
Sulu Boya Nasıl Yapılmalıdır? & Sulu Boya Kullanmanın Püf Noktaları
Sulu boya nedir hemen hemen bilmeyenimiz yoktur ama biz yine de tanımlayalım. Sulu boya adından da anlaşılacağı gibi bir boya çeşididir ve bu boya çeşidi, pigmentleri su bazlı bir solüsyon içinde bulundurur. Sulu boya su ile inceltilebilir ve suda çözünebilir bir boyadır. Sulu boya resim ise; sulu boya ve sulu boya teknikleri kullanılarak yapılan bir sanat dalı olarak karşımıza çıkar.
Ressamlar tarafından yapılan sulu boya resimler sulu boya severler ve sanatseverler ile sulu boya tablo olarak buluşur. Hobiler arasında da sulu boya yapmak oldukça popülerdir. Siz de hobi olarak sulu boya resim yapmak istiyor ve sulu boya nasıl yapılır, sulu boya teknikleri nelerdir diye merak ediyorsanız sizi sulu boyaya yeni başlayanlar ya da başlamak isteyenler için hazırladığımız yazımızın devamını okumaya davet ediyoruz.
Sulu boya nasıl yapılır?
Sulu boyaya başlarken öncelikle birtakım malzemeleri edinmeniz gerekir. İhtiyacınız olan sulu boya malzemeleri;
- Kaliteli bir sulu boya
- Palet
- Su kabı
- Kaliteli sulu boya kağıdı / defteri veya farklı boyutlarda tuvaller
- Sulu boya fırça seti
- Fırçaları kurulayabileceğiniz kağıt havlu
- Tuvalde çalışacaksanız şövale
Sulu boya alacaksanız Faber-Castell Creative Studio 48’li Tablet Sulu Boya’yı incelemenizi tavsiye ederiz.
Set olarak almayı düşünürseniz Tgb Resim Defteri + Palet + Sulu Boya + Fırça Seti sulu boyaya başlangıç için iyi bir seçim olacaktır. Sulu boya yapmak için gerekli malzemeler arasından diğer malzemeleri edinmek için ise Sulu Boya Malzemeleri kategorimizi ziyaret edebilirsiniz. Şimdi biraz da sulu boya resim teknikleri hakkında bilgi edinmeye ne dersiniz?
Sulu boya teknikleri nelerdir?
- Kağıdı kullanma tekniği
Sulu boya yaparken kağıdı kuru olarak kullanabileceğiniz gibi nemli olarak da kullanabilirsiniz. Canlı ve belirgin renkler elde etmek istiyorsanız kağıdı kuru olarak kullanmanızda fayda olacaktır. Boya renkleri arasında yumuşak geçişler yapmak istiyorsanız nemli kağıt kullanmanızı öneririz. Böylece boyaları kağıt üzerinde çok daha rahat şekilde hareket ettirebilirsiniz.
- Boya geçiş tekniği
Sulu boya resim nasıl yapılır sorusunun cevabında boyalar arası geçiş önemli bir yer kaplar. Geçiş açık tonlardan koyu tonlara doğru olmalıdır. Renkleri açmak istediğinizde su ya da beyaz sulu boya kullanabilirsiniz. Direkt boya yapacağınız kağıtta boyamaya başlamadan önce alışana kadar başka bir kağıtta deneme yapmanızı öneririz.
- Kağıt dokusundan yararlanma tekniği
Sulu boya resim kağıdı olarak kullanacağınız kağıdı dokulu bir kağıttan seçerseniz resminizi yaparken kağıdın dokusundan yararlanabilirsiniz. Ne kadar etkili sonuçlar aldığınıza şaşıracaksınız. Dokulu objeleri resmedecekseniz, kağıdın dokusu işinizi çok daha kolaylaştıracaktır. Üstelik bu tekniği, yukarıda bahsettiğimiz iki teknik ile birleştirerek de kullanabilmeniz mümkün.
Bir başka yöntem de farklı malzemelerle doku yaratmak. Kağıdınız dokulu olmasa bile, yaratmak istediğiniz etkiye bağlı olarak birtakım malzemelerden yararlanarak doku oluşturabilirsiniz. Tuz buna örnek olarak verebileceğimiz malzemelerden biri. Boya ıslakken tuzu döküp kurutabilirsiniz. Sonrasında tuzu süpürebilir veya sabitleyici ile sabitleyebilirsiniz.
- Sıçratma ve damlatma teknikleri
Sulu boya teknikleri içinde sıçratma ve damlatma teknikleri çok etkileyici sonuçlar almanızı sağlayacak tekniklerdir ve yapması da oldukça zevklidir. Sıçratma tekniğini uygulamak için etrafa naylon serip üzerinize önlük giydikten sonra sulu boya fırçasını baş ve orta parmaklarınızın arasında tutup işaret parmağınızla fırçanın kıllarını arkaya doğru çekip bırakmalısınız.
Kullanmak istediğiniz her renkle aynı yöntemi üst üste tekrarlayarak enteresan sonuçlar elde edebilirsiniz. Damlatma tekniği için ise; boyayı kağıda damlatmanız gerekir. Büyük damlaların arasına küçük damlalar yaparak keyifli desenler meydana getirebilirsiniz.
- Yardımcı malzemelerden yararlanma tekniği
Sulu boya yapmak için bazı malzemelerden yardım alabilirsiniz. Örneğin bir sünger kullanarak farklı etkiler elde edebilirsiniz. Bunun için bir bulaşık süngeri veya doğal sünger kullanabilirsiniz. Keskin hatlar oluşturmak istediğinizde faydalanabileceğiniz bir malzeme olan kağıt bant da büyük yardımcınız olacaktır. Kağıt bantlar resim kağıdına kalıcı olarak yapışmazlar, dolayısıyla yapıştırmanızı yapıp boyamanızı tamamladıktan sonra kaldırarak, istediğiniz keskin hatları elde edebilirsiniz.