ÜST
sedef hastalığı

Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sedef hastalığı, sık görülebilen bir cilt hastalığıdır. Sedef hastalığı, vücutta iltihaplanmaya neden olan ve bağışıklık sistemi ile karakterize, nedeni belirsiz bir hastalıktır. Her yaşta ortaya çıkabilir, beyaz, gümüş, kırmızı, renkli kalın kabarık döküntülere sebep olur. Öncelikle dirsekler, dizler, kafa derisi ve bel bölgesi olmak üzere vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilir. Semptomlar genellikle 15 ila 25 yaşları arasında başlar, ancak herhangi bir yaşta başlayabilir. Araştırmalara göre Sedef hastalığı dünyadaki insanların %3 ünü etkilemektedir.

Bunun nedeni, aşırı aktif bağışıklık sisteminin, cilt hücresi büyümesini hızlandırmasıdır. Normal cilt hücreleri bir ay içinde tamamen büyür ve dökülür. Sedef hastalığı ile cilt hücreleri bunu sadece üç veya dört gün içinde yapar. Fakat deri hücreleri dökülmek yerine, deri yüzeyinde birikir.

Bu hastalığın tedavisinde her hastaya uyan tek bir tedavi yöntemi yoktur. Hastalığın şiddeti ve kişinin etkilenme durumuna göre tedavi yöntemleri uygulanır.

Sedef hastalığı çoğunlukla küçük kırmızı şişlikler şeklinde başlar. Bu şişlikler genişleyip kalınlaşabilir ve sonunda pullanma gelişir. Vücudun geniş bir alanını kaplayan yamalar oluşabilir. Döküntüler kaşıntılı ve rahatsız edici olabilir ve kolayca kanayabilir.

Uzak durmanız gerekenler

sedef hastalığı

Sedef hastalığın bazı belirtileri herkeste olmayabilir. Her tedavi de her sedef hastasının yaralarını iyileştirmeyebilir. Hastalığınızı ve boyutunun hangi evrede olduğunu iyi anlamalı ve takip etmelisiniz. Hafif seyreden sedef hastalığını yatıştırmak için evde uygulanan yöntemler denenebilir fakat şiddetli olanlar için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmalı ve evde uygulanabilir önerileri yine doktorunuza danışarak yapmalısınız.

Uzak durmanız gereken şeyleri de şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bütün turuncu meyvelerden, glüten ve süt ürünlerinden kaçının.
  • Aşırı ve uzun süre güneşe maruz kalmayın (güçlü bir güneş koruyucu ile önlem alınmalıdır)

La Roche-Posay Anthelios invisible Fluid Yüz Güneş Kremi UV ışınlarına karşı yüksek ve etkili koruma sağlıyor.

  • Stresten uzak durun.
  • Kuru ve soğuk havalarda dışarıda uzun süre kalmaktan kendinizi koruyun.
  • Hiçbir sebzeyi çiğ yemeyin.
  • Alkol ve sigara kullanmayın.
  • Kilonuzda artış varsa spor yaparak kilo vermeye çalışın.
  • Kırmızı et ve yağlı atıştırmalıklar, yaralardaki alevlenmeleri tetikleyebilir.
  • Bazı ilaçlar sedef hastalığını tetikleyebilir. Herhangi bir ilacın reçete edilmesi halinde doktorunuza sedef hastası olduğunuzu mutlaka belirtin.
  • Boğaz enfeksiyonu, üst solunum yolu hastalıkları ve pamukçuk gibi hastalıklar sedefi tetikler.
  • Parkta, bahçede veya mutfakta bile başınıza gelebilecek çizik, sıyrık veya yaraların etrafında sedef oluşma ihtimaline karşı eldiven gibi yardımcı aletler veya eşyalar kullanın.

Schulzz Mutfak-Bahçe Kesilmez Anti-Cut İş Güvenliği Eldiveni bu konuda size yardımcı olacaktır.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Tırnak, deri ve saç derisi muayenesi neticesinde sedef hastalığı tanısı konabilir. Bunların yanında eklemlerde ağrı ve şişme olması durumunda, artrit ihtimali de dikkate alınmalıdır.

Kremle tedavi, uygulanan en yaygın tedavi yöntemidir. Kabuk ve pulları yok etmek için hazırlanmış krem ve losyonlar genellikle başarılı olsa da, tedavi bırakıldığında belirtiler bir süre sonra tekrarlayabilir.

PUVA tedavisi sedef hastalığında uygulanan diğer bir yöntemdir. Ultraviyole ışınlarına duyarlı hale getiren ilaçların içilmesinin ardından uygulanan ışın tedavisi yönteminde, birkaç seansta sonuç alınabiliyor. Ancak bu tedavi bırakıldığında da hastalığın tekrarlama olasılığı var.