ÜST

Selenyum: Vücudun Gizli Kahramanı

Selenyum minerali, diğer bütün mineraller arasında belki de çok fazla duyulmamış mineraller arasındadır. Tiroit, metabolizmanın hız kazanan düğmeleri arasında bulunur. Bununla birlikte tiroitlerde herhangi bir şekilde problem oluştuğu zaman metabolizma yavaşlamaya başlar. Yavaş yavaş çalışan tiroidlerde, selenyum takviyesi yapılması gerekir. Tiroidlere yapılan selenyum takviyesi vücuda olumlu sonuçlar verir. Tiroid, bütün organların dostları arasındadır. Kadınlarda ve erkeklerde en önemli mineraller arasında bulunur. Selenyum, E vitamini ile birlikte tüketildiği zaman fertiliteye destek olur. Glutatyon peroksidaz yapısına katılan bir mineral çeşididir. Temel olarak vücut hücrelerini serbest çalışan radikallere karşı glutatyon peroksidaz korumakla görevlidir. Selenyum, glutatyon peroksidaz yapısında bulunması sayesinde beyin hücrelerinde oluşabilecek hasarlar önler ve buna bağlı olarak belirli hastalıklara karşı koruma sağlar.

Oldukça iyi bir antioksidan kaynağı olan selenyum minerali, vücuttaki kanserli hücrelerin korunmasında yardımcı olur. Yapılan araştırmalar sonucunda akciğer kanseri, prostat kanseri ve kolon kanseri gibi çeşitli kanserlerde koruyucu bir etki gösterir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda selenyum minerali, astım hastalığında da olumlu sonuçlar gösterir. Astım hastalığını tetikleyen unsurlardan bir tanesi ise hücrelerin yüksek miktarda strese maruz kalma durumudur. Oksidan etkisine sahip olan selenyum minerali, astım hastalığında olumlu sonuçlar oluşturur. Selenyum minerali tuna balığı, karides, hindi, tavuk, yumurta, yoğurt, c, ıspanak ve diğer kuruyemişlerin içerisinde yüksek oranda bulunur. Selenyum minerali kesinlikle kontrolsüz bir şekilde vücuda alınmamalıdır. Vücuda takviye olarak alınması için öncelikle belirli kan tahlilleri yapılarak selenyum değerlerine bakılması gerekir.

Selenyum mineralinin fazla bir şekilde tüketimi sonucunda ishal, nefeste kötü koku, kolay kırılan ve dökülen saçlar, rengi bozulan dişler, mide bulantısı, ağızda metal tat, sinir sistemi problemleri ve ciltte kaşıntı problemlerine rastlanır. Selenyum minerali, bağışıklık sistemi fonksiyonlu doğrudan bir şekilde destekler. Doğurganlığı ve zihinsel yetenekleri destekleyen, aynı zamanda metabolizma da büyük bir rol oynayan önemli mineraller arasındadır. Yetişkin kişilerde yaklaşık günlük olarak 55 mikrogram selenyum ihtiyacı bulunur. Selenyum minerali ihtiyacını karşılamak için belirli besinler tüketerek, bu ihtiyaç karşılanır. Selenyum mineralinin eksikliği durumunda saç dökülmesi, kaslarda güçsüzlük ve bağışıklık sisteminde zayıflama gibi belirtiler ile karşı karşıya gelinir.

Selenyum Faydaları Nelerdir?

Selenyum minerali, antioksidan özelliği sayesinde vücutta oluşabilecek enfeksiyonlara karşı savaşır. Böylelikle bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından önemli bir değere sahiptir. Tiroid sağlığını desteklemekten ziyade vücutta oluşabilecek kanser hücrelerini karşı koruyucu bir etkisi bulunur. Güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Tiroid hastalıklarına karşı iyi gelir. Vücutta oluşabilecek kanser riskini en az seviyeye indirir. Kalp hastalıklarına karşı oldukça iyi bir koruma görevine sahiptir. Beyinde, zihinsel gelişim eksikliğini önler. Üreme sağlığını korur ve astım problemlerini en az seviyeye indirir. Vücuda enfeksiyonlara karşı koruyan bir antioksidan yapıya sahiptir. Güçlü antioksidan özelliğine sahip olduğundan dolayı, hücre hasarının önlenmesi konusunda destek olur. Bağışıklık konusunda ise önemli bir role sahiptir. Vücudu hastalıklara karşı koruma özelliği sayesinde grip, soğuk algınlığı ve solunum yolu hastalıklarına karşı daha dirençli olmasını sağlar.

Tiroit hormonlarının üretiminde ve vücuttaki metabolizmanın düzenlenmesi konusunda önemli bir yere sahiptir. Selenyum mineralleri, belirli besinlerden alınarak vücut sağlığı açısından desteklenme yardımcı olur. Vücutta bulunan selenyum miktarı, kalp sağlığını korur ve kalp krizi riskinin azalmasına yardımcı olur. Selenyum miktarına düşmesi her zaman kalp hastalıkları ile ilgilidir. Vücuttaki inflamasyon ve oksidatif stresin azaltılması, kalp hastalıkları riskinin de en az seviyeye inmesine yardımcı olur. Alzheimer başta olmak üzere zihinsel gerileme ve hafızada oluşabilecek kayıpların önlenmesi konusunda destek olur. Vücutta oluşan serbest radikallerin vücuttaki hücrelere zarar vermesinden kaynaklı olarak ortaya çıkan oksidatif stres, vücutta belirli hastalıklara neden olur. Vücutta bulunan serbest radikallerle savaşan selenyum minerali, kişilerin üreme sağlığını korur ve kadınlarda hamile kalmaya çalışan kişilere fayda sağlar. 

