
Sindirim Sağlığınız İçin Probiyotiklerin Önemi ve Probiyotik Besinler
Beslenme alışkanlıkları sindirim sisteminin çalışmasında bazı etkilere neden olabilir. Mide ve bağırsakların doğal florasını etkileyen beslenme biçimleri olumsuz durumlara neden olabilir. Sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz sayesinde mide ve bağırsak florasında bulunan yararlı bakterilerin oluşumuna katkıda bulunmak mümkün. Mide ve bağırsak florasında çok sayıda yararlı ve zararlı bakteriler bulunur. Mide ve bağırsaktaki dengeyi kurmak için probiyotik takviyesi yararlı olur. Probiyotikler sindirim sistemi için faydalı olan bakterilerin oluşumuna katkı sağlar. Birçok besinin içerisinde yer alan probiyotikler düzenli tüketildiğinde sindirim etkinliklerini olumlu yönde etkiler. Sindirim sağlığınız için probiyotiklerin önemi yadsınamaz. Probiyotiklerin ne işe yaradığını birlikte inceleyelim.
Probiyotik Nedir?
Probiyotikler canlı mikroorganizmalar içeren gıdalar olarak tanımlanabilir. Birçok çeşitte gıda içerisinde bulunan probiyotikler özellikle fermente gıdalarda bulunur. Mide ve bağırsakta bulunan yararlı mikroorganizmalarla benzer özelliklere sahip olan bu maddeler tüketildiğinde sindirim sisteminde denge sağlar. Sağlıkla birlikte yaşam kalitesinde de oldukça büyük bir yeri olan sindirim sisteminin düzenli çalışması beden sağlığından ruh sağlığına kadar birçok alanı etkiler. Sindirim sistemin destekleyen probiyotikler sayesinde vücuda çeşitli yönlerden katkı sağlamış olunur. Düzenli beslenme ile vücuda probiyotik takviyesi yapmak mümkün. Günlük olarak tüketilen besinlerde probiyotikler bulunur. Bu besinlerin dengeli tüketimi sayesinde ihtiyaç duyulan probiyotik takviyesini elde edebilirsiniz. Probiyotik nedir sorusu, mide bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin oluşumuna katkı sağlayan canlı mikroorganizmalar şeklinde özetlenebilir.
Probiyotikler Ne İşe Yarar?
Bedenimizde yaşayan mikroorganizmalar bulunur. Bu mikroorganizmalar yararlı ve zararlı niteliklere sahip. Yaşam kalitesi, beslenme koşulları ve alışkanlıkları, egzersizler bu mikroorganizmaların oluşumuna katkı sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken zararlı mikroorganizmaların oluşumu beden sağlığı için uygun değildir. Zararlı bakteriler yararlı olanların yok olmasına yol açabilir. Bu durumda probiyotikler devreye girer. Probiyotikler vücutta ve özellikle mide ve bağırsaklarda yaşayan yararlı mikroorganizmalarla benzerlik gösterir. Probiyotikler ne işe yarar sorusu mide ve bağırsaktaki mikrobiyota çeşitliliğini dengeli bir şekilde korur yanıtı alır. Probiyotikler vücutta bulunan zararlı organizmalarla mücadele ederek onları yok eder. Probiyotiklerin sunduğu bir diğer etki ise zararlı mikroorganizmaların büyümesini önlemek.
- Probiyotikler tüketilen besinlerin verimli şekilde sindirilmesini sağlar. Mide ve bağırsaklarda bulunan canlı bakterilerin yararlı olanlarının artmasını sağlayan probiyotikler hazımsızlığı ortadan kaldırmaya destek olur.
- Probiyotikler zararlı bakterilerin artmasını önler. Hasta olma riskini düşürmek için tüketilebilir.
- Probiyotiklerin etkileri içerisinde vitaminlerin çözülmesine yardımcı olması yer alır. Vücut için yararlı olan vitaminlerin çözülmesi ve faydasının görülmesi üzerinde etkisi bulunur.
- Probiyotiklerin etkileri değerlendirildiğinde besinler ile birlikte vücuda giren zararlı bakterilerin kana karışmasını önlemeye yardımcı oldukları görülür.
- İlaç tüketimi sırasında da parçalama ve emilime destek olma gibi fonksiyonları bulunur.
- Probiyotikler bağışıklık sistemine destek olarak sağlıklı yaşam için olumlu etkiler sunar.
Probiyotik Besinler Nelerdir?
İçerisinde yararlı canlı organizma barındıran besinler probiyotik besinlerdir. Bu besinler vücuda gıdalar yoluyla takviye edilebilir. Günlük normal beslenme rutinleri ile probiyotik takviyesi gerçekleştirmek mümkün. Özellikle fermantasyona maruz kalan besinlerde bulunan probiyotikler sağlıklı beslenme ile yeterli miktarda takviye edilebilir.
Fermantasyon işlemi yararlı bakterilerin oluşumuna destek olan bir işlemdir. Fermantasyon hücrelerin oksijensiz kalarak metabolik şekilde faaliyete geçmesi olarak özetlenebilir. Gıdaların oksijensiz bırakılması bu işlemin gerçekleşmesine yol açar. Bu sayede oluşan yararlı bakteriler probiyotiklerdir.
