
Suya dayanıklı mı su geçirmez mi: Kulaklık seçmeden önce mutlaka okuyun
Müzik keyfini zaman ve mekandan bağımsız olarak her an yanınızda taşıyabilmenin yolu kulaklıklardan geçiyor. Evde, iş yerinde, otobüste, yani “kuru” olma şartını karşılayan bir yerdeyseniz, fazla ince eleyip sık dokumadan seçeceğiniz herhangi bir kulaklık işinizi görecektir. Fakat havuz veya sağanak yağmur altı gibi “sulu” ortamlar için aynı şeyi söyleyemeyiz.
Temelde spor aktiviteleri için tasarlanan su geçirmez veya suya dayanıklı kulaklıklar ise tam olarak bu durumlar için hayat kurtarıcı. Yüzme veya koşu gibi sporlar sırasında müzik dinlemek isteyenlerin ihtiyaçları gözetilerek üretilen bu ürünler, havuz içinde uzun süre kullanıma veya doğa yürüyüşlerinde maruz kalabileceğiniz hafif şiddetli yağmurlara göre çeşitli özelliklere ve su geçirmezlik seviyelerine sahip olabiliyor.
Aradaki farkları anlamak ve kaç farklı kullanım modeli olduğunu öğrenmek için ise biraz araştırma yapmak gerekiyor.
Kullanım amacı
Suya dayanıklı ve tamamen su geçirmez arasındaki fark, aslında kullanıcıların ihtiyaçlarına göre belirleniyor. Bu noktada satın almayı planladığınız ürünü nerede, nasıl ve hangi şartlar altında kullanacağınızı tespit etmeniz önemli. Yapmayı planladığınız spora göre kullandığınız kulaklıkların ne kadar sıvıya maruz kalacağını önceden göz önünde bulundurmalısınız.
Vücudunuzun ve kafanızın tamamen suyun altında kaldığı yüzme gibi bir spor için suya yüksek oranda dayanıklı bir kulaklık tercih etmeniz gerekirken, daha hafif şartlar için sadece suya dayanıklı bir kulaklık işinizi görebilir. Bu hafif veya ağır şartların ne olduğunu belirlemek ise tamamen size kalmış.
Standartlar
Artık birçok teknolojik üründen aşina olduğumuz “IP” standartları, su geçirmez veya suya dayanıklı kulaklıkları da kategorize ediyor. IPX1’den başlayan ve IPX8’e kadar devam eden 8 kademeli kod, en az korumadan en fazla korumaya göre sıralanıyor.
IPX1: Damlayan suya karşı korumalı.
IPX2: 15 dereceye kadar eğik iken damlayan su damlalarına karşı korumalı.
IPX3: Yağmura ve 60 derece açıyla püskürtülen suya karşı korumalı.
IPX4: Su sıçramasına karşı korumalı.
IPX5: Hortumdan gelen su gibi tazyikli sulara karşı korumalı.
IPX6: İtfaiye hortumu gibi şiddetli tazyikli sulara ve şiddetli dalgalara karşı korumalı.
IPX7: Suya daldırmanın etkilerine karşı basınç ve süreye bağlı olarak korumalı.
IPX8: Su altında bırakılmaya karşı korumalı.
Her ne kadar tablo biraz kafa karıştırıcı olsa da, en yüksek standart olan IPX8’in havuz ve deniz gibi kullanım alanları için uygun olduğunu, daha hafif kullanımlar için ise kulaklıklarınızın maruz kalabileceği sıvının şiddetine göre en üst düzey korumayı aramamız gerektiğini söyleyebiliriz.
Tabii ter geçirmezlik ibaresini de göz önünde bulundurmakta fayda var.
Model çeşitliliği
Su geçirmez kulaklıklar, temel olarak kablolu ve kablosuz modeller olarak ikiye ayrılıyor. Kablolu kulaklıklar, 3.5 mm’lik ses girişiyle hemen hemen bütün cihazlarla uyum içinde çalışabiliyor. Su geçirmez özelliğe sahip müzik çalarınızı veya telefonunuzu kablolu ürünlerle birlikte kullanabiliyorsunuz.
Fakat bu ürünlerin spor aktivitelerinde kablo karışıklığına sebep olması ve havuz gibi kullanım alanlarında uygun cihazla çalıştırılamaması ihtimali var. Bu nedenle bluetooth kulaklıklar çok daha kullanışlı bir seçenek.
