
Sağlıklı Bir Koşu Nasıl Yapılır? Koşmanın Fiziksel ve Ruhsal Faydaları
Koşu, her yaşta herkesin yapabileceği spor dallarından birisidir. Herkesin zaman zaman yaptığı koşma hareketinin düzenli ve belirli sürelerde uygulanması anlamına gelir. Genel olarak bütün spor dallarının temelinde koşu vardır. Doğru koşu yaparak hem diğer spor dallarında başarılı olmak hem de sağlıklı bir vücuda kavuşmak mümkündür. Bireysel yada toplu şekilde koşu yapmak isteyenlerin ilk olarak sağlıklı koşu hakkında bilgi alması gerekir. Sağlıklı ve bilinçli koşu yapılmadığında spordan yarar görmek mümkün değildir. Sizde koşu sporunu yapmak istiyorsanız ilk olarak sağlıklı koşu nasıl yapılır, öğrenmeniz gerekir.
Sağlıklı Koşu Nasıl Yapılır?
Sağlıklı koşu, aynı zamanda bilinçli koşmak anlamına gelir. Her birey adım atmaya başladıktan bir süre sonra koşar. Bir yere yetişmek için yada oyunlarda koşmak, koşu yapmak ile aynı anlama gelmemektedir. Koşu, belirli süre içinde kişi yada kişilerin bir yerden başka bir yere tempolu koşması anlamındadır. Doğru bir koşu yapmak için kişilerin belirli noktalara dikkat etmesi gerekir. Koşu süresi, koşu temposu, kıyafetler, ayakkabı seçimi ve koşu alanı bunlardan birkaçıdır. Eğer koşu sporu yapmak istiyorsanız sizlerin de bunlara dikkat etmenizi öneririz.
Koşu Öncesi ve Sonrası Isınma Hareketleri Yapın
Her spor dalında olduğu gibi koşuya da başlamadan önce ısınma hareketleri yapmak gerekir. Koşu öncesi ısınma için tempolu yürüme, el ve bacak açma hareketleri yapılabilir. Bu şekilde vücut kendini koşu için hazırlayıp daha kolay adapte olacaktır. Isınma hareketi yapmadan birdenbire koşmaya başlamak kasların aniden uyarılması ve zorlanmasına neden olur. Benzer şekilde koşudan hemen sonra kesmek de kasların ve vücudun genel dengesini olumsuz etkiler. Bunun için koşuya başlamadan önce yaptığınız ısınma hareketlerini koşu sonunda da yapmanız gerekir.
Mutlaka Koşu Ayakkabısı Kullanın
Koşu sporunun temel gereksinimlerinden birisi koşu ayakkabısıdır… Görünüş olarak normal spor ayakkabılardan farkı olmayan bu ayakkabılar, koşu sırasında ayakların daha rahat etmesini sağlıyor. Koşu ayakkabıları ile daha hızlı ve daha fazla koşmak mümkündür. Ayakkabı modelinin dışında ayakkabı numarası seçiminde de önemli bir noktaya dikkat etmeniz gerekir. Ayaklar koşu sırasında ayakkabı içinde sürekli hareket eder. Bu hareketlerini daha rahat yapması için mutlaka bir numara büyük koşu ayakkabısı almanızı öneririz.
Koşuya Uygun Kıyafet Seçimi Yapın
Ayakkabı seçimi gibi, kıyafet seçimi de sağlıklı koşu için önemlidir. Kışın koşu yapmak için 2-3 kat kıyafet giymeniz gerekir. Bunun nedeni koşu sırasında ısınan kaslarınız ile dışarının soğuğunu dengelemektir. Eğer az kat kıyafet giyerseniz kaslarınız soğuktan etkilenerek daha yavaş koşmanıza neden olacaktır. Yaz aylarında koşu yaparken ise sıcak havadan en az seviyede etkilenecek kıyafetler seçmek gerekir. Teri emen ve hemen dışarı atan tarzda kumaşlar ile hazırlanan kıyafetlerden yana tercihinizi yapabilirsiniz. Ayrıca açık havada koşu yapacaksanız kışın bere yazın şapka takabilirsiniz.
Koşu Süresi ve Zamanını Belirleyin
Bilinçli koşu yapmak için mutlaka düzenli olması gerekir. Koşuya başlamadan önce kendinize göre koşu planı ve parkuru belirleyin. Gün içinde koşu için ayıracağınız süreyi ve zamanı belirlerken her gün işinizin olmayacağı saatleri göz önüne alın. Genel olarak sabah yada akşam saatlerinde işinizin çıkması yada misafirlik gibi durumlar olmaz. Bunun için koşu saatini sabah yada akşamdan yana kullanabilirsiniz. Koşu süresini ise kendi vücut bünyenize göre belirleyin. Bunu yaparken uzun süre koşmaya değil, sağlıklı koşu yapmaya odaklanın. Az süre sağlıklı koşu yapmak uzun süre bilinçsiz koşmaktan daha etkili olacaktır. Koşu süresinin az olması kesinlikle etkisiz olduğu anlamına gelmiyor.
