ÜST

Selülit Nasıl Gider? Sporla Selülit Geçer Mi?

Vücudun belirli bölgelerinde portakal kabuğu görünümlü olarak bilinen selülit, kadınların genellikle bacak ve kalça gibi bölgelerinde oldukça fazla görülür. Bütün kadınların en önemli sorunları arasında bulunan selülit problemleri, pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkar. Beslenme alışkanlığı ve hayatta yaptıkları belirli değişiklikler yapılması kalıcı olarak selüliti yok etmez. Cerrahi tedavi yöntemleri ile beraber pekçok tedavi tek başına uygulanabilir. Cilt yüzeyinde bulunan düzensiz bir şekilde iniş ve çıkışlar ile kendini belli eden cilt problemlerine selülit denir. İnsan vücudu genel olarak kas, kemik ve yağ dokusundan oluşur. Kişiler yaşlandıkça vücutlarındaki yağ dokusu fizyolojik olarak artış gösterir. Vücutta oluşan selülitler yaş ilerledikçe görünen normal durumlardır. Vücudun bazı bölgelerinde bağ dokusu bantları, yağ hücreleri arasında dikey bir şekilde uzanarak cildin üst katmanını vücudun derin dokularına bağlar. Normal büyüklükte bulunan bantlar, yağ hücrelerinin yeterli miktarda boş bir alana sahip olduğu cepheler oluşturur. 

İnsan vücudundaki yağ hücrelerinde olduğu zaman bu bantlar, yağ dokusunun hafif bir şekilde file gibi sıkıştırarak çıkıntılı olmak şartıyla selülit oluşumuna sebep olur. Yaş ilerledikçe gelişen yağ hücreleri küçük şişkinlikler oluştururken girintili ve çıkıntılı belirli çukurluklara sebep olur. Cildin tabakaları arasında bulunan epidermis ve dermis adı verilen üst katmanların altında aşırı oranda yağ hücresi depolanır. Böylelikle bazı bölgelerde pürüzlü görünüm meydana çıkar. Selülit vücutta en çok kalça ve karın bölgesindeki epidermis ve dermis altındaki yağ dokusunda oluşur. Homojen görünüme sahip olan derinin altında birikmiş ve genişleyen yağ hücreleri yerine dik bir şekilde uzanarak ortaya çıkar. Genellikle çocukluk çağında kilo problemi olan kişiler ve 30-40 kg üzerinde olup kilo verenler kişilerin bazı bölgelerinde sarkma ve çatlaklar meydana çıkar. Bilimsel araştırmalar sonucunda kilo alıp veren kişilerin selülit şikayetleri günden güne arttığı söylenmektedir. Selülit problemleri erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülür. Bunun en büyük sebebi ise kadınların bacak bölgesindeki yağlanmanın erkeklere göre daha fazla olmasıdır. Selülit problemlerinin başlamasında ki ilerlemesindeki en büyük sebeplerden biri de östrojen hormonudur.

Selülit problemlerinden kurtulmak isteyen kişiler tarafından spor yapmak, doğru bir yaklaşım türüdür. Spor türlerinin hali hazırda olan selülitleri tedavi ettiği söylenemez. Düzenli bir şekilde spor yaparak selülitin oluşmasını engelleyebilirsiniz. Spor genellikle kan dolaşımını arttırarak vücuttaki protein atıkları bölgeden uzaklaştırmayı sağlar ve yağ hücrelerinin giderek büyümesini önler. Selülite sebep olan başka zararlı alışkanlıklardan ziyade hormonal problemler, servet problemlerine neden olur. Spor yapmak hayatımızın önemli bir yerine sahiptir. Hayatın bütününü düzenine sokan bir etkiye sahip olan düzenli egzersiz uyku saatlerini, hormonları, kilo ve beslenme alışkanlıklarını da düzenler. Böylelikle selülit problemlerinin önüne geçer fakat hali hazırda bulunan selülitleri yok etmez. Selülit problemlerine karşı önerilen faydalı egzersizler arasında tempolu bir şekilde yürüme egzersizleri bulunur. Günde yaklaşık olarak yarım saatinizi yürüyüş ya da koşuya ayırabilir, aynı zamanda bunlar dışında bisiklete bilmeyi de tercih edebilirsiniz. 

Selülit Problemi Nasıl Geçer?

Tedavi seçenekleri oldukça fazla olan selülit problemleri, her kadının rahatsız olduğu durumlar arasındadır. Vücutta biriken yağ dokusunun sebep olduğu selülitten kurtulmak amacıyla, öncelikle kadınlar yaşam tarzını değiştirmelidir. Spor ve diyet şeklinde selülit probleminden kurtulmak oldukça mümkündür. Vücudun sıkılaşması için kilo verme sürecinde ya da kilo verme sonrasında önerilen spor, selülit problemlerinin tedavisinde oldukça önemlidir. Spor ve diyet selülit problemlerinin yok edilmesinde etkili olmuyorsa eğer, deforme edilmiş yağ dokusunu odaklanan cihazlar cerrahi işlemle düzeltilebilir. Genellikle masaj mantığıyla çalışan bu cihazlar kan dolaşımını hızlandırarak yağ dokusunu azaltır. Belli başlı tedavilerde selülit giderici kremler, ultrason, vakum terapi, elektroterapi ve pressoterapi gibi fibröz bantlara yıkan lazer tedavileri ile dolaşım düzenlenerek selülit problemlerinden kurtulabilirsiniz. 

