
Router Nedir & Modem İle Router Arasındaki Farklar Nelerdir?
Router, iki veya daha fazla ağın birbiriyle güvenli bir biçimde haberleşmesini sağlayan cihazlar olarak biliniyor. Bu ağlar arasında sunucu, bilgisayar veya ağ bağlantısı yer alıyor. Router kavramının Türkçe karşılığı “yönlendirici” olup, iki temel görevi bulunuyor. Bu görevlerden biri veri paketlerini hedeflenen IP adresine iletip, ağlar arasındaki trafiği yönetmek olurken; ikinci görevi birden çok cihazın aynı internet bağlantısını kullanmaya imkan tanımak oluyor.
Router’ın sıklıkla tercih edilen iki türü bulunuyor. LAN yani Yerel Alan Ağları ve WLAN geniş alan ağları içerisinde verileri yönlendiren modelleri bulunuyor. LAN adı verilen bağlantı, belirli bir bölge ile sınırlandırılmış cihazların birbirine bağlanmasına olanak sağlıyor. Tek bir LAN bağlantısı için genelde bir adet routera ihtiyaç duyuluyor.
WLAN ise geniş bölgedeki büyük bir ağı oluşturuyor. Mesela, ülke genelinde çeşitli yerlerde faaliyette bulunan firmalar, her bir bölge için ayrı LAN bağlantısı tercih ediliyor. Ardından WLAN bağlantısı oluşturmak üzere tüm LAN bağlantılarına bağlanıyor. Öte yandan WLAN geniş bir alana dağıldığı zaman birden çok switch ve router’a ihtiyaç duyuluyor. Bu bağlamda, kullanıcılar tarafından router nedir? router ne işe yarar gibi sorulara cevap aranıyor. Gelin birlikte keşfedelim!
Router Nedir?
İnternet dünyasında önemli bir yere sahip olan router, kullanıcılara Wİ-Fİ sağlayan cihaz olarak biliniyor. IP açısından kullanıcıya destek olarak cihazın ağ trafiğinde kesintisiz ve güvenli yolu bulmasında etkin bir rol oynuyor. Bu sayede problemsiz bir şekilde veri teslimi yapılmış oluyor. Her kullanıcının yerel ağ tarafından oluşturulan IP adresini, internette kullanabilmek için IP’lere ataması gerekiyor. İşte bu noktada router, bu atamayı güvenli bir biçimde gerçekleştirmeyi başarıyor.
Verilerin ağlar arasında problemsiz bir şekilde yönlendirilmesi ve verinin hedef noktasının belirlenmesi ancak router ile mümkün oluyor. Bir başka deyişle router cihazları, ağa gelen paketlerin ulaşacağı adresi belirleme de rol oynuyor. Gelen veriyi iletmenin dışında, veri paketlerini çevirme, inceleme ve görüntüleme gibi birtakım görevler üstleniyor. Öte yandan internete bağlanmakta güçlük çeken kullanıcılar router modeme bağlanıyor. Bu sayede de internete sağlıklı bir şekilde erişim sağlamış oluyorlar.
Modemlerde yer alan Ethernet yuvası sayesinde bağlantı kurulabiliyor. Keza, routera bağlı olan diğer bilgisayarlarda internete kolayca erişebiliyor. Bunun yanı sıra router cihazları hem kablolu hem de kablosuz kullanım için uygun oluyor. Bu sayede tablet, telefon, bilgisayar ve aklınıza gelebilecek daha pek çok akıllı cihazların internet erişimi sağlanıyor. Örneğin router ile kablosuz bir bağlantı Wİ-Fİ sayesinde kurulabiliyor. Bunun yanı sıra bazı kullanıcılar, ağlar ve cihazlar arasındaki iletişimi sağlayabilmek, Wİ-Fİ alanını genişletmek ve sinyal kalitesini artırmak üzere kablosuz router modellerini de tercih edebiliyor.
Router Ne İşe Yarar?
Router ne işe yarar da sıklıkla cevap aranan sorular arasında yer alıyor. Büyük veya küçük ağ yapılarında bulunan trafiğin düzenini sağlama konusunda büyük bir rol üstleniyor. Bu yönüyle en önemli bilgisayar ekipmanları arasında yer alıyor. Öte yandan ağda bulunan bilgisayarların hedeflerini bulmaları konusunda yönlendirici bir etkisi bulunuyor.
