ÜST
sürdürülebilir

Sürdürülebilir dünya: Son yıllara damga vurmuş çevre konulu 5 belgesel

Sürdürülebilirlik kavramının önemini öne çıkaran ve son yıllara damga vurmuş 5 çevre konulu belgesel ile sürdürülebilir dünyaya ufak bir giriş yapmaya ne dersiniz?

Gezegenimiz onu kurtarmamız için âdeta çığlık atarken sürdürülebilir dünya için ekonomiden siyasete, ticaretten sanata pek çok alan da toplumu bilinçlendirmeye çalışıyor. Mevcut doğal kaynakların bilinçli bir şekilde kullanılması ve hatta yeni kaynakların yaratılmasını sağlamak anlamına gelen sürdürülebilirlik, sadece çevreye duyarlılık ile değil sosyal ve toplumsal alanlarla da ilgileniyor.

İlk olarak 1987’de Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu tarafından hazırlanan bir raporda kaşımıza çıkan bu kavram, dünyanın geleceği için yıllar içerisinde çeşitli ilkeler ve hedefler geliştirdi. Yoksulluk, eğitim, sağlık, tüketim, enerji, su, eğitim, cinsiyet eşitliği gibi pek çok alanda eşitlik, adalet, devamlılık ve dünyaya nazik bir şekilde yaklaşan üretimi destekler.

Sürdürülebilirlik kavramının neden önemli olduğunu, bu konuda neler yapılabileceğini öğrenmek için son yıllarda beğeniyle izlenen birkaç belgeseli izleyerek işe başlayabilirsiniz.

Planet Earth

sürdürebilir

Dünyamızı ne kadar iyi tanıyoruz? Hiç görmediğiniz güzelliklerle tanışmaya, daha önce ayak basılmamış yerlere gitmeye hazır olun. Çekimleri dört yıl süren 11 bölümlük belgesel yaşadığımız bu gezegene neler yaptığımızı ve onu neden korumamız gerektiğini gözler önüne sürüyor. 

25 Litre: Suyun Peşinde

sürdürülebilir

İki bölümden oluşan National Geographic belgeseli; doğal kaynakların devamlılığını sağlamanın, bu kaynakları tüketirken neden daha düşünceli olmamız gerektiğini anlatıyor. 

Gökhan Özoğuz’un anlatımıyla belgesel bize su sorunun hayatımızı nasıl derinden etkileyebileceğini çarpıcı bir şekilde gösteriyor. Günde her bir kişiye tüketmek için sadece 25 litre su düşseydi ne olurdu? İçme suyundan temizliğe kadar kullanılabilecek miktar sadece 25 litre… Sizce mümkün mü?

Son yıllara damgasını vuran bu belgesellerden sonra sürdürülebilir kavramında biraz daha bilgi sahibi olmak için National Geographic’in hazırladığı Sürdürülebilirlik kitabını okuyabilirsiniz.

Denizlerdeki Komplo

sürdürülebilir

Denizlerimiz gün geçtikçe geri dönülmeyecek bir şekilde kirlenirken deniz canlılarını bekleyen tehlikenin ne kadar farkındayız? 

Peki deniz dünyasında yaşananlar insanları nasıl etkiliyor? Bu yıla damgasını vuran belgesel, endüstriyel balıkçılığın ve bilinçsiz avlanmanın deniz yaşamı üstünde bıraktığı olumsuz etkileri son derece etkileyici bir şekilde ekranlara getiriyor. 

Sağlık Komplosu

Sağlık Komplosu, hayvansal gıdalardan çok sebzelere yönelmenin sağlığa faydalarını aktaran bir bakış açısıyla hazırlanmış. 

Beslenme alışkanlıklarımızın ve sağlık problemlerimizin arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkinin bozulması için geliştirilen stratejileri anlatan belgeselden sonra tüketim alışkanlıklarınız tamamen değişebilir.

The True Cost

Sürdürülebilir bir dünya sadece doğal kaynaklara değil aynı zamanda sosyoekonomik konulara da eğilir. Adil çalışma şartları, eşitlik gibi konularda etkileyici bir belgesel izlemek isteyenler için 2015 yapımı belgesel güzel bir başlangıç olacak. 

Belgeselde, bizim gündelik hayatımızdaki sıradan alışkanlıklarımızın bedelinin ne kadar ağır olduğunu izliyoruz. Bir tişört için kötü şartlarda çalıştırılan işçiler ve tüketim çılgınlığı arasındaki bağlantı tüyler ürpertici bir şekilde izleyiciye aktarılıyor.

sürdürülebilir

Ayrıca küresel iklim krizi ile ilgili konuşmalarıyla siyasi liderlerin de ilgisini çekmeyi başaran, Time dergisine kapak olan Greta Thunberg’in Evimiz Yanıyor kitabı da belgesellerden sonra yeni ufuklar açacaktır.