ÜST

Soğuk Havalarda Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Kış havaları genellikle insanları uyuşuk hissettirir ve dışarı çıkma isteğini günden güne azaltır. Kış mevsimine geçiş yapıldığı zaman battaniyeleri çekip televizyon seyretmeye dalmadan önce mutlaka soğuk hava egzersizleri yapılmalıdır. Soğuk havalar ile beraber ortalama olarak insanlar iki ve dört kilo alma eğilimine girer. Kış mevsimlerinde kilo alma korkusunu hafifletmek için mutlaka soğuk havalarda egzersiz yapmakta fayda vardır. Soğuk havalardan kaçınırken, aynı zamanda açık hava antrenmanları yaparak ve güneş ışığı alarak, bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz. Güneş, her zaman ruh halini iyileştirir ve D vitamini açısından vücuda yardımcı olur. Soğuk havalarda yapılan sporlar, kilo kaybına yardımcı olurken aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda vücuda fayda sağlar. Kış mevsimlerinde yapılan egzersizler, soğuk algınlığını ve gribi büyük oranda etkileyerek bağışıklığı güçlendirir. Gün içerisinde birkaç dakika basit bir şekilde egzersizler yaparak, viral enfeksiyonlardan kurtulabilirsiniz. Soğuk havalarda kalori yakan soğuk hava egzersizleri yapılabilir.

Vücuda alınan esmer yağ, genel olarak kalori almaktan ziyade kilo yakmaya yardımcı olur. Kahverengi yağ hücreleri, vücutta enerji üretmek için kalori kullanmak yerine ısı üretimi açısından kalori kullanır. Soğuk havalarda çalışmanın sıcak hava egzersizleri yapma konusunda pek çok avantajı vardır. Vücudun sağlığını korumak açısından egzersiz yapabilir ve böylelikle kalori yakabilirsiniz. Bağışıklığı güçlendirmek için çeşitli vitamin takviyeleri alabilir, aynı zamanda kış mevsiminde yetişen meyve ve sebzeler tüketebilirsiniz. Dengeli ve yeterli beslenmekten ziyade C vitamini içeren kivi, biber, brokoli ve ıspanak tüketebilirsiniz. Kış mevsimlerinde bağışıklığı güçlendirmek için böğürtlen, bezelye, ıspanak ve avokado gibi besinler tüketebilirsiniz. Bu besinler büyümeyi, olgunlaşmayı ve bağışıklık hücrelerinin hareket etmesini sağlar. Kuruyemiş ve çekirdekler, harika atıştırmalıklar arasındadır ve bağışıklık sistemini güçlendiren sağlıklı yiyecek kategorileri arasındadır.

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Bağışıklık sistemi, vücutta bulunan diğer sistemlere göre düzenli bir şekilde çalıştığından dolayı sadece beslenme ile ilgili değil, aynı zamanda hijyen açısından da dikkat edilmesi gereken unsurlar arasındadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sigara içmemek, düzenli bir şekilde egzersiz yapmak, sağlıklı bir şekilde kiloyu korumak, alkolden kaçınmak, yeteri miktarda uyumak, stres seviyesini en az seviyeye indirmek ve doğru bir şekilde el ve ağız hijyeni uygulamak her zaman bağışıklık sistemini güçlendirir. Dengeli bir şekilde diyet yapmak, insanların sağlığı açısından hayati bir rol oynar. Yaban mersini tüketmek kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan ve antioksidan özelliğine sahip bir besindir. Yapılan araştırmalar sonucunda solunum yolunun bağışıklık savunma sisteminde önemli bir rol oynadığı uzmanlar tarafından belirlenmiştir. Kurutulmuş yaban mersini, flavonoidler açısından zengin olduğu için taze bir şekilde üretilen yaban mersini çok etmek her zaman sağlık açısından daha önemlidir.

Zerdeçal, yemek pişirme konusunda oldukça verimli bir besindir. Sarı rengine sahip olan bir baharattır ve yapılan incelemeler sonucunda zerdeçal, içerdiği antioksidan ve antienflamatuar etkilerine sahiptir. Böylelikle zerdeçal tüketmek her zaman kişinin bağışıklık sistemini güçlendirir. Brokoli tüketmek C vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için, mutlaka salataların içerisine brokoli haşlanarak katılmalı ya da brokoli çorbası tüketerek bağışıklık sistemine fayda sağlayabilirsiniz. Patates ülkemizde oldukça fazla yetişen bir besindir. A vitamini açısından zengin bir besin olduğu için, cildin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Ispanak C vitamini açısından zengin bir besin olduğundan dolayı, bağışıklık sistemini güçlendirmek için çok sık tercih edilir. Zencefil, genellikle çeşitli yemeklerde baharat olarak tüketilir. Zencefil aynı zamanda tatlılarda tüketilir ve çay olarak tercih edilir. Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar sonucunda zencefilin hastalıkları önlemeye yardımcı olan özelliklerine sahip olduğu belirtilmiştir. 

