
Tatile biraz lezzet katın: 7 bölge 7 efsane lezzet
Gastronomi turizmi ve lezzet denince akla şüphesiz ki akla ilk gelen ülkelerinden biri Türkiye. Ülkemiz, birbirinden lezzetli bol yemek çeşidi ile her yıl milyonlarca turiste sofrasını açıyor. Özellikle Mardin, Gaziantep, Hatay, Antakya, Adana, Şanlıurfa gibi şehirler gastronomi turizminde başı çekiyor.
Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye; Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere 7 coğrafi bölgeye sahip. Türkiye tarih boyunca birçok medeniyete beşiklik yapmış, pek çok medeniyetle kültürel etkileşimde bulunmuş ve haliyle bu etkileşim yemek kültürümüze de yansıyor. Her bölgesi ayrı lezzetlerle dolu olan ülkemizin mutfağında tatlısından tuzlusuna, ekşisinden acısına her ilimizin dünyaya nam salmış birçok yemek çeşidi bulunuyor.
Ege’de zeytinyağlılara, Güneydoğu’da bol baharatlı ve etli yemeklere, İç Anadolu’da hamur işine, Doğu’da hayvansal ürünlerle bezenmiş yemeklere doymanız mümkün. Bin bir çeşit lezzetlerimiz arasından sizler için 7 bölgede 7 efsane lezzet avına çıktık. Tatil planınızı yaparken bu detayları lütfen unutmayınız! İşte Türkiye’nin bölgelerine göre en ünlü lezzetleri…
Akdeniz’in lezzet bombası: Adana Kebap
Akdeniz Bölgesi, zeytinyağlılardan hamur işlerine, sebze yemeklerinden turunçlarına kadar farklı lezzetleri bir arada sunabilen bir mutfağa sahip. Fakat namı dünyaya yayılmış, yabancı turistlerin de çok sevdiği bir lezzeti var ki bizce açık ara ile lezzet temsilciliğini almış bulunuyor. İşte karşınızda Adana kebap…
Adana‘ya özgü, zırh adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan kebapta dana eti kullanmak pek makbul değil. Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile harmanlanıyor. Soğan ve pilav gibi garnitürlerle servis ediliyor. Adana’ya gidip de bu lezzet bombasını yemeden dönmeyeceğinizden eminiz…
Karadeniz’in vazgeçilmezi: Hamsili Pilav
Karadeniz’in doğası, müziği ve insanları gibi yemekleri de kendine özgüdür. Çeşit çeşit tereyağlı pidelerden mıhlamaya, pepeçuralardan laz böreğine, karalahanadan kayganaya kadar birbirinden güzel değişik yemeği Karadeniz’de tatmak mümkün.
Ancak Karadeniz denince akla gelen ilk lezzet hamsidir. Karadeniz’in illerinde hamsinin kullanıldığı birçok yemek çeşidi var. Buğulamadan kızartmasına kadar onlarca farklı sunuma sahip bu balığı böreklerde, pilavlarda ve hatta ekmeklerde bile tadabilirsiniz.
Karadeniz ile özdeşleşen hamsinin pirinçle buluştuğu hamsili pilav dillere destan lezzetlerden biri. Çıtır çıtır hamsilerin arasında gizlenen tane tane pilavın ününün Türkiye’nin dört bir yanına yayılması boşuna değil. Karadeniz usulü hamsili tarifler denemek için Oms Granit Hamsi Tavası’nı kullanabilirsiniz.
Ege’nin gözdesi Kabak Çiçeği Dolması
İzmir’in başı çektiği Ege mutfağı hem lezzetli hem de sağlıklı olmasıyla biliniyor. Ege yemekleri, bol yeşilli, sebzeli, zeytinyağlı hafif tarifleriyle Türk mutfağında özel bir yere sahip. Ot kavurmalarının ve mezelerin yeri de apayrı tabi. Ege yemeklerinde mümkün olduğunca kırmızı et tercih edilmiyor. Belki en fazla tavuk, balık ya da kıyma türündeki etler kullanılıyor.
Ege’nin en özel lezzetlerinden biri de kabak çiçeği dolması. Kabağın narin çiçekleri özenle toplanır, içine ister kıymalı ister zeytinyağlı dolma harcı doldurulur. Ege’yi ziyaret edenlerin tatmadan dönmemesi gereken bu lezzet bazı yerlerde bilinse de diğer bölgelerde bulmak zor olabilir.
