ÜST
Saç Nezlesi ve Tedavi Yolları Belirtileri

Saç Nezlesi ve Tedavi Yolları Belirtileri

Saç nezlesini önleyebilmek için duş sonrasında saçları güzel bir şekilde kurulamak gerekir. Yapılacak diğer önlemlerden biri ise saçları sürekli olarak toplamamak ve sık sık saçları rahat bırakmak gerekir. Saç derisini zorlayan jöle ya da spreyi gibi zararlı kimyasallardan olabildiğince kaçınmak gerekir. Saçları beslemek ve düzenli bir şekilde beslenmek, saç nezlesinin en önemli koruyucu etkileri arasındadır. Genellikle folik asit, A vitamini, B vitamini, E vitamini, C vitamini, çinko ve selenyum oldukça faydalı olan vitaminlerdir. Saç nezlesinden korunmanın en önemli yöntemlerinden bir tanesi ise stresten uzak durmaya çalışmak ve vakit buldukça melisa çayı gibi sizi rahatlatacak olan çayları içmek gerekir. Doğal içeriklere sahip olan saç bakım ürünlerini kullanarak saç diplerine masaj yapmak, saç nezlesine oldukça iyi gelecektir. 

 

Aspirin kürü, saç nezlesine ne iyi gelen yöntemler arasındadır. Beş tane aspirini ezdikten sonra üzerine maden suyu dökerek, bu karışım ile saç köklerine 10 ya da 15 dakika masaj yaptıktan hemen sonra saçları iyi bir şekilde durulamak gerekir. Yapılan bu yöntem saç diplerine oldukça iyi gelecek ve kaşıntının azalmasına yardımcı olacaktır. Saç nezlesine iyi gelecek yöntemlerden bir tanesi ise yumurta karışımı olur. Bir çay kaşığı tuz, bir yumurta sarısı, bir çorba kaşığı hint yağı ve bir çorba kaşığı alkolü karıştırarak yaptığınız bu karışımı saçlarınıza 5 ve 10 dakika kadar masaj yaparak yedirmek gerekir. Sonrasında ise iyi bir şekilde durulamak gerekir. Yapılan bu yöntem saç nezlesi şikayetlerinin azalmasına yardımcı olacaktır. Karanfilli bakım yöntemi için bir bardak suyu cezveye koyarak, bu suyun içerisine 10 tane karanfil atıp, 10 dakika kadar kaynatmak yeterli olacaktır. Karanfilli su soğuduktan sonra süzerek, saç diplerine masaj yapabilirsiniz.

 

Saç nezlesinin en büyük belirtilerinden bir tanesi ise saç köklerinde oluşan yanma, kaşınma ve ağrı hissi olur. Saç nezlesi için doğal tedavi yöntemleri denenmeli ve geçmiyorsa eğer, uzman doktora başvurmak oldukça faydalıdır. Saç nezlesi, genetik ya da çevresel faktörlerden dolayı ortaya çıktığı için genel olarak strese eğimli olan kişilerde çok sık rastlanır. Çok sık depresif ve obsesif bozukluk yaşayan kişilerde saç nezlesi kendini direkt gösterir. Önlem alınmadığı sürece hastalığın ilerleyen aşamalarında saç köklerinde yara ve dökülme gibi problemler ortaya çıkar.

 

Saç Nezlesi Neden Olur?

 

Saç nezlesi genel olarak banyodan sonra deniz ya da havuza girdikten sonra uzun süre boyunca ıslak kalan saçlarda oluşan saç problemlerinden bir tanesidir. Saç nezlesi, saç derisinde ki batma gibi hisler sonucunda oluşur. Batmaya karşılık ağrı ve kaşınma gibi problemler görülür. Erkeklerin saçları genel olarak kısa olduğundan dolayı ve çabuk kuruduğu için erkeklerde çok sık rastlanan durumlar arasındadır. Saç nezlesinin en büyük problemlerden bir tanesi, saçları yeteri kadar kurutmamak olur. Böylelikle duş, deniz ya da havuz sonrasında saçlarını iyice kurutmak gerekir. Kurutulmayan saçlarda ortaya çıkan saç problemleri arasındadır. Belirli bir zaman sonra saç derisinde yanma, batma ve ağrı gibi rahatsızlıklar ile kendini gösterir. 

 

Bazı zamanlarda kaşıntı gibi problemler ile seyreder. En belirgin özelliklerinden bir tanesi ise saçları uzun süre boyunca sıkı bir şekilde toplamak, saç köklerinin ve saç derisinin hava almasını engeller. Böylelikle saç kökleri zorlanır ve saç köklerinde kopmalar ya da dökülmeler ortaya çıkar. Bununla beraber saçlar çok sık bir şekilde fön gibi sıcak uygulamalara maruz kaldığından dolayı saç nezlesine sebep olabilir. Fön uygulaması sonrasında saçlar yüksek ısıya maruz kaldığından dolayı saç derisi tahrişe sebep olur. Saç boyasını alerjisi olan kişiler, genellikle saç nezlesi gibi problemler yaşar. Diğer problemlerden bir tanesi ise yetersiz ve sağlıksız beslenme sonucunda ortaya çıkar. Özellikle D vitamin eksikliği, anksiyete ve stres gibi saç sağlığına zarar veren faktörler doğrultusunda da ortaya çıkar.

