
Silikon Nasıl Çekilir? Silikon Seçimi ve Tüyolar
Silikon genellikle etkili bir sızdırmazlık maddesi olarak kullanılır. Doğru kullanıldığında silikon, evinizi su geçirmez hale getirmenin ve özellikle banyo, çamaşırhane ve mutfak gibi daha hassas alanlarda su hasarını önlemenin harika bir yoludur. Silikon yıllarca dayanabilse de zamanla yıpranacaktır. Silikon artık düzgün çalışmadığında, onu çıkarmanın, yüzeyi temizlemenin ve değiştirmenin zamanı gelmiş demektir. Silikon dolgu macunları, 40 yılı aşkın bir süredir inşaat piyasasında, öncülleri olan poliüretanlar ve polisülfürler gibi organik bazlı yalıtım malzemelerine kıyasla daha fazla dayanıklılık ve güç gerektiren uygulamalar için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Silikonun Özellikleri
Silikon dolgu, derzleri düzenli bir şekilde bitirmek ve nemi dışarıda tutmak için kullanılır ancak dezavantajı, boyanamamasıdır. Esnek olmasına ve belirli bir hareket kabiliyetine sahip olmasına rağmen kaplaması soyulmaya veya küflenmeye başladığından 5-7 yılda bir değiştirilmesi gerekir. Küvet, duş tabanı, banyo fayansları, banyo lavabosu, mutfak tezgahı, mutfak lavabosu veya mutfak arka panelini yalıtmanız gerekiyorsa silikon dolgu en iyi seçimimiz olacaktır.
Silikon dolgunun benzersiz polimer yapısı, harekete, yüksek sıcaklıklara ve ultraviyole ışığa (UV) maruz kalmaya dayanmalarını sağlar ve bu da onları perde duvarlar, pencere kenarları ve hatta otoyollar gibi dış mekan uygulamaları için ideal bir çözüm haline getirir.
Asitle kürlenen (asetoksi) silikon dolgular sektörde ilk kullanılanlardır ve havadaki nem buharıyla temas ederek kürlenerek asetik asit açığa çıkarırlar. Bu asidik buhar yan ürünü aşındırıcıdır ve beton ve cam cebindeki öğelerle uyumluluk sorunlarına neden olabilir. Diğer sızdırmazlık malzemelerini yumuşatabilir, camı aşındırabilir ve yalıtımlı cam ünitelerinin iç kısmında kimyasal sis oluşmasına neden olabilir.
Nötr kürlenen silikon kategorileri tipik olarak temel, alkol ve oksim kür mekanizmalarını içerir. Bu silikonlar yoğuşma yan ürünü üretse de asitle sertleşen formülasyonlar kadar aşındırıcı değildir. Endüstri, çeşitli yüzeylerle etkili bir şekilde bağlanma yeteneklerinden dolayı dış uygulamalar için nötr kürlenen silikonlara öncelik vermektedir.
Silikon Nasıl Çekilir?
Silikon dolgu macunu uygulamak için uygun bıçağına, silikon aplikatör tabancasına, silikona ve silikon profil oluşturma aracına ihtiyacınız vardır. Önemli olan silikonun banyoya, duşa ve fayanslara yapışmasıdır. Başarılı bir sonuç için doğru silikonu aldığınızdan emin olun. Silikon genellikle orta esneme yüksek modüllü olarak kategorize edilir. Bu silikonlar temelde oldukça sert ve esnek değildir. Bunlar çok fazla hareket edemeyeceğini düşündüğünüz yerler için iyidir. Düşük modüllü silikon çok daha esnektir ve örneğin banyo çevresinde gerçekten uygun olacaktır.
Yüzeyi Hazırlayın
Derzlerin iyi hazırlandığından, yani fazla silikonun çıkarıldığından ve derzin uygun şekilde arındırıldığından emin olun. Herhangi bir toz veya kir parçası potansiyel olarak daha zayıf bir sızdırmazlığa neden olabilir. Eski bir silikonu çıkarmak için, silikonun kalınlığını aştığını hissedene kadar her iki taraftan kesmeniz yeterlidir. Yalnızca bir veya iki kez kestiğinizden emin olun. Ne kadar çok kesim yaparsanız, silikonu parçalara ayırarak temizliğe o kadar çok zaman harcarsınız. Daima elektrikli süpürge kullanın! Silikonun yapışkan olduğunu, ellerinize ve üzerinde çalıştığınız yüzeyin tüm kenarlarına yapışacağını unutmayın.