Lenfatik Drenaj Uygulaması

Genel olarak bacaklarda dolaşımın bozulması sonucunda lenfatik drenajın sağlanması amacıyla bütün karına ve bacak bölgesinde eşit şekilde değişik aralıklarla basınç uygulama işlemi olarak bilinir. Genellikle vücuttaki ödemi azaltmak amacıyla yapılan uygulamadır. Hafif, monoton, ritmik ve yavaş bir şekilde cilt yüzeyine yapılan masajlara lenfatik drenaj uygulaması denir. Lenf sıvısının akışını hızlandırarak ve vücuttaki şişkinliğe en az seviyeye indirerek vücuda rahatlık sağlar.

Mezoterapi 

Dört milimetrelik özel iğneler sayesinde ve bir enjektör yardımı ile cilt yüzeyinin orada tabakasına özel bir şekilde solüsyonların enjekte edilmesine denir. Yapılan bu maddeler selülitli bölgeye direk temas eder ve vücut tarafından kullanılmayan yağ hücrelerini parçalayarak tekrardan kullanılabilir bir hale getirir. Mezoterapi tedavisinin amacı yağ hücrelerinin zarlarını parçalayarak, Lenf ve kan dolaşımını hızlandırmak olur. Lipoliz mekanizmasını tekrar harekete geçirerek aynı zamanda cilt yüzeyini de iyileştirir. Haftada bir ya da 15 günde bir defa uygulanarak oldukça etkili sonuçlar elde edilir. 

LPG 

Cilt yüzeyine vakum uygulanarak septa adı verilen anatomik yapılarda gevşemeyi, koparmayı ve hatta uzatmayı amaçlar. Çalışan bu cihazlar selülit tedavisinde yer alır. Dönme aksiyonları ile beraber kullanılarak deri ve deri altı dokularına negatif bir şekilde basınç uygulanması prensibine dayanan bir masaj yöntemidir. Selülit tedavisinde bilimsel kanıta dayalı olarak kullanılan LPG selülit cihazı, emme ve dönme hareketlerini beraber kullanarak selülit tedavisine oldukça iyi gelir. Sağladığı vakum sayesinde deri kendi içine çekip bırakarak selülit olan bölgede hareketlenme sağlar. 

Akupunktur

Vücudun belirli bölgelerinde iğneler yardımı ile ulaşıp yağ ve su hücrelerini harekete geçirerek yok etme tedavisine akupunktur denir. Cilt üzerinde selülit oluşan belirli noktalara iğnelerin batırılması ile beraber bu noktaların uyarılma prensibine dayanan bir tedavi yöntemidir. Selülit dışında çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde de yıllardır kullanılmıştır. Yaklaşık olarak on seanstan sonra akupunktur tedavisinin etkilerini görmeye başlarsınız. Selülit ne kadar erken dönemde tedavi edilirse o kadar erken iyileşme süreci çabuk olur. 

Ozon Tedavisi 

Vücutta biriken yağ hücrelerini oksijen ile temizleyerek, istenmeyen yağların yakılmasını amaçlayan bir tedavi yöntemidir. Vücutta selülitli bölgeye uygulanan buhar banyosu sayesinde oksijen cildin alt tabakasına kadar ulaşır ve vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak etkili sonuçlar elde edilir. Ozon gazı, üç oksijen atomundan oluşan renksiz bir gaz olarak tanımlandığı için ismine ozon tedavisi denilmektedir. Selülit dışında bir çok hastalığa iyi gelen ozon tedavisi, bağışıklık sistemini uyarmak amacıyla tıbbi hastalıklar ya da rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılır.

Lazer Tedavisi

Selülit olan bölgeler üzerine uygulanan lazer tedavisi, vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır ve hareketsiz bölgelerin harekete geçmesini sağlar. Gerginleşen yağ hücrelerindeki fazla yağ sıvı hale getirilir ve vücutta bulunan yağ hücrelerinin sağlıklı bir forma gelmesini sağlar. Uygulanmak istenen bölgedeki dokuların derin bir şekilde bölge ulaşarak, bölgedeki kan dolaşımını hızlandırır, doku tamiri yapılır ve vücuttaki istenmeyen fazla önemi yok ederek vücudun kendi hücrelerini aktive eder. Travma uğramış ya da yıpranmış olan dokunun, derinliklerinde bulunan ödemini ve sıvısını yok eder. Selülit dışında vücuttaki ödemi ve sürekli olarak oluşan enfeksiyonu giderir, ısıtılan dokuda ağrı yapan toksinleri hızlı bir şekilde temizler.