ÜST

Sardunya Bakımı Rehberi: Toprak Seçimi, Çoğaltma ve Budama

Bu rengarenk, bazen hoş kokulu çiçekler, ister çiçek bahçelerinde ister saksılarda yetiştirilsin, her bahçeye neşe katar. Popüler bir bahçe ve ev bitkisi olan Sardunya, çiçek açtığı zaman etrafını adeta bir renk cümbüşüne çevirir. Sardunyalar etrafa yaydığı kokuyla da harikalar yaratır. Dikilerek veya kendi başlarına veya lavanta ve nemesia gibi diğer bitkilerle birlikte hem çok iyi büyürler hem de harika görünürler. Güzel çiçek açmasının yanı sıra, kokulu yapraklı sardunyalar olarak bilinen bazı sardunyaların hoş kokulu yaprakları da vardır. 

Güney Afrika’nın sıcak iklimine özgü sardunyalar, dünyanın pek çok yerinde çok güzelliğiyle sevilen bir bitkidir. Etrafınızda mutlaka en az bir kere gördüğünüz çekici ve tanıdık çiçek, asılı sepetlerde ve pencere pervazlarında coşkulu bir büyüme gösterirler. Muhteşem çiçeklerinin yanı sıra bu kadar popüler olmasının bir nedeni de sardunya bakımının çok kolay olmasıdır. Sadece küçük bir bakımla tüm büyüme mevsimi boyunca rengarenk çiçeklerin keyfini çıkarabilirsiniz. 

Pelargonium (diğer adıyla sardunyalar), sepetleri, saksıları ve bahçe yataklarını asmak için popüler olan, yaz aylarında çiçek açan renkli bitkilerdir. Kuraklığa ve sıcağa dayanıklı olan bu yumuşak yıllıklar, haziran ayından sonbahar donlarına kadar tüm yaz boyunca çiçek açabilir! 

Sardunyanın Kısa Tarihi 

Bugün çoğumuzun “sardunya” adını verdiği popüler bitki, 18. yüzyılın başlarında Güney Afrika’dan Hollandalı tüccarlar tarafından getirilerek Avrupa’ya tanıtıldı. Bu yeni bitkiler, halihazırda Avrupa’da yetişen dayanıklı yabani sardunyalara benzediğinden, botanikçiler yanlışlıkla onları aynı cins içinde gruplandırılır. 1753 yılında İsveçli botanikçi Carl Linnaeus onları Sardunya cinsi altında sınıflandırdı. Daha sonra bu yeni “sardunyaların” taç yaprakları şekli, erkek organ sayısı ve diğer faktörler bakımından Avrupa sardunyalarından farklı olduğu keşfedildiğinde, bunlara “leylek gagası” anlamına gelen Pelargonium adı altında yeniden sınıflandırıldı; bu da uzun, keskin uzunluğa bir göndermedir. Tohum kabuğunun sivri şeklindendir. Bu güzel bitkinin adı o yıllardan itibaren Sardunya olarak kaldı.

Kuzey Amerika’da küçük ila orta büyüklükte otsu yıllık bitkilerdir. Tüm yaz boyunca (donma nedeniyle) çok güzel çiçek açabildikleri için, bu çiçekli bitkiler genellikle saksılarda ve pencere kenarlarını süslemek için kullanılır ancak aynı zamanda yollar ve girişler boyunca yatak bitkisi olarak da kullanılırlar.

Sardunya Nasıl Dikilir?

Hangi tür sardunyayı seçerseniz seçin, bu neşeli çiçek bahçeniz için kolay bir seçimdir. Sardunya dikmenin en kolay yolu, ilkbaharda hemen hemen her bahçe merkezinde bulunması kolay olan dikimlerdir. Çoğunlukla tek çiçek formuna sahip çeşitler olan, tohumla çoğaltılan çeşitler bulacaksınız. Bu bitkilerin soğuktan korunması gerektiğinden ekimden önce don tehlikesinin geçmesini bekleyin. Bahçenize sardunya eklemek istiyorsanız birkaç seçeneğiniz vardır: Onları tohumdan yetiştirebilir, daha olgun bitkileri doğrudan toprağa ekebilir veya saksılarda yetiştirebilirsiniz. Kök çürümesini önlemek için bitkileri drenaj delikleri olan büyük saksılara yerleştirin. Köklerin yayılmasını sağlamak için, büyük bir saksıya dikin.

Bu çiçeğin her biri kendi büyüme alışkanlıklarına, renklerine ve aromalarına sahip pek çok çeşidi olsa da hepsinin ortak bir yanı var: Yaz manzaralarının çoğuna az bakım gerektiren bir katkı sağlıyorlar. Bonus olarak, tozlayıcıları ziyaret etmek için bir yol göstericidirler ve yerel bitki fidanlıklarından kolayca satın alınabilirler.