Silikon Tabancasını Hazırlayın
Silikon tüpünü tabancaya açılı bir şekilde yerleştirin. Tetiği tüpün boyutuna göre kalibre edilecek şekilde ayarlayın. Bunu yapmak için, mekanizma silikon tüpe temas edene kadar tetiği yavaşça ve nazikçe sıkın.
Açıyı Ayarların
Mükemmel bir silikon profilleme aracına sahip olduğunuzda, hangi boyuttaki açıyı kullanacağınızı bulmanız gerekir ve bunu banyonun etrafında dolaşıp sahip olduğunuz en büyük boşluğu arayarak ve ardından bu boşluk için en küçük aleti seçerek yaparsınız.
Doğru Pozisyonu Alın
En iyi çalışma pozisyonu, silikon tabancasını 90° açıyla tutmak ve tabancayı kendinize doğru çekmektir. Silikonu düzgün bir şekilde uygulamak için doğru çalışma hızını bulmanız gerekir. Çok hızlı hareket ederseniz boşluğu iyi bir şekilde dolduramazsınız. Dikişin sonuna ulaştığınızda kolu bırakın ve silikon tabancasının arkasındaki düğmeye veya kola basın. Bu, basıncı serbest bırakır ve böylece silikon akışı anında durur. Bunu yapmazsanız silikon ağızlıktan dışarı çıkmaya devam edecektir.
Silikon Çekerken Yapmamanız Gerekenler
Silikon çekme işlemi yaparken doğru bilinen birçok yanlış vardır.
Maskeleme Bandı Kullanmak
Bazı insanlar bağlantı yerinin etrafına bant koymanın kesinlikle dahiyane bir fikir olduğunu düşünebilir çünkü bu size gerçekten düz bir alan yaratacaktır. Yanlardan bantla derz içerisine silikon uyguladığınızda güzel ve temiz bir derz elde edebilirsiniz ancak teknik olarak bir takım sorunlar ortaya çıkar. Birincisi, burada güzel ve temiz bir çizginiz olmasına rağmen, aynı zamanda bakterilerin oluştuğu bir adıma benzer bir noktaya da sahip olmaya başlarsınız. Bu silikon dolguyu değiştirmeniz çok uzun sürmeyecek. İkinci nokta ise bant kullandıktan sonra bu korumayı kaldırmakta zorlanabilirsiniz. Bandı kenarlarından silikonla birlikte çekeceksiniz. Bant kullanırken üçüncü sorun, çok ince ve zayıf bir silikon dolgunun oluşmasıdır. Dolgu kendisini neredeyse hiç olmayacak ve silikonun çatlaması için olabileceği gibi eklemin çok fazla esnemesine gerek kalmayacak. Diğeri de bu alan çok hızlı bir şekilde temizlediğinde, bu mikro ince silikon tabakası çizilmeye başlayacaktır.
Deterjanlı Su Kullanmayın
Silikon çekerken birçok kişi deterjanlı su karışımı kullanıyor. Silikonu gerçekten pürüzsüz hale getirmeden önce uyguluyorlar. Bu su ve deterjanın asıl amacı silikonun tutunamayacağı kaygan ve yağlı bir yüzey oluşturmasıdır. Bunu yaparak silikonun üzerinde oluşmasına izin vermeyecek kadar kaygan bir yüzey oluşturacaksınız. Ne kadar denerseniz deneyin silikonun yapışmasını sağlayamazsınız. Üstelik bu deterjan ve suyun tamamı silikon boşluklarının arkasına gidiyor. Bu uygulamanın sonunda kısa zamanda sızıntı yapmaya başlayacak.
Silikon Üzerine Silikon Çekilir Mi?
Bu sorunun cevabı oldukça karışık. Bazıları yapabileceğinizi söylerken bazıları da düzgün bir iş için silikonu çıkarmanız gerektiğini söylüyor. Genel bir kural olarak, mümkün olan her yerde silikonu çıkarmanız tavsiye edilir ancak banyonuzun derzleri temizse, özellikle de akrilik bir duş tekneniz varsa (yeterince dikkatli olmazsanız zarar vermesi kolaydır) silikonu çıkarma konusunda çok fazla endişelenmemelisiniz. Mevcut silikonun üzerine silikon çekilmesi açısından yırtılma olasılığı daha azdır ancak genel olarak silikon silikona iyi yapışır. Daha önce silikon bağlantı yerinde küf oluşmuşsa bunun yeni silikonda da çok hızlı bir şekilde tekrar görülebileceğini unutmayın. Yeni silikon derzden uzun vadeli bir sonuç elde etmek için daima silikon derzin tamamının yenilenmesi gerekir.