ÜST
tıny house

Tarihin Büyük Mucitleri

İnsanlık bugün sahip olduğu gelişmişlik ve refah düzeyini, yaptıkları buluşlar ve icatlar ile insan hayatını kolaylaştıran bilim insanlarına ve mucitlere borçludur. Yazının bulunmasıyla hız kazanan bilimsel gelişmeler, bilim insanlarının her alanda önemli başarılara imza atmalarına yardımcı olmuştur. Suyun kaldırma kuvvetinin bulunmasından matbaanın icadına, elektriğin aydınlatmada kullanılmasından akıllı telefonların hayatımıza girişine kadar uzanan bu süreç, yükselen bir ivme ile yoluna devam etmektedir. Aşağıda bu gelişim aşamalarında yaptıkları çalışmalar ile tanıdığımız önemli bilim insanlarından bazılarını bulabilirsiniz.

Arşimet

Kaynak: Lectures Bureau

Arşimet MÖ 287 yılında Sicilya adasında dünyaya gelmiş matematikçi, fizikçi, filozof ve mühendistir. İlk çağların en önemli bilim adamlarından biri olarak kabul edilen Arşimet, hidrostatik ve mekanik konularının kurucusu olarak bilinir. Suyun kaldırma kuvvetini bir tesadüf sonucu bulan bilim adamı ayrıca makara sistemleri, hidrolik vidalar, yakan aynalar, sonsuz vidalar gibi pek çok önemli buluşa da imza attı.

Galileo, gözlemsel astronominin doğuşu ve gelişmesi süreçlerinde önemli katkılar sağladı.

Galileo Galilei

Kaynak: YouTube

İtalya doğumlu bir bilim adamı olan Galileo, astronomi, fizik ve matematik dallarında çalışmalar yapmıştır. Kendi geliştirdiği bir teleskop ile gözlemsel astronomiyi başlatan Galileo bu çalışmaları sonucu “Gözlemsel astronominin babası” olarak anılmaya başlandı. Gözlemsel astronomi alanında önemli çalışmalar yapmış olan Galileo, bu çalışmalar neticesinde Venüs’ün evrelerinin görülmesi, güneş lekelerinin gözlemlenmesi, Jüpiter’in dört adet uydusunun keşfedilmesi gibi başarılar elde etti.

Johannes Gutenberg

Kaynak: YouTube

Almanya doğumlu olan Johannes Gutenberg, modern matbaacılığın kurucu babası olarak kabul edilir. Hayatını bir matbaacı olarak kazanan Gutenberg, tipo baskı yöntemi kullanarak kitap basımı yapıyordu. Başlangıçta sabit kalıplar ile yapılabilen bu baskı işlemi Gutenberg tarafından, hareketli parçalar ve harfler ile yapılabilecek hale getirildi. Bu yöntemle kalıplar, harflerin yan yana dizilmesiyle oluşturuluyor ve tekrar tekrar kullanılabiliyordu. Buluşuyla ilk olarak Latince bir kutsal kitap basan Gutenberg’in buluşu ne yazık ki, yaşadığı sürece yeterince ilgi görmedi.

Louis Pasteur

Kaynak: Live Science

Fransız bilim adamı olan Pasteur, fizik ve kimya dallarında eğitim görerek bu alanlarda doktor unvanı aldı. Kurulması yönünde yoğun çabalar harcadığı araştırma laboratuvarında; kuduz, şarbon, tavuk kolerası gibi bulaşıcı hastalıklar üzerinde çalışmalar yürüttü ve aşı hazırlama teknikleri üzerinde çalıştı. Yürüttüğü aşı çalışmalarının olumlu bir sonucu olarak, pek çok hayatı kurtaran kuduz aşısını ortaya çıkardı. Pasteur ayrıca, sıvıların uzun süreler boyunca bozulmadan saklanmalarını mümkün kılan “pastörizasyon” olarak adlandırılan bir yöntem de geliştirdi.

Thomas Alva Edison, ampulden fonografa kadar pek çok icadı insanlığa kazandırdı.

