ÜST

Sitrin Taşı Nedir? & Sitrin Taşının Faydaları

Antik dönemden bu yana çok sayıda doğal taş en değersizinden en değerlisine kadar insanoğlunun ve toplumların değişimine, dönüşümüne ve gelişimine çok sayıda faydalar sağlamıştır. Günümüzde de birçok sayıda doğal taş farklı amaçlar için insanoğluna hizmet vermeye devam ediyor. Yerbilimcilerin bilgi kaynağı olarak kullandığı doğal taşlardan birisi de sitrin taşı. Adını Yunancadan alıyor. ‘’Citron’’ yunanca limon anlamına geliyor. Bünyesinde donmuş su barındıran taş halk arasında ‘’Limonlu Kuvars’’ olarak biliniyor. Taşın sahip olduğu sarı renk içerdiği yoğun miktarda demirden kaynaklanıyor. Oldukça sert ve güçlü olan yapısı taşın işlenmesini zorlaştırıyor. Kuvars grubuna mensup genellikle yarı saydam şekilde bulunan taş, çok nadir saydam ve opak olarak da görülebiliyor.

Sitrin Taşı Tarihi

Sitrin taşının tarihi 1. Yüzyıla kadar dayanıyor. Yapılan kazılarda bulunan takıların antik Yunan ve Roma uygarlıklarında kullanıldığı bilgisine ulaşılıyor. Kimyasal formülü SiO2 (silikon dioksit) olan taş bünyesinde çok az miktarda Al (alüminyum), F (demir), Ca (kalsiyum), Li (lityum), Na (sodyum), Mg (magnezyum) barındırıyor. Taşın sertlik derecesi 7 olarak ölçülüyor. Özgül ağırlığı ise 2,65 g/cm3’tür.

Sitrin taşının anavatanı Brezilya’dır. En geniş rezerve sahip ve en büyük üreticisi konumundadır. Brezilya dışında ABD, İspanya, Rusya, Fransa, Britanya ve Madagaskar gibi ülkelerde de sitrin taşı yatakları bulunuyor.

Para taşı, ışık yapıcı, tüccar taşı gibi isimlerle tanınıyor. Sitrin taşının faydaları fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duygusal anlamda oldukça geniş bir alana yayılıyor. İçinde barındırdığı mineral ve enzimlerin beden ve ruh için tam bir enerji kaynağı olduğu söyleniyor.

Taşlar kristal yapılarından dolayı sürekli titreşim halinde bulunuyor. Buna bağlı olarak elektrik akımı yayıyorlar. İnsan vücuduyla farklı koşullarda temas haline geçtiklerinde elektrik yükünü deşarj ederek kötü elektriği kendisine çekiyor. İnsan bünyesinin ürettiği ya da dışarıdan aldığı elektrik akımlarıyla tepkimeye girerek insanlarla aralarında elektriksel bir bağ oluşturuyor. İnsan vücudunda biriken negatif enerjinin doğal taşlar aracılığı ile atılması bu şekilde sağlanıyor. Doğal taşlar için yapılan temizlik, taşın yüklemiş olduğu negatif enerjiden arındırılması için uygulanıyor.  

Sitrin taşı kendi kendini temizleyebilen nadir taşlardan biri olma özelliğine sahip. Ama yine de uygun yöntemlerle temizliğinin yapılması öneriliyor. Güçlü bir şifacı olduğu bilinen taşın kullanımı sırasında vücuda temas etmesi gerekiyor. Orta yaş taşı olarak da adını duyabiliriz. Çünkü taş yaşa bağlı hastalıkların tedavisi için de sıklıkla kullanılıyor.

Sitrin taşı yüzyıllar boyunca para, zenginlik ve bereket ile ilişkilendirilmiş kasalarda, cüzdanlarda taşınarak etkisinden faydalanmaya çalışılmış. Günümüzde de bolluk ve bereket niyetiyle çanta, cüzdan, kasa gibi yerlerde sitrin taşını görmemiz mümkün.

Genellikle içinde donmuş su bulunan sitrin kırıldığında sıvı hale dönüşüyor. Orijinal halde sitrin bulmak oldukça zor. Tamamen saydam olarak çok nadir bulunduğundan saydam hali mücevher grubunda yer alıyor ve değeri de bir hayli yüksek. Gerçek sitrin kümeler halinde bulunmaz. Bu sebepten sadece küçük parçalar halinde satılıyor. Doğal ve akışkan bir renk geçişine sahip olan taşın içinde boşluk, kabarcık ya da baloncuk gözlemlenmiyor.

Eski çağlarda zehirli hayvanların ısırıklarında zehrin etkisini azaltmak için kullanıldığı da biliniyor. Güçlü antioksidan etkisi sayesinde vücutta biriken zehirli maddelerin arındırılmasında yardımcı oluyor.

Günümüz şartlarında yaşadığımız yoğunluk modern hayatın getirdiği olumsuzluklar enerji alanlarımızdaki dengeyi bozabiliyor. Doğal taşlar bu olumsuzlukların yok edilmesinde insanoğluna hizmet ediyor. Çakra adı verilen enerji alanlarının dengeleme, hizalama ve temizlenmesi aşamasında kullanılan taşlardan biri de sitrindir. Üçüncü çakra ya da solar pleksus çakrası nefes merkezinin, göbeğin arkasında bulunur. Sarı renkle ilişkilendirilen çakranın şifalı taşlarından birisi sitrin taşıdır. Bu çakranın görevi başkalarına karşı hissedilen cesaret, onur, şefkat ve sorumluluk duygularını kontrol etmesi.

