
Siyah Gül Nerede Yetişir? Siyah Gülün Anlamı Nedir?
Güllerin arasında en asil ve sıra dışı olan siyah gül, görenleri büyüleyecek güzelliğiyle dikkat çekiyor. Çoğu insan beyaz, kırmızı ve pembe renkte olan klasiklerin dışında kalan güllerin boyandığına inanıyor. Bu bilginin herhangi bir doğruluk payı bulunmuyor. Siyah gül, Türkiye’nin Halfeti bölgesi başta olmak üzere dünyanın birçok noktasında az da olsa yetiştiriliyor. Halfeti Bölgesi’nin suyu, nem oranı, havası ve iklimi siyah güllerin doğal ortamında yetişmesini mümkün kılıyor.
Kökünden başka alana taşınan siyah güller, farklı renge bürünebiliyor. En iyi ihtimalle koyu kırmızı veya bordo rengi içeren bir güle sahip olabiliyor. Siyah gülün pek çok anlamı bulunduğu gibi farklı yörelerde çok başka yorumlanma şekilleri bulunuyor. Söz konusu görüşlerin hepsinin yaşamdan alınan gerçekçi bir tarafı var. Bunların dışında, siyah gül sıra dışı güzelliği ve görselliği ile insanları etkileyen özel bir tür. Siyah gül buketi yaptırıldığında eşsiz bir görünüm ortaya çıkabiliyor. Peki, siyah gülün anlamı nedir ve siyah gül nerede yetişir?
Siyah Gül Nasıl Yetiştirilir? Hangi Mevsimde Yetişir?
Siyah gül ilkbahar ve sonbahar aylarında doğal ortamında yetişebiliyor. Mevsimi dışında yetiştirmek isteyenler ise, sera kurarak siyah gül yetiştirebiliyor. Tohumdan yetiştirme yapmak için siyah gül tohumunu toprağa ekmek ve bol bol su vermek gerekiyor. Ayrıca ekildiği bölgeden taşınmaması ve çoğalarak açılan siyah güllerin diğer güllere kıyasla daha geç yetiştiğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Siyah gül fidanlarının genç durumdayken aşılamasının yapılması öneriliyor. Budama yapılmaya başlandığı zamanlarda ise, budama sonrası aşılama yapılması tavsiye ediliyor. Düzenli ve doğru budama/aşılama sonucunda bitki daha fazla serpilebilir. O nedenle titiz bir biçimde budama ve aşılama işlemini yapmak gerekiyor. Aksi durumda yerinden oynatılan veya değiştirilen siyah güller istenilen görünümü vermiyor.
Siyah gülün rengini hem yetiştirirken hem de koparıldıktan sonra koruyan en önemli unsur toprağıdır. Bundan dolayı siyah gülün istenilen boyuta gelene kadar topraktan ayrılmaması öneriliyor. Dikilen yerinden alıp, başka bir yere götürülmeye çalışıldığında genelde gülün koyu formunun gittiği ve kızıllıklarının çıkmaya başladığı gözlemlenebilir.
Karagül çiçeği nerede yetişir diyenlere ise, Doğu Anadolu’nun en önemli turistik yerlerinden olan Halfeti cevabı veriliyor. Saklı cennet ve kayıp topraklar olan Halfeti hem eşsiz gülleri hem de mimarisi ile ön plana çıkıyor. Taş mimarisiyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakan bölgede siyah gülleri ile meşhur. Yalnızca buranın kayalıklı arazisinde yetişen siyah güller hem çiçek açarken hem de goncayken simsiyah görünüm sunuyor. Bölgenin suyu, iklimi, nem oranı ve havası siyah gül yetiştiriciliğine ideal olduğundan çok kolay bir biçimde yetiştirilebiliyor.
Siyah Gül’ün Anlamı
Siyah gülün anlamı iyi, aydınlık ve güzel durumları içermiyor. Aksine siyah gül, ölümü ve gelecekte meydana gelecek olan büyü ile radikal değişim anlamına geliyor. Aynı zamanda siyah gül, eski alışkanlıkların ve bağımlılıkların artık biterek ölmesini de ifade ediyor. Neşe ve umudun hayata girmesini, hevesin yoğun oranda artmasını da simgeliyor.
Karanlık gözüken güzelliğin içerisinde bulunan siyah gül, her zaman mutsuzluğa işaret olmuyor. Hatta İranlılar siyah gülün umut sembolü olduğunu düşünerek “the Little Black rose (Küçük Siyah Gül)” adındaki şarkılarını, zamanında Britanya ile yaptığı savaş sırasında sıklıkla kullanmış. Aynı şekilde anarşist ile otoriteye karşı olan bazı gruplarca siyah güle gücün ve ayaklanmanın işareti de denilmiş. O nedenle siyah gül olumsuz anlamlarının dışında cesareti, umudu ve fazileti de içeriyor.
