
Sağlıklı ve Etkili Bir Yağ Yakma Yolu Olan Karbonhidrat Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?
Karbonhidrat diyeti, sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyen kişiler tarafından yapılır. Şekerli yiyecekler, makarna ve ekmek gibi gıdalar da bulunan karbonhidratı kısıtlayan bir diyet türüdür. Protein, yağ ve sağlıklı sebzeler açısından yüksek bir diyet türüdür. Karbonhidrat diyetinin birçok farklı şekli vardır. Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar sonucunda kilo vermeye ve sağlığı daha iyi olmasına sebep olacağını gösterir. Bu diyeti uygulayan kişiler kilo vermesi gerektiğini ve nasıl bir şekilde egzersiz yapması gerektiğini bilmelidir. Karbonhidrat diyeti uygulayan kişiler yemesi ve yememesi gereken besinleri bilmelidir. Et, balık, yumurta, meyve, sebze, tohum, süt, fındık, katı yağ ve sağlıklı yağlar karbonhidrat diyetinin içerisinde bulunur. Karbonhidrat diyeti yaparken yenmemesi gereken gıdalar arasında şeker, buğday, trans yağlar ve tohum yağları gibi gıdalar bulunur. Bu diyeti uygularken kaçınılması gereken besinler ve tüketilmemesi gereken gıdalar bulunur.
Alkolsüz içecekler, meyve suları, arpa, şeker, buğday, dondurma ekmek,makarna, pamuk tohumu, soya fasulyesi, ayçiçeği, üzüm çekirdeği, aspir, kanola ve mısır yağları gibi gıdalar tüketilmemelidir. Düşük oranda karbonhidrat içeren gıdalar arasında kuzu eti, tavuk eti, sığır eti gibi gıdalar tüketilebilecek olan et ürünleri arasına girer. Elma, portakal, armut, çilek ve yaban mersini gibi meyveler karbonhidrat diyetinde tüketilmesi gereken meyve grubuna girer. Badem, ceviz ve ayçekirdeği kuruyemiş ve tohum besinleri arasında bulunur. Yüksek yağlı süt ürünleri arasında bulunan gıdalardan peynir, tereyağı, yoğurt ve krema gibi besinler diyete uygun yüksek yağlı süt ürünleridir. Hindistan cevizi yağı, tereyağı ve zeytinyağ gibi yağ grubu besinlere karbonhidrat diyetinde tüketilmesi gereken yağlardır.
sağlıklı bir şekilde kilo vermek için, peynir ve kuruyemiş yerken dikkat etmeniz gerekir. Diyet yaparken günde en az bir avuçtan fazla meyve tüketilmemesi gerekir. Bitter çikolata antioksidan açısından yüksek bir besin değerine sahiptir. Böylece çok fazla yediğiniz zaman sağlık açısından kilo almanıza sebep olur. Karbonhidrat diyeti yaparken vitamin ve mineral açısından düşük karbonhidratlı sebze tüketimine dikkat etmeniz gerekir. Diyet yaparken hedef 50 gramın altında bir karbonhidrat miktarı almaksa eğer, diyet sırasında bol sebze ve günde bir avuç meyve tüketilmesi gerekir. Sağlıklı bir vücuda sahipseniz eğer, patates ve pirinç gibi sağlıklı tahıl grubuna giren gıdaları tüketebilirsiniz. Diyet yaparken tüketilmesi gereken düşük miktarda karbonhidratlı yiyecekler günde üç öğün yemek yemenin sağlık açısından hiçbir sorunu bulunmaz. Yemek esnasında acıkırsanız bir parça meyve, tam yağlı yoğurt, sert haşlanmış yumurta, havuç, bir avuç fındık ve yağsız peynir gibi sağlıklı gıdaları yemek arasında tüketebilirsiniz.
Karbonhidrat Diyetinin Zararları Nelerdir?
Diyet esnasında karbonhidrat miktarının aşırı bir şekilde kısıtlanması kanın içinde bulunan keton cisimlerinin artmasına sebep olur. Keton cisimleri kanda çok az oranda bulunurken, diyet esnasında yükselmesi sonucunda ortaya belirli hastalık çıkar. Diyetin zararlı olan en belirgin özelliği ise ağızda aseton kokusu bırakmasıdır. Enerji vermek, ketogenezi önlemek ve proteini olan gereksinimi azaltmak, diyette bulunan CHO’ın organizmadaki görevleri arasındadır. Sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyen kişiler diyet sırasında 80 gramın altında ketonüri oluşturur. Besin yönünden oldukça dengesiz olduğundan dolayı, hızlı bir şekilde ağırlık kaybı sebebiyle vücutta bulunan suyun azalmasına sebep olur. Vücutta sıvı elektrolit dengesini bozukluğuna sebep olur. Karbonhidrat diyeti yapan kişilerin vücudunda hiperlipidemi gelişebilir. Kalsiyum atımının artması sebebiyle, kemik erimesi riski artar ve kalp problemleri meydana gelir.