Marmara’nın en sevilen lezzeti İskender Kebap
Türkiye’nin yoğun nüfuslu şehirlerini içine alan Marmara Bölgesinin mutfağı, birçok mutfak kültürünü içinde barındıran oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip. Ancak karma bir mutfak kültürü ile zenginleşse bile kendi özgünlüğünü yaratmayı da başarıyor. Marmara denilince akla gelen en önemli lezzetlerden birisi Bursa’nın meşhur İskender kebabı.
Aslında temel malzemesi döner olsa da damakları şenlendiren sosun üzerine gezdirilen tereyağı ve yanında servis edilen yoğurduyla Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olmaya hak kazanıyor. Bursa’dan tüm dünyaya yayılan, tadını herkesin ama hikayesini çok az kişinin bildiği, bu efsane lezzet adını, mucidi olan Bursalı İskender Efendi’den alıyor.
Canınız İskender kebap çektiğinde Bursa’ya gidemezseniz, ev yapımı Spana İskender Kebap’ı afiyetle yiyebilirsiniz.
İç Anadolu’nun göçmen böreği: Çiğ Börek
İç Anadolu Bölgesinin “Tahıl ambarı” olarak anılması mutfak kültürünün de bu yönde ilerlemesine sebep olmuş. Özellikle buğday ve darı üretiminde ilk sıralarda bulunması ve bu tahılların un yapımında kullanılması, bölgenin hamur işlerinde ön plana çıkmasına sebep sağlıyor. Eskişehir’in çiğ böreği, Kayseri’nin mantısı, Konya’nın etli ekmeği bölgenin enfes lezzetlerinden.
Eskişehir’in meşhur çiğ böreği, kıyma, soğan ve karabiber karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Kırım Tatar yemeği aslında. Bu yemek çiğ köfte gibi çiğ et içermiyor, ancak et böreğe (içli köfte gibi birçok Anadolu yemeğinin tersine) pişirilmeden konulduktan sonra kızartılıyor.
Bir rivayet “şır börek” adının pişerken çıkan kızarma sesinden geldiğini öne sürerken, bir diğeri de Kıpçak lehçesindeki lezzetli anlamındaki “çi”den geldiğini öne sürüyor. Böreğin adı konusunda çeşitli fikir ayrılıkları olsa da lezzeti konusunda herkes hemfikir…
Doğu Anadolu’nun efsane lezzeti: Kaz Eti
Soğuk iklimin hüküm sürdüğü Doğu Anadolu Bölgesinde mutfak kültürü de tarım ve hayvansal ürünlerle şekillenmiş. Kışa hazırlıkta hayvanların sütünün bol olduğu dönemlerde yapılan peynirler küplere ve tulumlara, basılıyor.
Bölgede özellikle Kars ilinde, kış aylarının en önemli lezzeti olarak öne çıkan ise kaz eti. Yumurtadan çıktıktan sonra ilkbaharda meralarda otlatılan, ekim ayından kasım, aralık aylarına kadar besiye alınıp irileşmesi için sadece arpa yedirilen kazlar, kar yağdıktan sonra kesilmeye başlanıyor. Çünkü kar yedikten sonra kesilip tuzlanan kaz etinin daha lezzetli olduğu söyleniyor.
Güneydoğu’nu lezzeti: Kemeli Kızartma
Gastronomi turizmi denince ilk akla gelen bölgemiz Güneydoğu Anadolu bölgesi. Güneydoğu yemekleri bol etli, salçalı ve baharatlı oluyor. Yöre mutfağı kırmızı et açısından en çok koyun etini tercih ediyor. Buğday ve bulgur en çok kullanılan malzemeler arasında. Bunun yanında nohut, mercimek, pirinç gibi bakliyat da yaygın olarak kullanılıyor.
Güneydoğu’nun en ünlü lezzetlerini seçmek gerçekten çok zor. İçli köfteden çiğ köfteye, baklavadan kebaba, bulgur işlerinden etli yemeklere kadar bölgeye özgü birçok lezzet var. Şanlıurfa, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent. Yedi kültürün, dillerin ve dinlerin birlikte kardeşçe yaşadığı örnek bir il olan Urfa’nın zengin mutfağı da bu kültürlerden etkilenmiş.
Kemeli Kızartma Urfa’nın keşfedilmemiş lezzetleri arasında. Baharatları ve bol kullanılan tereyağı ile midelere şenlik yaptıracak bir lezzet. Yağsız kuşbaşı et ile hazırlanan Kemeli Kızartma, et yemeklerinin diyarı olan Urfa softalarının vazgeçilmeleri arasında yer alıyor. Pilavla birlikte servis edilen bu eşsiz lezzeti yapmayı düşünürseniz Sıralı Urfa Sade Yağ kullanabilirsiniz.