
Tavla Tutkunları İçin Kolay Adımlarla Oyun Kılavuzu ve Stratejileri
Her oyunun bir geçmişi olduğu gibi tavlanın da köklü bir tarihi bulunuyor. Tavla, oldukça eski bir oyun geleneğine dayanmaktadır. Tavla oyununun tarihini birlikte incelemeye ne dersiniz? Görelim ki tavla, tarih boyunca nasıl hikayelerle günümüze kadar gelmiş… Tavla, aslında bir felsefe barındırır ve doğru zamanda doğru hamleyle başarılı olmanın öğretisini sunar. Yani tavla, hayatın içinden geçen bir oyunun ta kendisidir. Tavlanın hikayesi aslında satranç oyununun hikayesiyle ortak temellere dayanmaktadır.
Pers İmparatorunun baş veziri Büzur Merih’in 1400 yıl önce oluşturduğu tavla oyunu, günümüzde dünyanın en popüler oyunlarından biri olarak tarih sahnesine çıkmıştır. Vezir, tavlanın tasarımını yaparken zaman kavramından feyz almıştır. Fakat oyunun içerisine biraz da şansı dahil ederek hayatı içinde barındıran bir oyun hazırladığını göstermeyi amaçlamış. Zaman kavramının tavlaya hakim olduğu için tavladaki semboller biraz şaşırtıcı ve detaylıdır. Örneğin, tavlanın içinde karşılıklı 6’şar tane hane bulunur ve her biri bir ayı temsil eder. Bu durum, her oyuncunun toplamda 12 ayı olduğu anlamına gelir. Tavladaki 15 adet beyaz ve 15 adet siyah renk pul ise ayın 15 gece ve 15 gündüzünü sembolize ediyor. Karşılıklı 12 hane ise toplamda 24 olduğu için, günün 24 saati ile örtüşür. Tek bir zeminde oyunun kurulması da bir yılı simgeler. Gördüğünüz gibi tavlanın anlamı oldukça derin ve detaylıdır.
Tavla kelime anlamı, oyun terimleri, öyküsü ve deyimlerini öğrendikten sonra şimdi de geldik bu konuyla ilgili hediyeleri incelemeye. Şayet tavla sizin ilginizi çektiyse, eskiden olduğu gibi bir tavla meydanı kurabilir ve orada tavla turnuvaları düzenleyebilir ya da bu turnuvalara katılabilirsiniz. Eğer hala bir tavla sahibi değilseniz, hobi ve oyun hediyeleri kategorisinden size uygun olan güzel bir tavla seti satın alabilirsiniz.
Tavla Oyun Kılavuzu ve Stratejileri
Tavla dizilişi hakkında bilgi vermek önemlidir. Her tavla oyununda 30 pul ve iki zar bulunur. Pulların 15 adeti beyaz 15 adeti siyah renktedir. Bunun yanında oyun tahtası üzerinde toplamda 24 adet hane yer alıyor.
Tavla dizilişi şu şekildedir: Oyuncular, kendi renklerini belirledikten sonra pullarını ayırır. Tavla tahtasında sol ve sağ olmak üzere iki bölüm bulunur ve oyuncular pullarını bu bölgelere yerleştirir. Her oyuncu, önündeki tavla tahtasında toplam 12 hane görür. Bu haneler, attıkları zarların rakamlarını temsil eder ve bunu birazdan göreceksiniz. Tavla dizilişi iki farklı şekilde olabilir, ancak aşağıdaki örnekteki şekli anlatacağız.
Örnekteki dizilişe göre, her oyuncu kendi rengindeki pulların üç tanesini sol tarafta gördüğü 3. hanenin üzerine yerleştirir. Beş adet pulu ise sağda yer alan 1. haneye yerleştirir. Elde kalan yedi pulun beş tanesini de karşı taraftaki hanelerin en solundaki ilk hanenin üzerine yerleştirir. Son iki pulu ise karşı taraftaki hanelerin en sağındaki son hanenin üzerine koyarak tavla dizilimini tamamlar.
Karşı taraf da aynı şekilde pullarını düzenledikten sonra, şimdi oyuna başlamaya hazır demektir. İkinci adıma geçmeden önce her iki oyuncu da zar atar ve en yüksek sayıyı atan, oyuna ilk başlayan oyuncu olur. Kendi evleri olarak adlandırılan ön taraftaki sağ bölge, her oyuncunun önündedir.
Oyun Kuralları
Oyunun ilk kuralı, her oyuncunun kendi pullarını önündeki hanelerin en sağında biriktirmesi ve daha sonra bu pulları toplamasıdır. Şayet pullarını ilk biriktiren taraf sizseniz, tavlayı siz kazandınız anlamına gelir. Her tavla oyunu 5 turdan oluşur. Bu turların en az 3’ünü kazanan oyuncu oyunun galibi olur. Tavla oyununda kullanılan bazı terimler vardır. Bunlardan birisi “mars” ve diğeri “düz” terimidir. Mars yapabilmek için karşı tarafın pullarını kendi evine koyamadan tüm pullarınızı toplamanız gerekir. Her iki oyuncu da, kendine ait olan pulları saat yönünde hareket ettirerek, sağ üstten sol alttaki alana dek hareket ettirmelidir.
