ÜST

Saçta Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama vücudun belirli noktalarından meydana gelen bir tür rahatsızlık olarak biliniyor. El, yüz, ayak, bacak, dirsek, kalça gibi alanların yanı sıra, saçta egzamaya rastlamak da kaçınılmaz oluyor. Saçta görülen egzama, saç derisinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığı sayılıyor. Kaşıntı, kızarıklık, kabuklanma, kuruma, pullanma ve bazen sıvı dolu kabarcıkların oluşumu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. 

Saç diplerinde görülen egzama saçlı deride tahrişe, alerjiye, mantar enfeksiyonuna, stres ya da genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Söz konusu belirtiler, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Bu sebeple de zamanında tanı ve tedavinin yaptırılması büyük önem taşıyor. Peki, saçta egzama nedir? Gelin birlikte, saçta görülen egzamaya dair her şeyi öğrenelim!

Saçta Egzama Nedir?

Yediden yetmişe herkeste görülen egzama ciltte kızarıklık, kaşıntı, kabarcıklar, sızıntılar ve bazen de kabuklanma ile kendini gösteren bir cilt problemi. Vücutta çıkan egzamanın yanı sıra, saçta oluşan egzama, cilt rahatsızlığının özel bir türü olarak kabul ediliyor. Saç derisinde egzama belirtileri görüldüğü zaman ciltte kaşıntı, tahriş ve kızarıklık gibi can sıkıcı semptomlar kendini gösteriyor. Kişinin yaşam kalitesini olumsuz biçimde etkiliyor. Saçta egzama pek çok farklı nedenle ortaya meydana geliyor. En yaygın nedenlerinden biri ise Kontak Dermatit oluyor. Saç derisinin temas ettiği maddelere karşı alerjik reaksiyon göstermesi sonucunda egzama meydana geliyor. Şampuan, saç boyası, saç spreyi ve  saç jölesi gibi ürünlere karşı cilt hassasiyeti yaşayan insanlarda saç egzamasına daha sık rastlanıyor. Seboreik Dermatitten dolayı da saçta egzama görülüyor. Malassezia maya adı verilen bir mikroorganizmanın saç derisinde aşırı derecede büyümesine bağlı olarak ortaya çıkan yaygın bir saç derisi rahatsızlığı biliyor. Kepek olarak da bilinen bu durum saç derisinde kırmızı, pullu ve kaşıntılı lezyonlara sebebiyet veriyor. 

Atopik Dermatitte saçta egzamaya yol açan bir etken sayılıyor. Cildin doğal bariyerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığı olarak kabul ediliyor. Saç derisi de dahil olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde egzama belirtilerine rastlanıyor. Son olarak İrritan Kontak Dermatitta saç egzamasının nedenleri arasında yer alıyor. Saç derisine tahriş edici maddelerin maruz kalması sonucu ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığı sayılıyor. Özellikle sert şampuanlar, kimyasal saç bakım ürünleri, jöleler veya saç boyaları gibi maddelere maruz kalan insanlarda görülüyor.

Saçta Egzama Neden Olur?

Saçta egzama görülmesinin birçok nedeni bulunuyor. Bunlar arasında cilt kuruluğu, hassas cilt, cilt kuruluğu, mantar enfeksiyonu gibi bir dizi faktör sayılıyor. Detayları ise aşağıda yer alıyor:

Genetik Yatkınlık

Egzama genelde genetik faktörlerden dolayı bireyde kendini gösteriyor. Ailede egzama geçmişi bulunan bireylerde saç derisinde egzama görülme riski daha yüksek oluyor. ,

Cilt Kuruluğu

Cilt kuruluğu, saç derisinde egzama gelişimine doğrudan zemin hazırlayan bir neden sayılıyor. Saç derisi normalden daha kuru olduğu zaman, cilt bariyeri zamanla zayıflıyor ve egzama belirtileri kendini göstermeye başlıyor. O nedenle nemlendirici özelliği bulunan şampuanların ve diğer ürünlerin kullanılması tavsiye ediliyor. 

Hassas Cilt

Hassas cilt tipine sahip olan bireylerin saç derisinde de egzama gelişme riski daha yüksek oluyor. Çevresel faktörler, kimyasal maddeler ve saç ürünleri de ciltte tahrişe neden oluyor. Akabinde ise egzama meydana geliyor. 

Mantar Enfeksiyonları

Mantar enfeksiyonları da egzama gelişimine zemin hazırlıyor.  Mantarlar, saç derisinde kaşıntı, kızarıklık ve kabuklanmaya yol açıyor. Daha sonra ise egzama benzeri belirtiler ortaya çıkıyor. 

Saçta Egzama Belirtileri Nelerdir?

