ÜST

Tatlı ve Besleyici Meyve Olan Çileğin Faydaları Nelerdir?

Gülgiller familyasında bulunan meyvelerden biri olan çileğin tohumları meyve üzerinde bulunuyor. Bu durum yalnızca çileğe özeldir çünkü meyve tohumları çoğunlukla iç kısmında bulunur. Yeryüzünde 20 den fazla çilek çeşidi bulunur. Dünyanın dört bir yanında çok sevilen ve çok sık tüketilen meyvelerden biri olan çilek, ayrıca ticareti en çok yapılan meyve türüdür. Kendine özgü lezzeti ve kokusu ile gerek yetişkinler gerek ve çocuklar tarafından sevilerek tüketilen çilek, Türkiye’de Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde yetişiyor. Narin ve bakım bekleyen bir meyve türü olan çileğin taze şekilde tüketilmesini ya da buzdolabında dondurularak muhafaza edilmesini öneriyoruz. Dünya çapında senede 5 milyon ton üretim ile en çok da üretimi yapılan meyvelerden biri olan çileğin asıl vatanı ABD’dir. O tadı kadar faydaları ile de ilgi odağı olan çilek, düzenli şekilde yenildiğinde insan vücudunun yararlı etki oluşturur. Şeker oranının yüksek olmasından dolayı bakteri tutucu bir meyvedir. Ayriyeten toprağa yakın yetiştiği için yemeden önce bol su ile temizlenmesi önerilir. İlkbahar çilek mevsimidir. Özellikle Mart, Nisan ve Mayıs aylarında pazarlarda ve manavlarda çileği bolca görebilirsiniz. Haziran sonuna kadar da tezgahlarda taze çilek bulabilirsiniz. Ülkemizin pek çok yerinde türlerde çilek yetiştirilebilir. Dağ çileği, Osmanlı çileği, Ereğli çileği, Frenk çileği yetiştirilen türlerden yalnızca birkaçı. Bu çileklerin her bir türü tatlıdan keke, kurabiyeden reçeli kadar çok geniş yelpazede kullanılabiliyor. 100 gr çilek ortalama 32 kaloridir. Çilek içinde bulunan antioksidanlar, vitamin ve mineraller ile oldukça yararlı bir meyvedir. Cilt sağlığından bağışıklık sistemine, kan şekerinden kolesterole kadar pek çok hastalığa şifa olan meyve romatizmadan ağız ve diş hastalıklarına kadar mutlaka tüketilmesi gereken bir meyve. Çileğin faydaları saymakla bitmez ancak biz sizin için yine de birkaç faydasını listeledik aşağıda inceleyebilirsiniz.

Antioksidan Etkisi

Antioksidan değeri oldukça yüksek olan meyvelerden biridir çilek. Bu sebeple serbest radikallerle savaşma gücü daha yüksektir. Gün içerisinde maruz kaldığınız kimyasallar, vücuda alınan zararlı içerikler, çevresel etkenler ve hava kirliliği toksik etki yaratarak hastalıklara sebep olan serbest radikaller üretir. Antioksidanlar da serbest radikallerle savaşarak pek çok hastalığa karşı etki oluşturur. Çilek de bulunan ve meyve rengini veren antosiyanin isimli madde’nin göstermiş olduğu antioksidan etki ayrıca kalp sağlığını da koruyor. İncelemeler sonucunda düzenli olarak çilek tüketen bireyler tüketmeyenler ile karşılaştırıldığında kalp krizi riskinin daha düşük olduğu görülmüş.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirme

Çilek içerisinde bulunan vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemine katkı sağlar. İçeriğinde bulunan C vitamini ayrıca aktif bir antioksidandır. Ayrıca C vitamininin bağışıklık sistemine olumlu açıdan önemli bir katkısı bulunuyor. Kış mevsiminde en sık tüketilen meyvelerden portakal, mandalina gibi meyvelerin içinde bulunan C vitamini ihtiyacı, yaz mevsimlerinde de çilek, böğürtlen gibi meyvelerden karşılanabilir. Bir bireyin günlük alması gereken C vitamini miktarı 60 mg ve orta boy bir çilekte yaklaşık olarak 9 mg C vitamini bulunur. Bu da demek oluyor ki, günde 6-7 adet orta boy çilek tükettiğinizde günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılamış oluyorsunuz.

Bol Vitamin Bol Mineral

Çilekte yalnızca C vitamini yok elbette. C vitamini harici pek çok vitamin ve minerale ev sahipliği yapan çilek, B1, B2,  B3, B5, B6 benzeri B grubu vitaminlerin yanı sıra E vitamini, K vitamini de içeriyor. Ayrıca hamilelik döneminde şimdi büyük öneme sahip folat da içeriyor. Demir, Magnezyum, Kalsiyum gibi mineraller de çilek de yer alan minerallerden yalnızca birkaçı. 

