelerin kurulması, denetlenmesi ve verimli bir şekilde çalışması için disiplinlerarası bir mühendislik deneyimi gerekiyor. Yazılım, meteoroloji ya da elektronik gibi alanlarda çalışan birçok mühendisin dâhil olabileceği geniş sistemlerin uyumu açısından, network geliştirme mühendisliği önemli bir rol üstlenebilir.