Saksıya ektiğiniz sardunyadan çiçek açan bir bitkiyi görmek 12 ila 16 hafta sürebilir. Sardunyayı mükemmel drenaja sahip bir saksıda yetiştirirken bol miktarda ışık ve su aldığından emin olun. Güneş ışıkları süreci hızlandırmaya yardımcı olabilir. İki ila üç yapraklı bir fide haline geldikten sonra onu saksıda tutabilir veya bahçenize ekebilirsiniz.

Bahçeye hazır bitkiler uzun bekleme süresini ortadan kaldırır, bu da sardunyalarınızın keyfini daha kısa sürede ve daha uzun süre çıkarabileceğiniz anlamına gelir. Bahçe merkezlerinde sağlam gövdeli, parlak renkli, renk değişikliği veya aç haşere belirtisi olmayan güçlü ve sağlıklı bitkiler arayın. Hemen yeterli drenaja sahip daha büyük bir saksıya taşıyın veya doğrudan bahçenize yerleştirin. Bunu yapmak için kökleri yavaşça kırın, kök sistemiyle aynı derinlikte küçük bir çukur kazın, üzerini toprakla örtün ve bitkiye su verin.

Saksıda Sardunya Nasıl Büyütülür?

Sardunyalar toprakta çok güzel görünürler ancak bu neşeli çiçeğin tadını ister iç mekana ister dış mekana koyduğunuz saksılarda da çıkarabilirsiniz. Olgun sardunyaları, yüksek kaliteli saksı karışımı içeren ve kök sistemlerinin gelişmesi için yeterli alan sağlayacak boyutta bir saksıya taşıyın.

Saksıya ekim yaparken, kabınızın drenaj deliklerine sahip olduğundan emin olun ve kök çürümesini önlemek için iyi drenajlı bir saksı toprağı tercih edin. Yerleştirme için konumun günde dört ila altı saat güneş ışığı sağladığından emin olun; toprağı nemli tutun ancak ıslak değil. 

Sarmaşık yapraklı sardunyalar gibi pek çok çeşit, asılı sepetlerde harika görür. Yaprakları ovalandığında aromatik olan kokulu sardunyalar da vardır! Ayrıca, evde harika görünen, çekici yaprakları olan gür dik sardunyalar vardır. Pelargonium, diğer adıyla sıradan sardunya, güneşi severler ve günde 5 saat güneşe ihtiyaç duyarlar. Yıllıklar kadar fazla sulamaya ihtiyaç duymazlar ancak nemli, iyi drenajlı toprağı tercih ederler.

Güneşi sevenSardunya bakımı nasıl yapılır? Toprak seçimi, çoğaltma ve budama hakkında bilgiler için buraya göz atın. biri olarak sardunya, gece sıcaklıkları düzenli olarak 13°C’nin üzerine çıkana kadar dışarıya çıkarılmamalıdır. Daha sonra yaz sonlarında, gece sıcaklıkları bu sıcaklığın altına düşmeye başladığında onları içeriye getirin.

Sardunyaların Bakımı Nasıl Yapılır?

  • Toprağa ekim yapıyorsanız, kök bölgesini soğutmak için toprağı kaplayacak şekilde hafif bir malç ekleyin.
  • Sulamalar arasında toprağın bir miktar kurumasını bekleyin, ardından iyice sulayın. Aşırı nemli toprak, az sulamaya göre daha fazla zarar verir. Parmağınızla kontrol edin; 3 cm derinlikte kuruysa, o zaman su biraz daha su verin. 
  • Sulama sırasında yukarıdan su vermeyin veya yapraklara sıçratmayın, aksi takdirde hastalığa davetiye çıkarırsınız.
  • Aktif büyüme aylarında, her 2 haftada bir gübreleyin. Yarı kuvvette suda çözünür bir gübre kullanın. 
  • Bitkinin uykuda olması gereken kışın gübreleme yapmayın.
  • Bitkiyi kış için getiriyorsanız çok daha az sulayın ancak köklerin tamamen kurumasına izin vermeyin. Sardunyalar, daha az su kullandıkları ve fazla büyümedikleri kış ayları boyunca bir süre dinlenme süresi verildiğinde en iyi sonucu verirler.
  • Sardunyalar, yeni büyümeyi teşvik etmek için veya yenilenmeleri gerekiyorsa ilkbaharda saksılarını değiştirebilirsiniz.

Kış aylarıda yalnızca yapraklar sarkma belirtileri gösterdiğinde sulayın ve yalnızca küçük miktarlarda su verin. Bitkileri gübrelemeyin veya beslemeyin. Bu bitkilerin dinlenmesi çok önemlidir. İyi dinlenen ve bakılan Sardunya daha coşkulu şekilde büyüyecektir.