ÜST
sukulent çeşitleri

Sukulent Çeşitleri ve Bakımı

Sukulent nedir diyecek olursanız, kaktüs familyası içinde bulunan ve dikensiz kaktüs olarak da adlandırılan bir bitki olduğunu söyleyebiliriz. Birçok çeşidi bulunan sukulent kolay çoğaltılabilir ve kolay bakılabilir bir bitki olduğundan; çiçek yetiştirmeyi seven fakat çiçek bakımına çok fazla vakit ayıramayanlar tarafından evde ve iş yerinde yetiştirmek üzere tercih ediliyor.

Aynı zamanda kaktüs sevdiği halde kaktüsün dikenlerinden rahatsız olanlar da kaktüs familyasından olan bu dikensiz bitkiye yöneliyorlar. Sukulent bitkisi radyasyon emici özelliğiyle de pek çok kişinin gözdesi oluyor.

Peki sukulent çeşitleri nelerdir, sukulent nasıl çoğaltılır, sukulent bakımı nasıl yapılır? Tüm bu soruların cevaplarını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin, başlıyoruz…

Sukulent çeşitleri

sukulent çeşitleri

  • Aloe Vera: Saymakla bitmeyen faydalarıyla bilinen Aloe Vera bir sukulent çiçeği olarak karşımıza çıkar.
  • Dam Koruğu: Gri-Yeşil rengiyle gözümüzde canlanan Dam Koruğu, güneş ışığını direkt alan yerleri sever ve 60 cm’ye kadar uzayabilir. Direkt temas edilmesi halinde kuruyabilir, bu nedenle narin yapraklı bu bitkiye temas etmemeye özen göstermek gerekir.
  • Dikenler Tacı: Parlak renkli minik çiçekleriyle dikkat çeken Madagaskar orijinli sukulent çeşidi Dikenler Tacı, ihtiyaç duyduğu güneş ışığını alırsa dayanıklıdır, çiçeklerini dökmez.
  • Yılan Derisi Çiçeği: Neredeyse hiç bakıma ihtiyaç duymayan, görüntüsü nedeniyle zebra kaktüsü olarak da bilinen bu sukulent türü kolay bakımı nedeniyle tercih edilir.
  • İnci Tanesi: Sarmaşık gibi uzayarak şık bir dekoratif bitki haline gelen sukulent çeşididir.
  • Lithops: Kolay yetiştirilip bakılan, çakıl taşlarını andıran küçük sukulentlerdir.

İstediğiniz sukulent çeşitlerinden seçim yapmak üzere Sukulentler kategorimize göz atabilirsiniz. Şimdi gelelim sukulent çoğaltma ve sukulent bakımı ile ilgili detaylara…

Sukulent çoğaltma

Dünyanın birçok yerinde bulunan sukulent tohumu kolaylıkla edinilebilir. Toprakta yetişen sukulent; ekiminin kolay olmasıyla ve köklerinin toprağa çabuk karışmasıyla rahatlıkla çoğaltılabilir. Farklı çeşitlerini bir araya getirerek bahçede veya ayrı ayrı saksılarda yetiştirmek mümkündür.

Dilerseniz Tohum Dünyam 9 Çeşit Sempervivum Sukulent Tohumu ile başlangıç yapabilirsiniz. Sukulentler kökleri çok yayılan bitkiler olmadıklarından, sukulent toprağı için derin saksıya gerek duyulmaz.

Semart Home 3’lü Sukulent ve Kaktüs Saksısı uygun olacaktır. Diğer saksılara da göz atmak isterseniz Saksılar kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Sukulent bakımı

sukulent çeşitleri

Sıcak yerlerde yetişen sukulent nemli toprağı ve aydınlık ortamı sever. Yeterli suyun ve ışığın olmadığı ortamlarda yaşamını sürdürebilmek için suyu gövdesinde tutar ve 15-20 gün su verilmese de hayatta kalabilir. Aşırı sulamak sukulenti öldürecektir. Bu nedenle büyümeye başladıkları ilkbahar, yaz aylarından sonra, iyice büyüdüklerinde sulama sıklaştırılabilir.

Yaz aylarında haftada 1, kış aylarında 2 haftada 1 sulama yapmak yeterli olacaktır. Sulamadan önce toprağı kontrol etmek, nemliyse sulamamak gerekir. Toprak durumunda bir sıkıntı olmadığı sürece, daha sağlıklı büyümeleri için yılda 1 kere toprak değişimi yapılabilir.