Saç derisinde egzama, inflamatuar bir cilt durumu sayılıyor. Bu durum ise yediden yetmişe herkesi esiri altına alabiliyor. Genelde egzama kaşıntı, kızarıklık, pullanma, kabuklanma ve bazen iltihaplanma ile kendini gösteriyor. Saçta egzama belirtileri, şu şekilde görülüyor: 

  • Saç derisinde egzama yoğun kaşıntı ile  kendini göstermeye başlıyor. Kaşıntı, cildin tahriş olması sonucu ortaya çıkıyor ve zamanla şiddeti de artıyor. 
  • Saç derisi üzerinde kızarıklık, egzamanın belirgin bir belirtisi sayılıyor. Kızarıklık, saç derisindeki cildin iltihaplanması sonucunda kendini gösteriyor.  Zamanla rahatsızlık verici bir görünüme de neden oluyor.
  • Saç derisinde görülen egzama, pullanma ve kabuklanma gibi belirtiler de veriyor. Hatta saç derisi üzerinde beyaz, gümüş veya sarımsı pullar görülüyor. Bu pullar ise cildin üst tabakasının soyulması sonucu meydana geliyor. 
  • Bazı egzama türleri ise saç derisinde iltihaplanmaya yol açıyor. Bu durumda ise saç derisinde kızarıklık, acı hissi, şişme ve bazen sıvı dolu kabarcıklar görülüyor. 
  • Saç derisinde görülen egzama, cildin nem dengesini etkiliyor. Yani egzama cilt kuruluğunu meydana getiriyor. Kuruyan cilt ise daha fazla kaşıntı ve tahrişe neden oluyor. 
  • Saç derisi egzaması olan kişilerde saç derisi hassasiyeti daha çok artıyor. . Şampuanlama, saç şekillendirme ya da saç boyama gibi rutin saç bakım işlemleri, hassas saç derisinde hem rahatsızlığa hem de ağrıya neden oluyor. 
  • Saç derisinde egzama şiddetlendiğinde, yoğun kaşıma sonucu cilt yaralanıyor. Hatta bu yaralar ise zamanla kabuklanıyor. Bu durumda, saç derisi üzerinde yara, kabuklanmış ten ve açık yaralar görünüyor. 

Saç derisinde görülen egzama belirtileri bireyden bireye göre  farklılık gösteriyor. Bazen ise egzamanın türüne bağlı olarak değişiklik gösteriyor. 

Saçta Görülen Egzamanın Tedavi Yöntemleri Neler?

Saçta görülen egzama rahatsızlığı ciltte kaşıntı, kızarıklık, pullanma ve bazen kabarcıkların oluşmasına neden olabiliyor. Saç derisindeki bu egzama, genelde seboreik dermatit adı verilen bir tür egzama olarak dikkat çekiyor. Saç derisinde yağ üretiminde artış ya da mantar enfeksiyonu gibi faktörlere bağlı olarak da meydana gelebiliyor. Saçta görülen egzamanın tedavi yöntemleri ise egzamanın şiddetine, semptomlarının şiddetine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak farklılık gösteriyor. Bazı tedavi yöntemleri sayesinde saçtaki egzamadan kurtulmak mümkün oluyor. Bu tedavi yöntemleri aşağıda yer alıyor: 

Medikal Şampuanlar

Doktor tarafından reçete edilen özel medikal şampuanları, saç derisindeki egzama semptomlarını azaltmada son derece etkili oluyor. Özellikle ketoconazole, selenium sulfide, pyrithione zinc ve salisilik asit gibi aktif maddeler içeren şampuanlar egzama tedavisinde sıklıkla öneriliyor. 

Kortikosteroid Kremler ve Losyonlar

Kortikosteroid içeren kremler ve losyonlar da saç egzamasında etkili oluyor. Bu kremler saç derisindeki iltihaplanmayı ve kaşıntıyı büyük ölçüde azaltıyor. Bahsi geçen kremlerin uzun süreli kullanımda yan etkileri olabileceği için uzmanın yönlendirmelerine uygun olarak kullanılması tavsiye ediliyor. 

Topikal Kalsinörin İnhibitörleri

Takrolimus ve pimekrolimus gibi çeşitli topikal kalsinörin inhibitörleri de  saç derisinde görülen egzamayı azaltmaya olanak tanıyor. Kortikosteroidlere alternatif olarak kullanılan bu ürünlerin yan etkileri daha az seviyede.

Antienflamatuar Şampuanlar

Saçta egzama görüldüğünde başvurulan bir yöntem de antienflamatuar şampuanları oluyor. Kükürt, çinko pirition ve selenyum sülfid gibi anti-inflamatuar maddeler içeren şampuanlar, saç derisinde görülen egzama semptomlarını azaltmaya olanak tanıyor. 

Beslenme ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmanın yanı sıra çeşitli stresi azaltma teknikleri de saç derisindeki egzamayı geçiriyor. Omega-3 yağ asitleri ve antioksidanlar açısından zengin besinlerin tüketilmesi saç derisini bayağı besliyor ve egzama semptomlarını büyük ölçüde azaltıyor.