Selenyum Mineralinin Eksikliğinde Oluşan Hastalıklar Nelerdir?

Selenyum minerali bağışıklık sisteminin işlenmesinde, HIV, AIDS ve benzeri cinsel hastalıkların ilerlememesi açısından önemli bir göreve sahiptir. Böylelikle kısırlık, kardiyovasküler hastalıklar, zihinsel gerileme gibi hastalıkların oluşmasının altında her zaman selenyum mineralinin eksikliği yatar. Selenyum mineralinin eksikliği sonucunda bazı hastalıklar meydana gelir. Addison hastalığı, annemi, yumurtlama bozukluğu, otoimmün tiroid hastalığı, kardiyak tamponad, kabızlık, tiroid hormonlarının azalması, guatr, hipotiroidizm, beslenme kardiyomiyopatisi ve tiroid lenfoması gibi hastalıklar meydana gelir. Vücutta selenyum mineralinin düşüklüğünün yaşanmaması için, günlük olarak sağlıksız ve düzensiz bir şekilde beslenmeden uzak durmak gerekir. Bu şekilde beslenme sonucunda belirli hastalıklar ortaya çıkar. Bu durumların yaşanmaması için zengin olan tavuk, et, hindi, süt ürünleri, deniz ürünleri ve tahıllardan faydalanmak gerekir.

Selenyum Mineralinin Beslenmemizdeki Önemi Nedir?

Selenyum minerali, insan sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Vücutta üretilmeyen ve vücuda beslenme yolu ile alınması zorunlu olan mineraller arasındadır. Vücuda yeteri miktarda alınması, dengeli ve düzenli beslenme sayesinde gerçekleşir. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi başta olmak üzere, vücuttaki antioksidan güçlendirici özelliklerine sahiptir. Vücuttaki hücre hasarlarını önleme özelliği sayesinde sinir sistemini korur ve kişilerde hafızayı destekler. Kalp ve damar hastalıkları açısından oldukça önemli mineraller arasındadır. Vücuda alınması gereken selenyum mineralinin miktarı sadece besinler tarafından sağlandığı için günlük olarak zengin besinlerin dengeli ve düzenli bir şekilde alınması gerekir. Sebze ve meyvelerin içerisinde selenyum minerali değişiklik gösterir. 

Günlük olarak tüketilen içme sularının içerisinde de belli oranda selenyum minerali bulunur. Bu beslenme yolu ile vücuda yeteri miktarda alınmadığı zamanlarda selenyum eksikliği sonucunda ortaya belirli hastalıklar çıkar. Sindirim sistemi hastalıkları, emilim bozuklukları ve bazı bağışıklık sistemi hastalıkları gibi problemler önemli hastalıklar arasındadır. Yaşadığınız coğrafi bölgede de selenyum minerali etkilidir. Vücutta selenyum fazlalığı, kişilerde nadir ortaya çıkar. Selenyum mineralinin fazla olduğu durumlarda bulantı, kusma, ishal ve zayıflık gibi belirtiler meydana çıkar.

Selenyum Eksikliğinde Oluşabilecek Belirtiler Nelerdir?

Vücuda belirli miktarda selenyum mineralinin alınmadığı zamanlarda selenyum eksikliği ortaya çıkar ve gözle görülür belirtiler ile birlikte belirli hastalıklara sebep olur. Selenyum mineralinin eksikliğinde yorgunluk ve kas zayıflığı gibi hastalıklardan ziyade, bağışıklık sisteminde zayıflama ve depresif ruh hali gibi belirtiler meydana çıkar. Selenyum mineralinin eksikliği, sağlıksız beslenme, yeterli besin almama ya da kronik hastalıklar ile ilgili olabilir. Selenyum mineralinin belirtileri yaşandığı zamanlarda, uzman doktorlardan destek alınması gerekir. Selenyum eksikliği sonucunda çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkar. Böylelikle bu minerallerin vücuda dengeli bir şekilde alınması gerekir. Selenyum minerali eksikliği durumunda vücutta yaşanan belirtiler sonucunda uzman doktorlar tarafından selenyum mineralinin takviyesi alınması gerekir.

Selenyum mineralinin eksikliği durumunda vücutta özellikle bağışıklık sistemi problemlerine karşı halsizlik, yorgunluk, saç dökülmesi ve konsantrasyon güçlüğü gibi belirli belirtiler meydana çıkar. Kişilerin vücutlarında selenyum eksikliği yaşanması sebebiyle oluşabilecek belirtiler bulunur. Kısırlık, kaslarda güçsüzlük, kaslarda zayıflık, yorgunluk, bilinç bulanıklığı, saç dökülmesi, bağışıklık sisteminin zayıflaması, tiroid problemlerinin ortaya çıkması, depresyon ve anksiyete ruhsal problemler gibi belirtiler meydana çıkar. Selenyum minerali eksikliğinin bulunduğu durumlarda her zaman uzman doktorlarla görüşmek gerekir.