
Tahinli Fit Sufle Tarifi – Sağlıklı Atıştırmalıklar
Humus seviyorsanız, muhtemelen tahin hayranısınız demektir. Tahin susam tohumlarının kavrulup bir dizi işlemden geçirilerek yapılmış haline denir. Genellikle buruk bir tadı vardır ve bu yüzden daha çok pekmez ile karıştırılıp tüketimi tercih edilir. Pekmez tahinin kıvamını ve tadını daha iyi bir hale getirmeye yardımcı olur. Tahin yaparken önce susam tohumları iyice yıkanır ve sonra ezilir. Daha sonra kabuğu çıkarılan susam tohumları kızartılır ve tekrar tuzlu suya batırılır. Tahinin yapısı fıstık ezmesine benzer ancak tadı kesinlikle ondan daha farklıdır.
Sadece tadı değil aynı zamanda dokusu da fıstık ya da fındık ezmesinden daha farklıdır. Tahin, Akdeniz ve Orta Doğu yemeklerinde humus ve baba ghanoush (patlıcan ve tahin) gibi soslara karıştırılan yaygın bir malzemedir. Balık, et veya sebzeleri süslemek için de kullanabilirsiniz. Elma sirkesi, zeytinyağı, limon suyu ve baharatlar gibi diğer malzemelerle salata sosu yapabilirsiniz. Tahin özellikle Orta Doğu ülkelerinde yaygın olarak tüketilen bir besindir. Buna karşın tüm dünyada tahin ile yapılan pek çok yemek ve aperitif bulunur. fıstık ezmesine benzeyen bir dokusu olmasına rağmen aroması daha güçlü ve biraz daha acıdır. İyi miktarda protein ve çeşitli mineraller içerir. Tahinin kalorisi de yüksektir ve ölçülü tüketilmelidir. Tahin çok miktarda yağ içerir fakat tahin içerisinde bulunan yağların çoğu doymamış yağdır. İki yemek kaşığı tahin içerisinde bulunan doymuş yağ oranı sadece 2 olarak belirlenmiştir. Geri kalan doymamış yağların hepsi kalbe ve insan sağlığına faydalı tekli ve çoklu doymamış yağlardır. Susam içerisinde doymamış yağın dışında aynı zamanda fitosterol adı verilen bir madde bulunur. Bunlar, kolesterol düşürücü ve kanseri önleyici etkileri nedeniyle önemlidir. Susam tohumlarında başka birçok besin vardır, ancak sert dış tabakaları veya kabukları nedeniyle vücudun bunları emmesi zordur.
Susam Tohumlarından Gelen Mucizevi Yararlar
Susam tohumları, çeşitli sağlık yararları olabilecek besinler içerir. Susam tohumlarından yapılmış olması, tahinin sesamin ve sesamolün faydalarından bazılarını sağlayabileceği anlamına gelir. Tahin içerisinde bulunan susam tohumları bağışıklık sistemini korumaya ve güçlendirmeye yardımcı olur. İçerisinde bulunan antioksidan maddeler sayesinde hormon seviyesine dengelemeye yardımcı oldukları gibi vücut için gerekli korumayı sağlarlar. Tahin doymamış yağlar bakımından zengin bir besindir. İçerisinde çok sayıda tekli ve çoklu doymamış yağ bulunur. Tahin içerisinde bulunan doymamış yağlar, kolesterol seviyesini düşürmeye ve aynı zamanda kalp sağlığını geliştirmeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra tahin içerisinde bulunan kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller vücudun kan basıncını doğal olarak düşürmeye ve dengelemeye yardımcı olurlar. Bu yüksek magnezyum içeriği aynı zamanda kemiklerin gelişimi için oldukça faydalıdır. Magnezyum hem kemiklerin gelişimini sağlar ve aynı zamanda onları korumaya ve onlarınlarının yapılmasına yardımcı olur. Tahin, pek çok tatlı yemeğin bir bileşeni olduğu gibi özellikle humus’un ana malzemelerinden biridir. Tahin uzun süre depolandıktan sonra heterojen bir şekilde yağı ve katı kısmı birbirinden ayrılabilir. Bu durum tamamen normaldir ve oda sıcaklığı yüksek bir yere götürdüğünüzde eski haline geri dönecektir. Sahili depolarken baş aşağı bir şekilde saklamanız gerekir. Tahin, sütten ve çoğu kuruyemişten daha fazla protein içerir. Enerji ve beyin fonksiyonlarını artıran B vitaminleri, kalp hastalığı ve felce karşı koruyucu E vitamini ve magnezyum, demir ve kalsiyum gibi önemli mineraller açısından zengin bir kaynaktır. Pek çok kişi tadı daha az acı olduğu için kabuksuz susam tohumlarından yapılan tahini tüketmeyi tercih eder. Kabuksuz susamdan yapılan daha koyu tür, tadı daha güçlü ve biraz acıdır, ancak besin maddelerinin çoğu kabuğunda olduğu için tartışmasız daha sağlıklıdır. İster kabuklu ister kabuksuz olarak tahinli tüketin her iki durumda da lezzetini alırsınız.
