
Salisilik Asit: Cilt için Faydaları Nelerdir?
Son yıllarda cilt bakımı rutinlerimizin popüler bir parçası haline gelen asitler; çözünebilirlik özelliklerine göre ikiye ayrılıyor. Beta Hidroksi (BHA) ve Alfa Hidroksi Asitler (AHA). İki grup arasındaki temel fark ise (BHA) yağda çözünebilirken, (AHA) grubuna dahil olan asitler ise suda çözünebiliyor. Salisilik Asit ise (BHA) grubuna dahil olan en etkili cilt uzmanı diyebiliriz.
Salisilik Asit Nedir?
Cilt güzelliği için adeta bulunmaz bir nimet olan Salisilik Asit, sanılanın aksine kimyasal değil, oldukça doğal bir bileşendir. Söğüt ağacının kabukları ve yapraklarından elde edilir. Doğal olmasının yanı sıra salisilik asit bir Beta Hidroksi asididir ve yağda çözünür. Bu da demek oluyor ki Alfa Hidroksi asitlerin tam aksine yalnızca cilt yüzeyinde değil, derinlemesine bir temizlik ve temel bir bakım sağlar.
Salisilik Asit AHA Mı BHA Mı?
İki sınıf arasındaki en zor şey ürünlerin üzerinde belirtilmiyor oluşudur. Ancak genellikle akne ve gözenekler üzerinde etkili olan salisilik asit bir BHA’dır. Cilt lekeleri üzerinde etkili olan ve cildin nem ihtiyacını karşılayan laktik asit ise bir AHA’dır. BHA’lar genellikle normal ve yağlı cilt tipleri üzerinde etkilidir. Kuru ciltlerde cildi kurutmasından dolayı çok tavsiye edilmez. Kuru cilt tipleri bu nedenle içeriğinde AHA bulunan ürünleri kullanmalıdırlar.
Salisilik Asit Faydaları Nelerdir?
Salisilik asit özellikle ciltteki beyaz ve siyah noktaları tedavi etmesiyle adından oldukça söz ettirir. Bunun yanında nasır, siğil ve sedef gibi hastalıkların sebep olduğu pullanmayı da gözle görülür derecede azalttığı bilinir. Yağda çözünebilen bir asit olmasından dolayı gözeneklere hızlıca nüfuz eder ve gözenek görünümünü azaltır. Bu sayede arınmış ve pürüzsüz bir cilde sahip olursunuz. Salisilik asit aynı zamanda bir keratolitiktir. Böylece cildinizi ölü hücrelerden arındırır ve cildin mat görüntüsünü iyileştirici etkiye sahiptir. Özellikle yağlı ciltler için altın değerinde olan salisilik asit, cilt yüzeyinin altına nüfuz edebilir ve cildinizdeki fazla sebum üretimini azaltır.
Eğer akneli bir cilde sahipseniz ya da akne oluşumuna olanak sağlayan bir cildiniz varsa salisilik asit içeren ürünler tam size göre olacaktır. Lipofilik bir yapıya sahip olduğundan dolayı sivilcelerin azalmasını sağlar ve gelecekte sivilce oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Salisilik asit özellikle C vitamini içeren ürünler ile birlikte kullanıldığında göz altı morluklarının iyileşmesine ve göz altlarındaki sarkmaların sıkılaşmasını sağlar. Bunun yanında cilt kırışıklarının da giderilmesine yardımcı olur. Cilde faydalarının yanı sıra saçlar için de oldukça etkilidir. Salisilik asit içeren saç maskesi, şampuan, saç toniği gibi ürünleri kullandığınızda kepek oluşumunu büyük oranda azalttığını görebilirsiniz.
Salisilik Asit Zararları Nelerdir?
Salisilik asit zararları cilt bakım rutinlerinizde kullanmakta olduğunuz ürünleriniz ile de yakından ilgilidir. Cilt tipinize uygun olmayan ürünlerde cildinizde kuruluk ve tahriş yaratabilir. Özellikle hassas cilde sahip biri iseniz salisilik asit içeren ürünlerin kullanımında oldukça özenli davranmanız gerekir. Salisilik asit içeren ürünlerde önerilen miktarların üzerine çıkıldığında ciltteki fazla yağ atılacak ve cildinizde kuruluk, tahriş ve kaşıntıya yol açacaktır. Bu nedenle ürünlerinizin kullanma talimatını dikkatli okumalı ve önerilen miktarların üzerine çıkmamalısınız.
