
Sütyen Ölçüsü Nasıl Belirlenir?
Sütyen almak için ihtiyaç duyulan sütyen ölçüsü üst beden ölçüsü ile meme büyüklüğü ölçüsü olan kup ölçüsünün birlikte belirtildiği ölçüdür ve sütyen bedeni olarak da geçer. 75B, 90D vb. şekillerde belirtilen sütyen ölçülerinin sayı kısmı üst beden ölçüsünü yani göğüs kafesinin çevresini belirtip meme büyüklüğü hakkında bilgi vermezken, harf kısmı meme büyüklüğünü ifade etmek için kullanılır ve buna kup ya da kap ölçüsü denir.
En küçük meme hacmi A ile gösterilirken en büyük meme hacmi ise E ile gösterilir. Dolayısıyla sütyen bedenleri belirlenirken bir hesaplama yapmak gerekir. Peki bu hesaplama nasıl yapılır, sütyen ölçüsü nasıl alınır? Birlikte bakalım…
Göğüs altı çevresi ölçülür
Sütyenin beden ölçüsünü belirlemek üzere, memelerin altından geçen hat üzerinden göğüs kafesinin çevresi mezura ile cm cinsinden ölçülür. Bu sayıyı not etmekte fayda vardır. Evde mezuranızın olmadığını fark ettiyseniz Centrepoint 150 cm Klasik Çift Yönlü Çok Amaçlı Mezura işinize yarayacaktır.
Göğüs çevresi ölçülür
Yine mezura ile memelerin en ön kısmı seviyesinden; fazla sarkık olmamaları halinde meme uçları seviyesinden; göğüs kafesinin çevresine cm cinsinden ölçülerek bu sayı da not edilir.
Kup (Kap) ölçüsü belirlenir
Not edilen göğüs altı çevresi ölçüsünden göğüs çevresi ölçüsü çıkartılarak yine cm cinsinden not edilir. Bu sayı kup (kap) ölçüsü olmuş olur. Bu ölçünün hangi harfe denk geldiği, ilgili tablolara bakılarak bulunabilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi; A, B, C, D, E harflerinden A en küçük meme hacmini, E en büyük meme hacmini ifade eder, yani küçükten büyüğe bir sıralama söz konusudur. Ölçünün hangi harfe denk geldiğini bulmak için yararlanılan tablolar markadan markaya veya ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Hatta tabloların bazılarında kup belirlemede göğüs çevresi ölçüsü kullanılır.
Sütyen alırken göz önünde bulundurulması gereken diğer bir konu da, yakın zamanda meme estetiği yaptırılıp yaptırılmadığıdır. Göğüs estetiği ameliyatı sonrasında göğüsler ödem nedeniyle şiş olacağından, bu esnada alınacak sütyen ölçüsü yanıltıcı olacaktır. Doğru sütyen seçimi yapabilmek için ameliyatın üzerinden zaman geçmesi gerekir. Şişlikler ameliyat sonrası 2. haftadan itibaren azalmaya başlar ancak normal bir sütyen kullanmaya başlayabilmek için bu süre en az 2 aydır.
O zamana kadar sporcu sütyeni kullanmak bir alternatif olabilir. Dilerseniz Sporcu Sütyenleri kategorimizden yarım atlet şeklindeki bu sütyenlere bakabilirsiniz. PUMA 4Keeps Antrenman Kadın Sporcu Sütyeni seçenekleriniz arasında yer alıyor.
Sütyen seçimi yaparken sütyenin hem göğüsleri kavramasına hem de üst bedeni çevrelemesine dikkat etmek gerekir. Alınan sütyenin ölçüsü yanlış olduğunda; göğüslerde, boyunda, sırtta ve bel bölgesinde ağrı olabilmektedir. Meme bölgesinde tahriş ya da kalıcı şekil bozuklukları ile omuz kısmında çukurlar meydana gelmesi de olasıdır.
Alınan sütyen göğüs kafesinde veya omuzlarda iz bırakacak kadar sıkı olmamalıdır. Göğüsler yanlardan taşmamalı, meme uçları sütyenin dışına çıkmamalıdır. Tüm bu bahsettiklerimizi göz önünde bulundurarak size uygun sütyeni seçmek için Sütyenler kategorimizi ziyaret etmeyi unutmayın!