ÜST
protein değeri

Spor yapanlar için protein değeri yüksek besinler

Vücudunuzun düzenli ve sistemli bir biçimde çalışabilmesi için her gün protein değeri yüksek besinler tüketmeniz gerekir. Eğer spor yapıyorsanız aldığınız protein miktarı daha da önemli hale gelir çünkü vücudunuzun çalışabilmesi için gerekli olan enerjiyi, besinler sağlar.

Spor yapan biri de normal bir kişiden daha fazla enerji harcar. Protein değeri yüksek gıdalarla beslenmek hem vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar hem de bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur. Eğer spor yapmaya başladıysanız ve sporu hayatınızın bir parçası haline getirmek istiyorsanız, beslenme biçiminizi de buna göre düzenleyerek, bu düzeni hayatınızın bir parçası haline getirmeniz gerekiyor.

Spor yapanlar nasıl beslenmeli? 

protein değeri

Kişilerin bünyelerine, harcadıkları enerjiye ve vücut yapılarına göre değişiklik gösterse de bir bireyin günlük alınması gereken kalori miktarı ortalama 1500 kaloridir.

Eğer zayıflamak için spor yapıyorsanız günlük aldığınız 1500 kalorinin 1000 kalorisini egzersizle yakmanız gerekir. Bir yandan protein değeri yüksek gıdalarla beslenirken diğer yandan da düzenli yapacağınız egzersizler kas kütlenizi korumanızı sağlayacaktır. 

Günlük alınması gereken protein değeri nasıl hesaplanır?

Eğer düzenli bir biçimde spor yapmaya başladıysanız öğrenmeniz gereken ilk kural kas kütlenizi koruyarak zayıflayabilmek için günlük ne kadar protein tüketmeniz gerektiğidir. Tüketmeniz gereken protein miktarını hesaplamanız için kilonuzdan yola çıkabilirsiniz.

Kilo başına 1,6 gram protein almak gerekir. Üstelik protein değeri yüksek gıdalarla beslenmek yalnızca kas kütlenizi korumakla kalmaz aynı zamanda hücrelerinizi de onarır. Protein değeri yüksek gıdalarla beslenmeye çalışırken dikkat edilmesi gereken ikinci önemli kural ise çok fazla protein almaktan ziyade sağlıklı ve yağsız hayvansal protein tüketmeye özen göstermektir. 

Protein değeri yüksek olan gıdalar nelerdir?

  • Kırmızı et: Protein değeri açısından yüksek gıdalar dendiğinde elbette aklımıza ilk gelen besin kırmızı et oluyor. Bu bilgi doğru çünkü hayvansal gıdalar arasında en fazla protein içeren besin kırmızı ettir. Ancak kırmızı et kolesterol içerdiği için bir taraftan protein alayım derken diğer taraftan sağlığınıza zarar verebilirsiniz. Haftada iki kez kırmızı et tüketirseniz, vücudunuza zarar vermeden yeterli miktarda tüketmiş olursunuz. 
  • Beyaz et: Haftada bir kırmızı et tükettiniz ama haftada 7 gün var ve her gün protein almanız gerekiyor. O zaman imdadınıza beyaz et yetişecek. Hindi, tavuk ve balık yüksek protein içeren beyaz ete en iyi örneklerdendir. Üstelik beyaz et kırmızı etten daha az yağ içerdiği için kolesterol sorunu olanlar daha rahat tüketebilirler.  
  • Bazı tahıllar: Tahıl grubundaki yiyecekler genellikle karbonhidrat bakımından zengindir ama özellikle glütensiz diyetlerde verilen karabuğday, yulaf, kinoa gibi tahılları spor yaparken tüketebilirsiniz. Yulaf, birçok vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin içeriğe sahip olduğu için sporcuların ve diyet yapanların vazgeçilmez yiyeceğidir.

protein değeri

Ingro Glutensiz Amaranth Tohumu ile hem ihtiyacınız olan günlük proteinin bir bölümünü alabilir hem de öğünlerinizi çeşitlendirebilirsiniz.

  • Baklagiller: Hem spor yapıyorsunuz hem de vejetaryensiniz. O halde sizin protein değeri yüksek besinlerle ilgili daha fazla öneriye ihtiyacınız var. Kırmızı ve beyaz et tüketmeyenlerin protein alabileceği en önemli besinler arasında nohut, barbunya, Meksika fasulyesi, yeşil mercimek gibi baklagiller yer alır. Bu baklagillerin 100 gramında yaklaşık olarak 9 ile 16 gram aralığında protein bulunur. Bitkisel bazlı proteinlerde baklagiller en önemli besinler arasında gösteriliyor.
  • Yumurta: Et yemeyip hayvansal gıdaları tüketiyorsanız yumurta da protein değeri yüksek gıdalar arasında yer alan ve beslenmenize eklemeniz gereken gıdalardan birisidir. Günde 2 yumurta yiyebilirsiniz. Eğer kolesterolü olanlar veya aileden genetik yatkınlığı olanlar yumurtanın sadece beyazını tüketirse bu sağlık açısından daha az riskli olur. 2 yumurta size günlük 13 gram protein sağlar.
  • Süt ve süt ürünleri, yoğurt, kefir, peynir: Yumurta gibi süt ve süt ürünleri de protein değeri yüksek hayvansal gıdalar arasındadır. Bir fincan sütte yaklaşık 10 gram, yoğurdun 150 gramında 15 gram protein bulunur. Kaşar peynir ve çökelek gibi peynirler de protein değeri oldukça yüksek besinler arasındadır. Peynirin 100 gramında yaklaşık 30 gram protein bulunur.
  • Kuruyemişler: Kabak çekirdeği, badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişler en fazla protein içeren gıdaların başında geliyor. Bunların arasında da protein değeri en yüksek olan kabak çekirdeğidir. Kabak çekirdeğinin 100 gramında 16 gram protein bulunuyor. Ancak kabak çekirdeği yağ içerdiği için biraz daha dikkatli tüketilmeli. Protein değeri yüksek kuruyemişlerin ikinci sırasında ise badem var. Özellikle 100 gram çiğ badem tükettiğinizde vücudunuza 20 gram protein giriyor.

protein değeri

Zencefil Organik Kabak Çekirdeği İçi’ni bir kase yoğurda katarak yediğinizde hem bir ara öğün yapmış, hem de protein ve kalsiyum ihtiyacınızı karşılamış olursunuz.

  • Tohum ve çekirdekler: Meyvelerin çekirdeklerini çıkartıp yemek artık geçmişte kaldı çünkü çekirdeklerin yüksek besin değeri içerdiğini biliyoruz. Kiona, chia, keten tohumu, susam gibi tohumlar 14- 16 gram aralığında protein içeriyor, 100 gram karpuz çekirdeğinin ise 30 gramı proteinden oluşuyor.