Kan Şekerini Düzenleme

Çileğin büyük bir kısmı sudan oluşuyor. İçerisinde bulunan karbonhidrat oranı son derece düşük seviyelerde. 100 gr çilekte yaklaşık olarak 8 gr karbonhidrat bulunuyor. Bu karbonhidratlar da basit şeker ve liflerden oluşuyor. Diyet lifleri, bağırsaklarda bulunan zararlı bakterileri aktif hale getirerek sindirimi kolaylaştırıyor ve bu sayede kan şekeri düzeyinin de normal seviyelerde kalma sağlanıyor.

Muhteşem Ciltler!

Çilek pek çok farklı türde vitamin ve mineral içeriyor. C vitamini, B9 vitamini, manganez ve potasyum açısından son derece zengin bir meyvedir. C vitamini yalnızca bağışıklığı güçlendirmeye yaramaz. O ayrıca cilt sağlığını da korur. İlerleyen yaşlarda ve hamilelikte B9 vitamini ile hücre fonksiyonların desteklenir. Bu sayede hücreler kendilerini yenileyebilir. Demir, bakır, B6, E, K ve magnezyum gibi vitaminler de cilt sağlığını korumaya yardımcı olur. 

Kolesterol Dengesi

Kalp sağlığını oldukça faydalı olan çilek, birçok incelemeye göre iyi huylu kolesterol olarak adlandırılan HDL kolesterol seviyesine normal sınırlarda tutarak kan basıncı ve trombositlerin görevini iyileştiriyor. Ayrıca kanda bulunan antioksidan seviyesini artırıyor, enfeksiyon ve stresi en aza indirerek trigliseridi azaltmaya destek oluyor. Aynı zamanda LDL kolesterol seviyesini de normal sınırları düşürücü ispatlanmış olan çilek, kalp damar hastalığında ve kanserden korunma da ilk sıralarda yer alıyor.

İdrar Söktürücü Etkisi

Harika bir idrar söktürücü olan çileğin ayrıca ishali önleme gibi bir özelliği de bulunuyor. İçerisinde yer alan su miktarı dolayısıyla kabızlık sorunu yaşayanlara bol bol çilek tüketilmesini tavsiye ediyoruz.

Eklem İltihabı

Çilek içerisinde bulunan antioksidanlardan dolayı Ekrem iltihaplarını önlemede önemli bir yere sahip. Kalp sağlığına olan olumlu etkilerinin daha önceki kısımlarda anlatmıştık. Hava kirliliği ve stres gibi kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyen faktörlere karşı çilek adeta bir ağrı savar görevi görür. Ayrıca romatizmal hastalıklarda da iyi gelen çilek, bu hastalıkların tedavisinde son derece etkili.

Kemik Sağlığı

İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller kemik sağlığına olumlu yönde katkıda bulunur. Daha dayanıklı, sağlam ve sağlıklı kemiklere sahip olmanızı sağlar ve kemiklerin güçlenmesine destekler.

Sindirim Sistemi

Çilek içeriğinde bulunan bol su miktarı nedeniyle mide ve bağırsak tembelliği oluşmasını engeller. Mide hastalıklarını önlemeye ve hafifletmeye fayda sağlar. Mide sorunlarına karşı düzenli olarak çilek tüketebilirsiniz.

Doğal Sakinleştirici 

Çilek adeta doğal bir sakinleştiricidir. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde stres azaltma etkisi vardır. Sizi sakinleştirerek daha dingin bir zaman geçirmenizi sağlar. Yoğun ve stresli bir günün ardından da tüketeceğiniz çilek, stresinizi azaltarak sakinleşmenizi sağlayacak. Bu sayede gerek beden gerekse ruh sağlığınızın kalitesi artacaktır. 

Ağız ve Diş Sağlığı

İçeriğinde bulunanca vitamini ve diğer vitaminlerle ağız ve diş sağlığını destekleyen çilek, dişlerinizin güçlenerek beyazlamasını sağlar. Ayrıca ağız içindeki yaralarla ve ağız kokusuyla savaşır.

Hamilelikte Çilek

Çileğin yüksek tansiyonu ve kolesterolü normal sınırlarda tutmaya yardımcı olan etkisi ile hamilelikte size yardımcı olur. Hem anne hem bebek için son derece önemli olan çilek, besleyici yapısı nedeniyle bilhassa bebeğin kalbinin, kemiklerinin, omuriliğine ve beyninin gelişimine katkı sağlar. Ayrıca çok fazla yorgunluk, yaşlılık ve uykusuzluğun neden olduğu gözaltı morlukları ve şişkinliği için çilek maskelerini kullanabilirsiniz. İçeriğinde kolej un olmasından dolayı zayıf ve kırılgan saçlarınız için çilek yemenizi öneriyoruz. Dilerseniz çilek maskeleri kullanarak saçlarınızın daha canlı ve parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.