Beslenme ile vücuda probiyotik takviyesi gerçekleştirebileceğimiz gibi bu amaçla üretilen bitkisel besin destekleri de tüketilebilir. Dengeli ve düzenli beslenme ile birlikte probiyotik takviyesi için bu alanda geliştirilen besin destekleri tüketilebilir. Probiyotik içeren besinler sindirim sistemine olumlu etki sağlamasıyla birlikte vücuda birçok yarar sağlar.
Şimdi günlük olarak tüketilen ve probiyotik içeren besinleri birlikte inceleyelim.
- Sofraların vazgeçilmezi yoğurt!
Süt ürünü olarak üretilen yoğurtlar endüstriyel üretimle hazır şekilde tüketime sunulur. Bununla birlikte evde yapılabilen yoğurtlar öğle ve akşam yemeklerinde birçok gıda ile birlikte tüketilebilir. Yoğurt tek başına da bir ara öğün olarak tüketilebilen gıdalardan biri. Sık tüketilen bir gıda. Sütün mayalanması yöntemiyle üretilir. Kaynatılarak soğumaya bırakılan süt içerisine yoğurt kültürü ekleyerek kapağı kapatılır. Hava almadığından emin olarak 24 saat boyunca bekletilir. Kapağı açıldığında üzeri kaymak bağlamış olan yoğurt tüketime hazır olur. Probiyotik açısından zengin bir gıda olan yoğurt hem hazır hem de evde yapılarak tüketilebilir. Yoğurtlara dışarıdan ekstra probiyotik eklenerek oluşturulan probiyotik yoğurt ürünleri de bu etkileri yoğun şekilde karşılar. Hazır yoğurt seçenekleri içerisinde bu ürünler de bulunur.
- Kefirle Mide Bağırsak Florasına Destek Olmak Mümkün!
Kefir önemli probiyotik besinlerden biri. Zengin probiyotik kaynağına sahip olan kefir de mayalanarak oluşur. İçerisinde probiyotik bakterilerle birlikte probiyotik mayalar bulunur. Kefir hazır şekilde temin edilebilecek probiyotik gıdalar arasında yer alır. Bununla birlikte evde kefir yapımı da mümkün. Kaynatılmış sütün soğuması beklenerek içerisine kefir mayası konur. Ağzı kapatılan mayalanmış süt bir gün sonra süzülerek içerisindeki kefir mayası ayrıştırılır. Yoğunlaşan sıvı kefir olarak adlandırılır. Günlük olarak tüketebilirsiniz.
- Damak Çatlatan Turşular!
Tüm turşu çeşitleri fermantasyon işlemi ile yapılır. Probiyotik açısından en zengin turşulardan biri olan lahana turşusu yararlı bakterilerin oluşumuna katkı sağlar. Ev yapımı beyaz lahana turşuları probiyotik zengini gıdalar olarak sofralarda yerini alır. Lahana turşusunu evde pratik bir şekilde yapmak mümkün. Bir adet lahana yıkanarak kök kısmı çıkarılır. Lahananın büyüklüğüne göre birkaç eşit parçaya bölünür. Lahanaların üzerine uygun miktarda kaya tuzu eklenerek turşu kavanozuna konulur. Sirke ve sarımsak eklenerek su konulur. Kavanozun ağzı hava almayacak şekilde kapatılır. 15-20 gün süreyle turşular hazır hale gelir. Bu sürede gerçekleşen fermantasyon işlemi sırasında yararlı bakteriler oluşur.
- Salataların Vazgeçilmezi Sirkeler!
Salatalara ve daha birçok yemeğe lezzet vermesi için kullanılan sirke probiyotik besinler nelerdir sorusuna verilen yanıtlardan biri. Sirke elma ve üzüm gibi meyvelerin fermantasyonu ile oluşan ekşi ve keskin tat ve kokuya sahip olan bir sos olarak nitelendirilebilir. Sirkenin faydaları oldukça fazla. Zararlı bakterilerin bertaraf edilmesinde etkili olan sirkeler bağışıklık sistemine de destek olur. Üzüm ve elma sirkeleri ile birlikte tahıllardan elde edilen sirkeler bulunur. Tüketimi ile bağırsak florası için zengin probiyotik takviyesi sağlar.
Bu besinler günlük olarak tüketilen ve probiyotik içeren besinler olarak karşımıza çıkar. Düzenli beslenme ile birlikte bu besinlerin düzenli tüketimi sindirim sistemi için yararlı olur.
Probiyotiklerin Bulunduğu Organlar Hangileridir?
Mide ve bağırsakta yer alan probiyotikler yararlı mikroorganizmalar olarak nitelendirilir. Bu organlarla birlikte vücutta ağızda da bulunan probiyotikler vardır. Deride de probiyotik bulunur. Probiyotiklerin bulunduğu organlar hangileridir sorusu idrar yolları ve akciğer olarak da yanıt bulur. Genital bölgede bulunan probiyotikler sayesinde vücudun birçok noktasında zararlı mikroorganizmalarla savaşan yararlı bakteriler mevcut. Probiyotikler sindirim sisteminin çalışmasında destek olarak sağlığa olumlu etki eder. Sindirim sistemi dışında vücutta bulunduğu birçok alanda faydaları bulunur. Organların sağlığı ve dengeli çalışması için probiyotik besinlerin tüketimine önem gösterilmesi tavsiye edilir.