Sitrin Taşı Faydaları

Yüklemiş olduğu negatif enerjiyi pozitif enerjiye dönüştürebilen nadir taşlardan biri. İstenmeyen negatif enerjiden bedenin arınması ve enerjinin pozitife dönmesi ruh bedenin rahatlamasına kişiyi daha mutlu ve keyifli hissetmesine yardım ediyor

Depresyona bağlı olumsuz düşüncelerden kurtulmak ve duygusal anlamda içsel bir huzuru yakalamak için sitrin taşından faydalanabiliriz

Özgüven problemi yaşayan kişilere verdiği güçlü olma hissi sayesinde kişiyi rahatlatır ve güçlü kılar

Düşünce karmaşası beyni yoran mutlaka kurtulmak istenen zor bir süreçtir. Zihinsel anlamda karmaşanın giderilmesine etki ederek beynin rahatlamasına yardımcı olur

Çevremizde bulunan birçok teknolojik aletin yaydığı radyasyona maruz kalırız. Radyasyon önleyici olarak sitrin taşını ev, ofis gibi yaşadığımız alanlarda bulundurarak radyasyonun olumsuz etkilerinden koruma sağlayabiliriz.

  • Kötü alışkanlıklardan kurtulmak isteyenlere de sitrin taşı kullanımı önerilir.
  • Sindirim sistemi şikayetlerinde etkili olduğu gözlemlenen sitrin mide, bağırsak gibi organların düzenli çalışmasına yarar sağlıyor.
  • Menopoz döneminde yaşanan yorgunluk hissi, sıcak basmaları, gerginlik ve sinirlilik hali gibi şikayetleri azaltılmasında etkili.
  • Kalp, böbrek, karaciğer gibi organların daha sağlıklı çalışmasında da yararı olduğu biliniyor.
  • Gözle ilgili şikayetlerde de iyi bir yardımcı.
  • Endokrin sisteminin düzenli çalışmasına etkileri var.
  • Masaj yağlarının etkinleştirilmesinde kullanılarak yağa sağladığı enerjiyle dolaşımı düzenliyor
  • Beyni uyararak zekayı güçlendiren taş, öğrenmeyi kolaylaştırmak amacıyla kullanılıyor.
  • Kişinin kendini iyileştirme, ilham verme ve geliştirmesi açısından ruhsal anlamda iyi bir destekçi.
  • Sağladığı pozitif enerjinin etkilerinden faydalanmak için grup içi uyumsuzluk ya da aile içi gerginliklerin yumuşatılmasında dekoratif obje olarak uygun alanlarda kullanımı tercih edilebilir.

Sitrin Taşı Temizlenmeli Mi?

Kendi kendini temizleme özelliği de olsa sitrin taşının temizlenmesi öneriliyor. Taş temizleme yöntemlerinden herhangi birini kullanarak taşın temizliği mümkün. Önerilen yöntemler arasından akan suda bir iki dakika bekletmek, tuzlu suda yarım saat bekletmek, toprağa gömerek bir gece bekletmek, tütsü dumanı kullanmak gibi size uygun yöntemi seçerek yapabilirsiniz. Taşın tekrar şarj edilmesi için de alev ve ateşin titreşimlerinden faydalanabilirsiniz. Sitrin taşının yıkanmasında hiçbir sakınca yok. Hatta taşla birlikte duşa girmek taşın kullanıcıyla arasındaki bağı daha da güçlendiriyor.

Sitrin taşı kullananların dikkat etmesi gereken konulardan birisi de taşlarını güneşten korunmalıdır. Uzun süre güneş ışığına maruz kalan taşın renginde değişim olabilir.

Enerji seviyesini yükselterek pozitif düşünmeye yardım eden güneşli ve parlak olan taşı her gün kullanabilirsiniz. Yüksek enerjisine rağmen uyku esnasında yatağınızda veya yastığınızın altına koyarak zenginlik, başarı ve refahı hayatınıza çekebilirsiniz.

Sitrin Taşının Diğer Taşlarla Uyumu

Sitrin taşının diğer taşlarla uyumu çok iyidir. Sitrinle kullanıldığında iyi bir denge yakalamak için ametist taşından yararlanabilirsiniz. Pembe kuvars, akik, turmalin, labradorit gibi taşlarda sitrinle uyumludur. Ametist ve sitrin taşının uyumu mükemmeldir. Sitrin canlı güneşli enerji dolu pozitif ametist ise yaratıcılığı artıran ve ruhu yatıştıran özelliğiyle dengenin korunmasını sağlar. Ametrin olarak bilinen taşın ametist ve sitrin karışımı olduğundan bu mükemmel uyumu destekler nitelikte.

Sitrin Taşı Ve Burçlar

Sitrin kasım ayının doğum taşı olarak bilinir. Koç, ikizler, aslan ve terazi burçlarının taşıdır. Rekabetçi yapılarıyla tanınan koç, aslan ve ikizler için yapılarını dengelemek fazla enerjilerini boşaltmakta mükemmel sonuçlar doğurur. Terazi burçları sezgilerini ortaya çıkarmak ve içgüdülerini tanımak için sitrin taşını kullanabilir.

Sitrin taşının herhangi bir toksik özelliği yoktur. Cilde temas edilerek kullanılmasında da hiçbir sakınca olmaz.

Sitrin taşının kimliği

– Sakral çakra ve solar pleksus uyumlu olduğu çakralar

– Gezegeni Jüpiter

– Elementi hava

– Sayısal titreşim 6

– Rengi sarı ve sarının tonları