Siyah Gül Ne Anlama Gelir?
Siyah güllerin ne kadar ihtişamlı ve asil gözüktükleri yıllardır herkesin ilgisini çeken etken oluyor. O kadar asil ki, adeta peri masallarından gelmiş gibi bir görünüm sunuyor. Esasen siyah güller, söz konusu masalların olağanüstü ve anormal renkleri, gizemli beklentinin güçlü duygusuna ilham veriyor.
Siyah Gül Hediye Etmek Ne Demek?
Siyah gül, yeniden doğmayı ifade ediyor. O nedenle, hayatında yeni bir başlangıç yapan, işe giren, iş değişikliği yapan veya taşınan insanlara siyah gül hediye edilebiliyor. İlgili kişi eş, dost, arkadaş ya da sevgili olmakla beraber siyah gülle beraber pozitif bir dilek iletilebilir.
Siyah Gül Hikayesi Nedir?
Mezopotamya sümbülü ve Arap güzeli farklı isimlere sahip olan siyah gül, asil ve güzel kokulu bir gül çeşidi. Çalılıkları diğer türlerine göre daha minimal olan bu çiçek, ilkbahar ve sonbahar mevsiminde tüm güzelliğiyle görenleri etkiliyor. Siyah gül yalnızca Halfeti’nin mikroklima iklim şartlarında yetişiyor. Siyah gül hikayesinin nerede ve ne zaman başladığı konusunda kesin bir bilgi bulunmuyor. Fransa’da yetiştirilmeye başlandığı bilinen gülün, Halfeti’ye ne zaman getirildiği ve ne kadar süredir yetiştirildiği bilinmiyor. Siyah gül, Türkiye’nin başka bölgelerinde seralarda da yetişiyor. Aynı zamanda dünyanın farklı bölgelerinde siyah güller ile karşılaşmak mümkün oluyor. Gonca güle dönüştükten sonra ani bir biçimde renk değiştirerek bordo veya koyu kırmızıya yakın bir renk alıyor. Halfeti siyah gülün herkesin tüylerini diken diken eden bir hikayesi bulunuyor.
Tarihi bilinmeyen bir dönemde herhangi bir noktada rastlanan simsiyah güle, “şeytan gülü” deniyormuş. Bu güle kimse dokunamıyor, yalnızca belirli zamanlarda büyücü grup gelerek bu bölüme bakire kadınların kadını döküyormuş. Onların haricinde diğer insanlar ellerini bu güle sürmüyorlarmış. Günlerden bir gün 18 yaşındaki kız ayini gizli gizli izlemeye başlamış, bu esnada uyuyakalmış. Uyandığında ise, o bölgede herhangi bir büyücü grubun olmadığının farkına varıyor. Ardından ortalıkta gezerken bir madalyon görüyor, ortasında bir yıldız ve yuvarlak olduğunun farkına varıyor. Eve giden kız madalyonu inceliyor ve onun ne olduğunu düşünmeye başlıyor. Bir süre sonra ise uyumuş ve gece rüyasına bir adamın siyah gülü (şeytan gülünü) koparıp ona verdiği giriyor. Sabah uyandığında köyün kilise papazı olan Peder Lucas’a giderek madalyonu gösteriyor. Lucas ise, genç kızı sert bir biçimde uyararak kiliseden kovuyor. Daha sonra peder kasabaya dönerek, “cadılar gelmeye başlıyor, o gül çok uğursuz ve şeytan buraya doğru geliyor” demiş. Bunun üzerine herkes kızın cadı olduğuna inanıyor, çarmıha germek istiyorlar. Tam çarmıhın etrafında kızı ateşle yakacaklarken, kızın üzerinde madalyondan başka bir şey olmadığını görüyorlar. Kızın çevresinde bulunan mazotlarla kaplı odunlar yansa da kıza hiçbir şekilde ulaşmıyormuş. Bu esnada kızın rüyasına adam geliyor ve onu kurtarmak istiyor.
Adam kızı kurtaramıyor ve kız orada yaşamını yitiriyor. Meğer, o gelen adam bir şeytanmış. Şeytan kızın öldüğünü gördüğünde “kudret” diye bağırarak bacakları bir keçi halini alıp, boynuzları çıkana kadar devam etmiş. Bu esnada ise, gözlerinden büyük büyük alevler fışkırıyormuş. Şeytan çevreye alevler saçarak bütün kasabayı ateşe vermiş. Ardından kızın cesedini kucaklayarak ortadan yok olmuş. Bunun sebebi ise, şeytanın kıza aşık olması olmuş. Kasabayı yaktıktan sonra o gülün tohumlarından yarısı siyah yarısı beyaz olan bir gül doğmuş. Söz konusu gülün siyah kısmı ölümü ifade ederken, kırmızısı aşkı ifade edermiş…