Beynin en önemli enerji kaynaklarından bir tanesi olan karbonhidratın, yeteri kadar tüketilmemesi sonucunda sağlığı tehdit eden belirli unsurlar ortaya çıkar. Sindirim yavaşlar ve hormonal dengeler bozulur. Stres hormonu olarak adlandırılan kortizol hormonunda artış gözlemlenir ve buna bağlı olarak vücut yağ depolamaya başlar. Bu diyeti uygulamak isteyen kişiler halsiz kalmayı, bulanık görmeye ve zaman zaman hafıza kaybı gibi problemleri yaşamayı göze almalıdır. Kadınlarda bulunan östrojen, progesteron, LH ve FSH gibi cinsiyet hormonlarının vücutta salgılanmasında bir düşüş meydana gelebilir. Adet düzensizliğine sebep olur ve hamile kalmak isteyen kişileri biraz zorlaştırır. Karbonhidrat diyeti sırasında hamile olan kadınlarda vitamin ve minerallerin tam karşılanmadığı için bebeğin geç büyümesine sebep olur.
Karbonhidrat Diyeti Yaparken Hangi Besinler Tüketilir?
Pek çok kişi kilo vermek amacıyla büyük bir mücadele gösterir. Kilo vermenin belli başlı sebepleri olmakla beraber, diyet ve zayıflama konusunda çevrede birçok bilgi kirliliği dolaşır. Genellikle karbonhidratların kilo vermesi ile alakalı bilgi oldukça kötüdür. Karbonhidrat diyeti hakkında kötü bilgi yayılmasına kulak vererek diyete yön vermek doğru bir bilgi değildir. Birçok sağlıklı karbonhidrat aksine kilo verme sürecini hızlandırır ve kilo vermek isteyen kişilere yardımcı olur. İnsan vücudunun enerji üretmesi ve enerji seviyesini kontrol etmesi amacıyla belirli besinler alınması gerekir. Tamamen karbonhidratların vücuttan kesildiğine itibar ederseniz, zayıflama konusunda hedefiniz duraklatılır. karbonhidrat alımı vücuttan azaltılırsa eğer vücutta kan kaybı yaşayabilirsiniz. Bunun yerine sağlıklı karbonhidratlara diyetinize dahil etmeli ve belirli ölçülerde tüketmeniz gerekir.
Karbonhidrat diyetinde bulunan yulaf, suda çözünebilen bir lif içerir. Yulaf, kan şekerini düzenler ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Çinko, E vitamini ve B grubu vitamin kaynağıdır. Kahvaltılarda ve ara öğünlerde yulaf tüketmek kalp hastalığına karşı vücudu korur. Karbonhidrat denilince akla makarna ve ekmek gibi gıdalar gelse bile aslında sebze ve meyvelerde karbonhidrat grubu içerisine girer. Karbonhidratların başında bulunan muz, enerji seviyesini arttırır ve uzun süre vücudu tok tutar. Diyet yapan kişiler içerisinde bulunan şeker miktarı sebebiyle diyet yaparken muz yemeden uzak durmak ister. Tam aksine muzun içerisinde lif, sodyum, potasyum, magnezyum, A,K,E,C vitaminleri bulunur. Yeteri miktarda muz tüketildiği zaman kilo verme süreci kolaylaşır ve tatlı isteği bastırılır.
Bol miktarda düşük karbonhidrat bulunan meyve ve sebzeler, karbonhidrat diyetinde tüketilmesi gereken besinler arasındadır. Avokado, badem, fıstık, fındık ve ceviz gibi yağlı gıdalardaki karbonhidrat miktarı çok fazla olduğu için bu gıdaları ölçülü bir şekilde tüketmek gerekir. Düşük karbonhidrat bulunan besinler sadece kilo kaybı için değil aynı zamanda sağlık açısından vücudu iyileştirmesi için gerekir. Diyet döneminde market raflarında gördüğünüz fit, form, düşük karbonhidratlı, light ve diyete uygun başlıklar görüp görebileceğiniz en kötü işlenmiş ürünler arasındadır. Sağlık açısından et, tavuk, balık, peynir, yumurta, avokado, zeytinyağı, sağlıklı yağlar ve süt ürünleri karbonhidrat diyetinde tüketilmesi gereken sağlıklı gıdalar arasındadır.
Karbonhidrat miktarı düşük olan besinler, şekeri hücrelere devreden bir hormon olarak insülin direncinizi büyük bir ölçüde azaltır. İnsülin görevlerinden bir tanesi de yağ depolamak olur. Pek çok diyet uzmanı, düşük miktarda karbonhidrat diyetinin bu kadar iyi çalışmasının en büyük nedeni olarak hormon seviyesinin azaldığına inanmaktır. Düşük oranda karbonhidrat tüketen kişiler, ilk haftalarda çok yüksek kilo kayıpları yaşamış olsa da ilk haftadan sonra kilo kaybı yavaşlamaya başlar. Bunun en temel sebebi ise yağ yakmaya vücudunuzun adapte olmasıdır.