Saç Nezlesi ve Tedavi Yolları Belirtileri

Saç Nezlesi Kimlerde Görülür?

 

Saç nezlesi, erkekler kadar kadınların da yakalanma olasılığı yüksek olan problemlerden bir tanesidir. Erkekler genellikle saç problemlerinden rahatsız olmaz çünkü erkeklerin kel olmaya hazır olmaları ve saçlarını kaybetme konusunda doktora gitme olasılığının düşük olması olabilir. Bazı uzman hekimler tarafından kadınların acıyı farklı bir şekilde algılaması sonucunda bu durumlardan şikayetçi oldukları öngörü olarak ileri sürülür. Uzmanlar, saç nezlesinin belirli bir saç dökülmesinin gerekli olup olmadığını zaman içerisinde belirlemeye çalışmışlardır. Bazı kişiler saçlarındaki genetik faktörlerden dolayı bazı kişiler ise çevresel faktörlerden dolayı saçlarında belirli problemleri yaşar. Saç nezlesinin herhangi bir ana kaynağı bilinmez. En çok beslenme eksikliği ve psikolojik sebepler sonucunda ortaya çıkar. Beslenme faktörleri her zaman saçı doğrudan etkileyen özellikler arasındadır. Genellikle D vitamini, B12 vitamini, demir ve çinko eksikliği olan kişiler saç nezlesine daha yatkın olarak gözlemlenmiştir. Menopoz döneminde olan kadınlarda daha sık rastlanan durumlar arasında yer alır. Saç boyasına alerjisi olan kişiler tarafından da saç nezlesi çok sık bir şekilde görülür.

Saç Nezlesi ve Tedavi Yolları Belirtileri

Saç Nezlesinden Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

 

Saçları ılık su ile yıkamak, saçların özelliğine göre doğal şampuanları tercih etmek, saçları sıkı bir şekilde bağlamaktan kaçınmak gerekir. Her zaman kafa derisinin nefes alması bu durumlara maruz kaldığı zaman zorlaşır ve böylelikle saçlı olan deride kasılma ve dökülmeler ortaya çıkar. Saçları sert bir şekilde kaşımaktan kaçınıp, saçları durularken tırnakları kullanmak yerine parmak uçları ile nazik bir şekilde masaj yapmak gerekir. Duş sonrasında saçların iyice kurulanması, önemli detaylar arasındadır. Duş aldıktan 2 ya da 3 saat sonra dışarı çıkmamaya dikkat etmek gerekir. Dengeli ve düzenli bir beslenme, saç nezlesi problemlerine karşı önemli detaylar arasındadır. Yumurta, balık, et ve süt gibi protein ya da vitamin bakımından zengin olan gıdalar yenilmesi gerekir. Böylelikle saçlar daha güçlü bir hale gelir. 

 

Saç nezlesi gibi problemleri yaşamamak için saçları yıkadıktan sonra kurutulması önemli detaylar arasındadır. Saç köklerini çok sıkacak saç modellerinden kaçınmak, alınabilecek önlemler arasındadır. Bununla beraber saç nezlesinin herhangi bir tedavisi bulunmaz. Böylelikle saç derisindeki rahatsızlığa sebep olan durumlar önceden tespit edilmeli ve ortadan kaldırılması için önlem alınmalıdır. Saç derisindeki problemlerin devam etmesi durumunda uzman doktorlardan yardım alınması gerekir. Saç problemlerinden korunmak için saç sağlığını destekleyici önlemler alınması gerekir. Öncelikle saç derisi için saç bakımına önem verilmesi gerekir. Daha sağlıklı bir saçlara sahip olabilmek için dengeli ve düzenli beslenme gerekir. Hızlı kilo verildiği iddia edilen sert ve sağlıksız diyetlerden kaçınmak, saç problemlerinin oluşmasına engel olur. 

 

Her zaman saç bakımına zaman ayırmak gerekir. Saç şekillendirici ürünlerinin aşırı kullanılmasından kaçınmak, alınabilecek en önemli önlemler arasındadır. Çok sıcak ya da çok soğuk suyla duş almamak gerekir. Saç tipine uygun ve doğal bir şampuanla yıkamak, saç problemlerinin önlenmesine yardımcı olur. Duş aldıktan sonra havluyla nazik bir şekilde saçtaki fazla suyu alıp, ardından ise düşük ısı ile ayarlanmış olan saç kurutma makinesi ile kurutmak gerekir. Saç derisine zarar verebilecek saç modellerinden kaçınmak ve saçı her zaman sıkı bir şekilde toplamaktan uzak durmak gerekir. Saçları yıkarken saç derisine nazik hareketler yapmak, saç köklerine iyi gelecektir.