Koşmak için Parkuru Belirleyin
Koşu zamanı ve süresinden sonra önemli olan bir diğer nokta, koşu parkurudur. Koşuyu profesyonel olarak yapmak istiyorsanız mutlaka koşu pistlerinde yapmanız gerekir. Spor amaçlı yapmak içinse, park, orman, piknik alanı gibi açık havalarda koşu yapabilirsiniz. Hep aynı yerde koşu yapmak kendinizi günden güne test etmenizde faydalı olacaktır.
Koşu Süresini Dikkatli Arttırın
Koşu süresi, saati ve parkurunu belirleyip koşmaya başladınız. Belirli bir süre sonra kendinizi daha fazla geliştirmek için parkuru uzatmak isteyebilirsiniz. Bunu yaparken birden bire iki katı yada yarısı kadar parkuru arttırmayın. Bunun yerine parkurun yüzde 10’u kadar mesafeyi arttırın. Örneğin günde 1500 metre koşan birisi, arttırarak günde 1150 metre koşmalıdır. Bu şekilde vücut aşama aşama daha uzun süre koşmaya alışacaktır.
Sağlıklı bir koşu yapmak için yukarıdaki maddelere dikkat etmek yeterlidir. Düzenli ve sağlıklı koşu yapmak beraberinde pek çok bedensel ve ruhsal faydayı da getirir.
Koşmanın Fiziksel ve Ruhsal Faydaları
Günün büyük kısmını evinde ya da işyerinde çalışarak geçirenler hareketsiz bir yaşama sahiptir. Sürekli ev ile iş arasında mekik dokumak bireyleri hem bedenen hem de ruhen yıpratmaktadır. Bunu önlemek için kısa süreli ancak düzenli koşu yapılabilir. Akşamları işten dönüşte yada hafta sonları koşu sporu yaparak hem bedensel hem de zihinsel olarak kendinizi tazeleyebilirsiniz. Koşunun bireysel olarak insanlar üzerindeki etkileri şu şekildedir…
Kas İskelet Sistemini Güçlendirir
Koşu sırasında çok sayıda kas ve kemik çalışır. Düzenli olarak çalışan bu kas ve kemikler zaman içinde daha güçlü olur. Buda ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan kemik ve kas erimelerine karşı koruyuculuk sağlar.
Kalp Sağlığını Olumlu Yönde Etkiler
Kalp ve kalbe giden damarlardaki kanın daha hızlı dolaşması, akışkan olması kalbi güçlendirir. Düzenli olarak yapılan sağlıklı koşu, vücuttaki dolaşım sistemini harekete geçirir. Özellikle açık havada yapılan koşular kalp sağlığını olumlu yönde etkiler.
Kilo Vermede Etkilidir
Düzenli ve bilinçli olarak yapılan koşu kilo vermek için etkilidir. Uygulanan diyetlere ek olarak düzenli koşu ve yürüme önerilmektedir. Düzenli koşu aynı anda bir çok kasın çalışmasını sağlar. Bu da metabolizmanın hızlı çalışmasında etkili olur. Hızlanan metabolizma daha hızlı yağ yakarak kilo vermeyi sağlar. Aynı özelliğinden dolayı kilo sabitlemek için de koşu yapmak önerilmektedir.
Depresyonu Önler ve Psikolojik Olarak İyileşme Sağlar
Her gün düzenli olarak bir şeyi yapmak ve onu başarmak herkesi mutlu eder. Bu nedenle düzenli koşu yapmak kişinin kendisini daha mutlu hissetmesini sağlar. Özellikle açık hava koşuları kişinin psikolojik olarak kendisini daha huzurlu hissetmesine yardım olur.
Uyku Düzeni Oluşumuna Yardımcı Olur
Gün içinde hareketsiz kalmak, bedenen az yorulmak gece uykularının düzensizleşmesine neden olur. Bunu önlemek için vücudun hareketlendirilmesi gerekir. Koşu, kısa sürede vücudun pek çok alanını harekete geçirir. Bu nedenle de yorulan vücut gece uykusuna daha çabuk geçer.
Kişinin Özgüvenini Arttırır
Düzenli olarak bir etkinlikte bulunmak ve bunda başarılı olmak kişilerin özgüvenini arttırır. Koşu sporu da düzenli yapıldığında ilerlemesi mümkün olan bir spor dalıdır. Bu özelliğinden dolayı sporu yapan kişilerde özgüveni yükseltir.
Sosyalleşmeyi Sağlar
Kişinin sosyalleşmesine katkı sağlayan spor dallarından birisidir koşu… Özellikle toplu koşularda kişilerin kendilerine yeni arkadaş edinmesi ve sosyalleşmesine büyük katkı sağlamaktadır.
Doğru ve bilinçli şekilde yapılan koşu, her yaşta sayısız avantaj sağlamaktadır. Çocukluk döneminde vücut gelişimine, gençlikte sosyalleşmeye, yaşlılıkta ise beden sağlığına olumlu etkileri yüksektir.