Salisilik asit içeren ürünlerin kullanımı kişilerin sağlık durumuyla da yakından ilgilidir. Özellikle böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olan kişilerde asit toleransını etkileyebilir ve kişilerde yorgunluk, halsizlik, hızlı nefes alma, bilinç bulanıklığı gibi belirtiler ortaya çıkarabilir. Bunlar nadiren karşılaşılan ciddi durumlardır. Bu gibi durumlarda ürünlerin kullanımı acilen bırakılmalı ve bir doktora danışılmalıdır. Salisilik asit kesinlikle oral yolla alınmaması gereken bir asittir. Bu durum astım krizlerine ve hatta solunumun durmasına neden olmakla kalmayıp pek çok organınıza kalıcı hasarlar verebilir. Özellikle böbrek ve karaciğerlerinizde fonksiyonel bozukluklar gözlemlenebilir. Bunun yanında salisilik asit içeren cilt bakım ve kozmetik ürünlerini de yüksek dozda kullanmak asit zehirlenmesine yol açabilir. Bu nedenle kullanım sıklığına ve alınan miktarlara kesinlikle dikkat edilmelidir.
Salisilik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?
Meyve ve sebzeler salisilik asidi alabileceğimiz en doğal besin kaynaklarıdır. Özellikle çilek, kiraz gibi kırmızı meyvelerde bol miktarda salisilik asit bulunur. Bunun yanında kabuklu yemişler, baklagiller, tahıl grubundan sadece badem, yer fıstığı ve kestanede de belirgin miktarda salisilik asit vardır. Kümes hayvanları, et, süt, yumurta ve balık gibi besinlerde ise neredeyse yok denecek kadar azdır. Eğer hassas bir cilde sahipseniz doğrudan bu besinleri alarak da cildinizin güzelleşmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Salisilik Asit İçeren Ürünler Nelerdir?
Salisilik asidi pek çok farklı formda kullanabilmek mümkün. Özellikle serum olarak kullanılan ürünler oldukça işe yaramaktadır. Serumu cildinize uygulamadan önce cildinizin temiz olmasına dikkat etmeliyiz.
Salisilik asidin krem formunu da kullanabilirsiniz. Bu kremleri komple cildinize uygulayabileceğiniz gibi bölgesel olarak da uygulayabilirsiniz.
Cilt bakım rutinlerimizin olmazsa olmazı toniklerin içeriğinde de yeterli miktarda salisilik içeren ürünler bulunur. Bir pamuk yardımıyla cildinizi asit içerikli toniğinizle temizleyebilir ışıl ışıl bir görünüme sahip olabilirsiniz.
Salisilik asit düzenli kullanımda cildinizde gözle görülür derecede değişimleri hissedebileceğiniz mucizevi bir asittir. Bundan dolayı düzenli olarak kullanmak cilt güzelliğimiz için oldukça önemlidir.
Salisilik Asit Kimler İçin Uygundur?
Salisilik asit tüm cilt tipleri için uygundur. Özellikle sebum üretiminin yoğun olduğu ve akne oluşumuna meyilli cilt tipleri için oldukça idealdir. Bu cilt tiplerinde siyah nokta ve akne oluşmasının asıl nedeni, gözeneklerin derinlerinde biriken kir ve yağdır. İçerisinde salisilik asit içeren ürünler ile cildiniz ölü hücrelerden arınır ve cildinizin sebum üretimi dengelenir.
Aşırı kuru ve hassas cilde sahip kişiler de bu bileşeni içeren ürünler kullanabilirler. Salisilik asit içeren ürünleri kullanırken ürün içeriğini dikkatlice incelemeli ve önerilen miktarların üzerine çıkmamalısınız. Bunun yanı sıra açık yara, egzama, sedef hastalığı ve gebelerin doktor kontrolünde kullanması tavsiye edilir.
Salisilik Asit Nasıl Kullanılır?
Salisilik asit bir akne önleyici olarak düşünülerek cildin belirli bölümlerine de uygulanabilir. Cildinizde kuruluğa sebep olmaması için yalnızca gözeneklerin, siyah ve beyaz noktaların olduğu noktalarda uygulamanız tavsiye edilir. Kullanım sonrasında ise cildinizdeki kızarıklığı önlemek amacıyla nemlendirici kremler ya da cildinize uygun yatıştırıcı tonikler kullanabilirsiniz. Cildinize ilk kez salisilik asit uygulayacaksanız öncelikle ürünü cildinize alıştırmalı ve küçük bölgelerde haftada 1-2 kez olmak üzere cildinizde uygulamalı ve 2 hafta süreyle cildinizin reaksiyonlarını takip etmelisiniz.
Her Gün Salisilik Asit Kullanmak Uygun Mudur?
Kullanacağınız ürünün içeriğine ve cilt tipinize bağlı olarak salisilik asit haftada bir iki kez ya da günde az miktarda uygulanabilir. Eğer hassas bir cildiniz yoksa yanında kullanacağınız yoğun bir nemlendirici ile asidin vermiş olduğu kuruluğu tolere edebilirsiniz. Bu ürünün etkilerinden tam anlamda yararlanmak birkaç haftayı bulacaktır. En doğru uygulama şekli yalnızca akne ve gözeneklerin bulunduğu yerlerde haftada birkaç kez küçük miktarlar olmak üzere uygulamak olacaktır. Böylece cildiniz asidi tam olarak emmez ve kuruluk oluşumu minimum düzeylerde sabitlenir.