Büyük zarı atan kişi oyuna başlar. Atılmış olan zara göre (zarların 3 ve 5 geldiğini varsayalım), böyle bir durumda bir pulunuzu 8 hane ilerletebilirsiniz ya da bir pulunuzu 5 hane, diğer pulunuzu 3 hane ilerletebilirsiniz. Şayet kendi alanınızdaki pulunuzu 3 hane, dış kısımdaki pulunuzu da 5 hane ilerletirseniz, kendi hanenize üst üste iki pulunuzu yerleştirerek kapı alırsınız. Bu şekilde almış olduğunuz her kapı, rakibinizin üstüne pulunu ilerletememesi anlamındadır. Şayet hanede tek pul var ise, rakibiniz pulunu sizin hanenizde yer alan tek pulun üstüne yerleştirebilir bu durumda sizin pulunuzu kırabilir. Böyle bir durumda yeniden sıra size döndüğünde, attığınız zara göre göre şayet boş bir yer var ise, o pulu yeniden oyuna kazandırabilirsiniz. Aksi halde bir pul bile oyun dışındaysa, pulu oyuna geri alana dek yeniden oyuna devam edemezsiniz.
Bir pullu ilerlerken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, ilerletilen hane üzerinde rakibin pullarının iki veya daha fazlasının bulunmamasıdır. Şayet yalnızca tek pul var ise, bu pulun üstüne gelerek ve o pul yenir. Karşı oyuncu, bu pulu oyuna kazandırana dek oynayamaz. Sıra kendisine geçtiğinde zar atar ve öncelikle pulunu içeriye yerleştirmeye çalışır. Şayet attığınız zar 1-1, 2-2, 3-3, 4-4 gibi çift sayılar geldi ise kişi o turu 4 zar atmış gibi oynar. Misalen, 6-6 gelirse, 4 kez 6 oynamak gerekir. Çift gelen zarlarda üstünlük, çifti atan oyuncuya geçebilir. Bu sebeple çift zar stratejik bir kıymete sahip. Ne kadar yüksek bir çift gelirse, kazanma şansı da o kadar artar.
Tavla Stratejileri
- Açık verme durumunda, rakibinizin en uzak iki taşından açık verin.
- Ardışık zarlar geldiğinde, örneğin 4-2, 6-4, 3-1, 5-3 gibi durumlarda kapı almaya odaklanın.
- Karşı oyuncunun pulunu yemeden önce, kendi önünüzde yer alan pullarda açık olup olmadığına bakmalısınız. Açık varsa, kırmadan önce dikkatlice düşünün.
- Tavla oynarken ilk hamlelerinizi, uzakta bulunan taşlardan yaparak oyunu kontrol altına alın.
- Uzakta bulunan iki taşınızı mümkün olan en kısa sürede kendi alanınıza getirerek avantaj elde edin.
- Taşlarınızı kendi alanınıza getirirken, rakibinizin taşlarını kendi alanına getirmesini engellemek için 2’li bloklar oluşturun ve kapı almaya çalışın.
Pul Toplama Kuralları
- Pullarınızı Toplayın: İlk adım olarak, kendi pullarınızı tamamını kendi evinize toplamaya odaklanmalısınız. Atmış olduğunuz zara göre hanelerde pulunuzu kendi hanenizde biriktirmelisiniz. Tercihen, en uzak noktalardaki pulları en yakın noktalara çekerek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
- Düzenleme ve Kaydırma: Tüm pullarınız kendi evinize toplandığında, attığınız zarlarla topladığınız pulları düzenlemeli ve tercihen en yüksek haneden en düşük haneye doğru kaydırmalısınız. Örneğin, 5-2 attınız ve 5. ve 2. hanelerde pullarınız varsa, bu pulları tek tek toplamalısınız. Eğer bu hanelerde pulunuz yoksa, en yüksek hanelerdeki pulları yavaşça alt hanelere kaydırmalısınız.
- Tavla Taktikleri: Tavla taktikleri arasında “vur kaç” stratejisini uygulayabilirsiniz. Örneğin, 3-2 attınız ve 3. hanede rakibinizin bir pulu, 1. hanede ise sizin bir pulunuz var. İlk olarak, 3. hanedeki rakip pulunu vurabilir ve ardından iki hane daha ileri giderek kendi 1. hanenizdeki pulunuzun üzerine kapı alabilirsiniz. Bu taktiğe “vur kaç” denir.