Bluetooth kulaklıklar ise ikiye ayrılıyor
Bluetooth kulaklıklarda iki seçenek var:
Dahili müzik çalar özelliğine sahip ürünler ve harici olarak bluetooth yoluyla müzik dinlemenize imkan tanıyan ürünler… Yine havuz gibi tamamen su altında olduğunuz zamanlar için en ideal ürünler kendi müzik çalarına sahip ürünler olsa da, mobil telefonunuzda online müzik uygulamalarınızı kullanarak daha geniş bir skalada müzik dinleyebilmek için harici kaynak kullanan bir kablosuz ürüne ihtiyacınız var.
Fakat bu noktada müzik kaynağı olarak kullandığınız cihazın da koruma altına alınması gerekiyor. Bu durumda spor yapmak için kullandığınız kıyafetlerin sıvı temasını engelleyen bölmelere sahip olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Boyutlar ve Ergonomi
Su geçirmeyen kulaklıkların daha çok spor odaklı olarak üretilmesi bu ürünlerin aynı zamanda kompakt ve hafif olması anlamına geliyor. Ergonomik olarak size uyum sağlamayan ve ekstra ağırlık hissiyatı yaratan ürünler hem spor sırasında hareket kabiliyetinizi olumsuz yönde etkileyecek hem de müzik deneyiminiz yarıda kalmasına neden olacaktır.
20 gram gibi “yok denecek kadar hafif” modeller de bulabileceğiniz ürün skalasında bir diğer önemli husus ise doğru malzeme tercihi ve ergonomi. Yüksek tempolu spor aktivitelerinde kulağınızdan çıkmayacak ve ergonomik olarak kulak yapınıza uyum sağlayacak modeli aramalısınız. Dış kulak üzerinde ağrı yaratan ve kulak yolu üzerinde sabit bir şekilde duramayan bir ürün, hem sağlığınızı bozabilir hem de keyfinizi kaçırabilir.
Kullanım süresi
Birçok kablosuz üründe olduğu gibi su geçirmez veya suya dayanıklı kulaklıklarda da kullanım süresi ile batarya doğru orantılı. Fazlasıyla küçük yapıları nedeniyle 100-150 mAh gibi batarya kapasitelerine sahip modeller düşük kapasitelerine rağmen 8-12 saat arası kullanım süresi vaat edebiliyor. Müzik keyfinizin yarıda kalmaması adına kablosuz kulaklık tercihi yaparken yüksek dinleme süreleri vaat eden modelleri tercih edebilirsiniz.
Kullanışlılık
Satın almayı planladığınız ürünün kolay bağlanabilirlik, kontrol kumandaları, maksimum kontrol mesafesi, hızlı şarj gibi özelliklerini “kullanışlılık” başlığı altında incelemekte fayda var.
Ürün üzerinde telefon çağrılarını yanıtlamanızı veya müzik çalarınızı kontrol etmenizi sağlayan tuşlar bulunması spor aktivitesinin devamlılığı açısından oldukça önemli olacaktır. Spor salonu gibi belirli bir alan içerisinde yapılan aktivitelerde ise, yüksek bluetooth kapsama alanı, kulaklığı kontrol eden cihazın sabit bir noktada durması ve bu sayede tüm alanda müzik dinlemeye devam edebilmeniz anlamına gelir. Bu gibi özellikleri de tercih listesine eklemekte fayda var.
Aman Dikkat!
- Kulaklığınızı tuzlu suda kullanmayı, hiçbir üretici tavsiye etmiyor. Yine de tuzlu suya kulaklıklarla girmek konusunda ısrarcıysanız kulaklıkla işiniz bittikten sonra tatlı su ile yıkama yapmalısınız.
- Unutmayın ki insan teri de yüksek oranda tuz içerir. Kişiye göre değişmekle birlikte, bu kurumuş tuzlar kulaklığınızın kullanımını etkileyebilir.
- Kulaklık tercihinde kendi kişisel alışkanlıklarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Havuz kullanımlarında bone kullanımının zorunlu olduğunu ve bone altında kullanım için uygun ebatlara sahip modeller kullanmanız gerektiğini aklınızda tutun.
- Yüksek boyutlu ses sürücülerine sahip standart kablosuz kulaklıkların aksine suya dayanıklı modeller daha düşük ebatlı sürücülere ve ses gücüne sahiptir. Yüksek ses kaliteleri beklemek hayal kırıklığı yaratabilir.
Teknolojik ürünlerde taksitlendirme avantajlarını kaçırma. Alışveriş kredisi ile 500-75.000tl arası harcamalarında Akbank, Yapı Kredi, Garanti, Fibabanka, Denizbank ve ING bankalarında geçerli 36 aya kadar vadeli kredileri Hepsiburada güvencesiyle hemen kullan. Satıcısı Hepsiburada olan bir çok ürüne hemen sahip olarak 3 ay sonra 12 ay taksitle ödeme seçeneklerini hemen incele.