Thomas Alva Edison

Kaynak: Medium

Edison, yaşamı boyunca pek çok buluş gerçekleştirmiş önemli bir mucit ve iş adamıdır. Buluşları için aldığı patentler sayesinde tarihin önemli ve verimli mucitleri listesinin başında yer alır. Edison denince akla gelen en önemli buluşu ise şüphesiz ki ampuldür. Bunun yanında fonograflar üzerinde de önemli geliştirmeler yaptı. Edison, geliştirme çalışmalarını yürütmek için Menlo Park isimli laboratuvarını kullandı. Pek çok önemli buluşun gerçekleşmesi bu laboratuvarda oldu.

Alexander Graham Bell

Kaynak: history

Haberleşme alanında çığır açan bir buluş olan telefonun mucidi Graham Bell, İskoçya’da dünyaya geldi. Bell’in asıl amacı sağırların duymalarına yardımcı olacak bir cihaz geliştirmekti, çünkü annesi de sağırdı. Hem dedesi hem de babası Graham gibi işitme engelliler ile ilgili çalışmalar yürütüyordu. Boston Üniversitesi İnsan Sesi Fizyolojisi dalı profesörlüğüne getirilmesinde sonra konu üzerindeki çalışmalarını yoğunlaştırdı. Çalışmaların neticesinde sesin tel yardımıyla taşınabildiği ilk telefonun icadı gerçekleşmiş oldu.

Nikola Tesla

Kaynak: Smithsonian Magazine

Tesla, fizik ve elektrofizik alanlarında yürüttüğü sayısız çalışmaları ve buluşları ile son yüzyılın en önemli bilim insanları arasında gösterilir. Sırp asıllı bilim adamı, alternatif akım buluşu ile ün kazandı. Elektriğin kablosuz olarak ve yüksek miktarlarda iletilebileceği yönündeki çalışmasını da deneyler ile kanıtladı. Bunun yanında uzaktan radyo kontrolü, yüksek frekans alanındaki çalışmaları, dünya çapında telsiz çalışması da dikkate değer önemli çalışmaları arasında yer aldı.

Motorlu uçakların gökyüzünde ilk kez görülmeleri, Write Kardeşler’in çalışmaları neticesinde oldu.

Wright Kardeşler

Kaynak: Brewminate

Bilim dünyasında Wright Kardeşler olarak tanınan Orville ve Wilbur Wright, motorlu bir uçak uçuran ilk insanlar oldular. Bilimsel anlamda bir eğitim görmeyen iki kardeş, uçma konusundaki deneyimlerini model uçaklar yaparak ve planörler kullanarak ilerlettiler. 1903 yılında, aerodinamik ses teorisine bağlı kalınarak yaptıkları iki pervaneli uçak ile yaptıkları denemede uçak havada sadece 12 saniye kalabildi ve 37 metre mesafe gidebildi. Bu ilk motorlu uçma deneyimi hızlı bir gelişme göstererek havacılık alanındaki gelişmeyi günümüz seviyesine taşıdı.

Steve Jobs

Kaynak: CNBC

Amerika doğumlu Steve Jobs, yakın dönemin en önemli teknoloji aktörleri arasında yer alır. Önemli teknoloji firmalarından Apple’ın kurucusu ve yöneticisi olan Jobs, Macintosh, iPhone ve iPad gibi ürünlerin mucididir. İnişli çıkışlı bir iş hayatı geçiren Jobs, Apple dışında, grafik animasyon işi yapan firmaları da satın alarak bu alanda da önemli çalışmalara imza attı.

Sir Tim Berners Lee

Kaynak: DNA India

İngiliz asıllı bir mühendis ve bilgisayar bilimi profesörü olan Tim Berners Lee, World Wide Web’in mucidi olarak bilinir. Lee, 1989 yılında, görev yaptığı CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştirdi. Bu buluşuna ilave olarak 1990 yılında ilk web tarayıcısı yazılımını da geliştirdi. Berners Lee, dünya ağ standartlarının belirlenmesini sağlamak amacıyla, 1994 yılında W3C’yi kurarak başkanlığını üstlendi.