Tahin Neden Yapılır?
Çoğu tahin, beyaz veya açık susam tohumlarından yapılır ve daha açık renklidir (fıstık ezmesinin rengine benzer), ancak siyah tahini de görebilirsiniz. Çörek otu tohumlarından yapılır ve daha koyu, daha yoğun bir tada sahiptir. Genellikle tahinde öğütülmüş, kabuğu çıkarılmış susam taneleri dışında başka bir içerik yoktur. Ara sıra, besin değerini biraz etkileyen kıvam için yağ eklenir. Açılmamış tahinin buzdolabında saklanmasına gerek yoktur. Bununla birlikte, bir kez açıldıktan sonra, birçok aşçı, yağın ekşimesini önlemek için buzdolabında saklar. Tahin buzdolabında birkaç ay saklanır. Tahini kullanmadan önce, bekletildiğinde doğal olarak ayrıldığı için macunu kuvvetlice karıştırmanız gerekecektir.
Akışkan kreması ve enfes tadı ile sufle herkesin en sevdiği tatlılar arasında yer alıyor. Bu durumun temel nedenlerinden biri de suflenin çok fazla çeşidi olmasıdır. Sufle genel olarak çikolatadan yapılır ancak sağlığına dikkat eden kişiler tahinli sufle denemeyi tercih ederler. Suflenin dokusu tahinin akışkan ve lezzetli tadıyla birleştiğinde ortaya harika bir lezzet şöleni çıkıyor. Tahin hem oldukça sağlıklı hem de lezzetli bir ürün olduğu için tatlılarda özellikle çocuklar için sıklıkla kullanılan bir besindir. Tahinli sufle genellikle sağlıklı beslenmek isteyen ve formuna dikkat eden kişiler tarafından tüketilir. Diyet yapan ya da formuna dikkat eden kişiler canları tatlı istediklerinde başvurdukları ilk opsiyonlardan biri tahinli fit sufle olur. Tahinli fit sufle içerisinde çikolata bulunmaz ve bu da onu oldukça sağlıklı bir yiyecek haline getiriyor. Bu nedenle pek çok kişi tahinin fit sufle tüketmeyi tercih ediyor.
Tahinli Fit Sufle Tarifi
Malzemeler;
- 5 adet yumurta beyazı
- 1 su bardağı tahin
- 1 su bardağı pekmez
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı (sufle kaplarının yağlanması için)
- Yeteri kadar toz şeker (sufle kaplarının tabanını kaplamak için)
Tahinli Fit Sufle Nasıl Yapılır?
Tahinli fit sufle yapmak için ilk olarak 5 adet yumurtanın beyazını ve sarısını ayırmanız gerekir. Daha sonra ayırdığınız yumurta beyazlarını geniş bir kapta köpürene kadar iyice çırpmanız gerekir. Yumurta beyazları katılaştığı an çırpmayı bırakmalısınız yoksa karışımınız sönebilir. Ardından farklı bir kapta tahin, pekmez ve unu iyice karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı önceden çıktığınız yumurta beyazlarının içerisine yavaş yavaş ilave edin. Karışımı yumurta beyazlarının üzerine ekledikten sonra alttan üste doğru hareketler ile karıştırmaya özen gösterin. Sufle yaparken dikkat edilmesi gereken özelliklerden biri de yumurta beyazlarını söndürmemektir. Suflenin pamuk gibi kabarmasını sağlayan şey yumurta beyazlarıdır. Bu nedenle tahin ile hazırladığınız karışım yumurta beyazları ile karıştırdığınızda yumurtaları söndürmemeye dikkat edin. Sufle harcını hazırladıktan sonra sufle kaplarının her yerini tereyağı ile yağlayın. Sufle kaplarını iyice yağladığınızdan emin olun aksi takdirde yapışacaktır. Sufle kaplarını tereyağ ile yağladıktan sonra tabanını toz şeker ile kaplayın. Daha sonra hazırladığınız sufle karışımını kaplara eşit bir şekilde dağıtın. Karışımı sufle kaplarına dökerken kaplarda bir parmak boşluk bulunmasına dikkat edin. Bunun nedeni tahinli fit suflelerin kabararak o boşluğu doldurması olacaktır. Hazırladığınız tahinli fit sufle karışımını önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında yaklaşık 10 dakika kadar pişirin. Sufleleri fazla pişirmemeye özen gösterin. Fazla pişmiş suflelerin ortası katılaşır ve istediğiniz kremsi yapıyı elde edemezsiniz. Bu nedenle sufleleri pişirirken kontrolü ve az pişirmeniz büyük önem taşıyor. Pişen suflelerinizi sıcakken yiyebilirsiniz. Afiyet olsun…