Üşümek Bağışıklık Sistemini Düşürür Mü?

Kış mevsimlerinde hava sıcaklıklarındaki ani yükselme ya da düşmelerde, çocuklar vücudumuz ile hava ile uyum sağlamaz. Oluşan bu uyumu sağlamak açısından, çalışırken beden yorulur ve bağışıklık sistemi zayıflar. Böylelikle ilkbahar mevsiminde yaz mevsimine geçerken ve sonbahar mevsiminde. Kış mevsimine geçerken çok fazla hastalanırız. Sürekli olarak kendimizi yorgun ve mutsuz hissedebiliriz. Gün içerisindeki eklem ağrıları ve baş ağrıları gibi problemler ortaya çıkabilir. Kış mevsimlerinde daha fazla hasta olmanın nedenleri ise soğuk hava değildir. Soğuk hava sadece solunum yollarını hassaslaştırır ve bakteri açısından enfeksiyonların ortaya çıkış hızını hızlandır. Böylelikle solunum sistemini ilgilendiren hastalıklar arasında nezle, grip, faranjit, sinüzit ve bronşit gibi hastalıklar, kış aylarında zatürre gibi problemlere çevirebilir. Özellikle çocuklar ve yaşlılar her zaman risk altındadır. 65 yaş üstündeki bireyler, sigara içenler, astım hastası olan kişiler, diyabet ve kalp rahatsızlığı olan kişiler, kış mevsimlerinde her zaman risk altındadır. Bu grup çok fazla şekilde hastalanır ve hastalıkları ise ağır bir şekilde seyreder. Böylece kış mevsimlerinde hazırlanmaya çalışan vücudumuza yardımcı olarak bağışıklık sistemini güçlendirmemiz gerekir.

Kış mevsimlerinde mutlaka öğün atlamamalı, günde üç öğün düzgün ve dengeli bir şekilde beslenmeli, bol sıvı almalı ve 8 saat uyku uyumak gerekir. Yapılan çalışmalar sonucunda mutlaka kış mevsimlerinde bol bol C vitamini ve potasyum almak, yorgunluk hissini azaltır ve hastalıklardan korunma açısından yardımcı olur. B ve C vitamine meyve ve sebzelerde fazla miktarda bulunur. Muz ve patates gibi potasyum açısından zengin olan besinler, kış mevsimlerinde eksik edilmemesi gereken besinler arasındadır. Diğer bir önemli faktörler arasında ise bizi soğuktan koruyacak ve terletmeyecek şekilde kıyafet seçimi yapılmalıdır. Baş bölgesi, el ve ayaklar, burun çevresi ve kulak gibi vücudun uç kısımlarını sıcak tutmaya çalışmak gerekir. Kış mevsimlerinde mutlaka su geçirmeyen ayakkabı, eldiven, bere ve atkı kullanmayı alışkanlık haline getirmemiz gerekir. Soğuktan korunmak için açık havalarda yapılacak yürüyüşler de her zaman kendimizi daha iyi ve daha sağlıklı hissedebiliriz. Solunum yolu hastalıkları soğuktan değil, kış mevsimlerinde yaygın bir şekilde olan bakteri ve enfeksiyonlardan bulaşır. 

Bağışıklık Sisteminin Güçsüz Olduğu Ne Şekilde Anlaşılır?

Bağışıklık sistemi zayıfladığı zaman vücut, bazı sinyaller vermeye başlar. Bu sinyallerin en başında yorgunluk hissi gelir. Yorgunluğa sebep olabilecek herhangi bir şekilde etken yokken ortaya yorgunluk çıkıyorsa ya da sabah uyandığınızda yorgun bir şekilde uyanıyorsanız eğer, bu durum bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ilgili olabilir. İltihaplı ve kızarık olan diş etleri, idrar yolu enfeksiyonları ve mide sorunu gibi rahatsızlıklar da bağışıklık sistemi zayıflamış olur. Sürekli olarak bu durumların tekrar edilmesi bakteri ve virüslere karşı vücudun herhangi bir şekil almadığını gösterir. Ağız çevresinde ve dudaklarda oluşabilecek yaralar ve uçuk gibi problemler, bağışıklık sistemini zayıfladığı belirtileri arasındadır. Cilt üzerinde sebepsiz bir şekilde yaraların ortaya çıkması, sivilceler, kasık bölgesinde oluşan kızarıklar ve saç derisine sürekli olarak dökülmesi, zayıf bir bağışıklık sisteminin habercisi olur ve bu durumda bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Genellikle kış mevsimlerinde boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar geçirmek gayet normal bir durumdur. Sürekli olarak bu rahatsızlıkları yaşamak, kişilerin bağışıklık sisteminin yetersiz olduğunu gösterir. Bu durumda kış mevsimlerinde yetiştirilen sebze ve meyveler tüketilmelidir.