İnternet servis sağlayıcıları ana serverlar başta olmak üzere tüm internet kablolarını eve kadar getiriyor. Ardından da internet, dairelerdeki tüm hatlara çekiliyor ve kullanıcıların kişisel kullanımına sunuluyor. Router, modem dışında ilk ana parçadan oluşuyor. Wİ-Fİ alanları ve internet şifresi gibi sözcüklerin tam orta kısmında yer alıyor. Modeme iletilen interneti ethernet kablosuna, daha sonra da Wİ-Fİ alanına yönlendiriyor. Ayrıca bu ürün güvenlik bakımından da son derece önemli bir yere sahip oluyor.
Router kişinin internet dünyasında sörf yapmasını sağlayan en önemli ürünlerden biri oluyor. Wİ-Fİ, router sayesinde kablosuz bir biçimde internete erişim sağlanabiliyor. Bu sayede kablolardan arınarak uzun mesafelerde bile internet bağlantısı gerçekleştirilmiş oluyor. Birden fazla ağın bağlanmasıan olanak tanıyan router, bu ağların arasında gerçekleşen haberleşmeyi de yönetiyor. Bunun yanı sıra birkaç tane cihazı aynı anda internet bağlantısı üstünden bağlayabiliyor. Öte yandan birbirleri ile haberleşmelerine de olanak sağlıyor. Router’ın işlevleri bunlarla da kalmıyor. Cihaza bağlı olan bütün aygıtları koruyor ve ağda bulunan cihazların veri akışını takip ediyor.
Router Nasıl Çalışır?
Router’ın çalışma prensibi küçük bir bilgisayara benzetiliyor. Bu üründe kendine ait bir bellek ve işlemci bulunuyor. Kullanıcıya özel olarak tanımlanan IP adresini ayrıştırarak kablolu ya da kablosuz bağlantı kurmaya elverişli olan ayrı bir IP oluşturuyor ve bu sayede internete bağlanmalarını sağlıyor. Ayrıca internete bağlanabilmeleri için tercih edilen her cihazın kimlik bilgisine ihtiyaç duyuluyor. Güvenlik sorumlu olan bu ürün, bu kimlik verilerinin verilmesine olanak sağlıyor. Çünkü internet üzerinden bu kimlik sayesinde dolaşım sağlıyor.
Dizi ve filmlerde konusu geçen IP adresiyle yer tespiti aynen bu şekilde yapılıyor. Bunun yanı sıra, bazen her bir router için farklı kurulum düzenine ihtiyaç duyulabiliyor. İnternet ise router ile kullanma kılavuzuna göre kurulabiliyor. Router kılavuzunda bulunan adımları tek tek takip etmek kurulum konusunda insanların işini epey kolaylaştırıyor. Yeni nesil olan router modemlerde ise kurulum süreci son derece pratik oluyor. Yönlendirici bağlantıları önerildiği gibi yapıldığında modem arayüzüne giriş yapılabiliyor. Aynı şekilde servis sağlayıcısı ile internet bağlantısına ihtiyaç duyulan tüm ayarlar yapılabiliyor.
Modem ile Router Arasındaki Fark Nedir?
Modem ve router arasında birçok fark bulunuyor. Çoğu internet sağlayıcı modem ve router bir cihazda birleştirip kullanılmaya sunuyor olsa da aslında durum aynı olmuyor. Her iki cihazında kullanılmasını önlemek ve karmaşadan kurtulmak adına bu şekilde üretiliyorlar. Hem modem hem de router, cihazları birbirine bağlamak ve internete bağlamak konusunda aynı oranda etkili oluyor.
Router genelde ağları oluşturuyor ve bu ağlar arasında bulunan veri akışını yönetmeye başlıyor. Modem ise bu ağları internete bağlama görevini üstleniyor. Modemler, internet servis sağlayıcısından aldığı sinyalleri internete bağlanabilecek cihazlar yorumlanacak dijital sinyallere döndürüyor. Bu sayede internet bağlantısını oluşturmayı başarıyor. Buna kıyasla router, internete bağlanan cihazların hedeflerini bulunmasına olanak sağlıyor ve güvenlik bakımından herhangi bir problemle karşılaşılmaması için çalışıyor.
Router Türleri Nelerdir?
Router modelleri iki farklı türe ayrılıyor. Bu türlerden biri WLAN olurken bir diğeri ise LAN oluyor. Her ikisinin de birbirinden farklı görevleri bulunuyor. Zaman zaman karıştırılsalar da içeriği öğrenildiğinde birbirlerinden farklı oldukları anlaşılıyor. LAN anlamı ile Yerel Alan Ağları ve bir diğer tür olan WLAN geniş alan ağları içerisinde verileri yönlendiren modelleri bulunuyor. Yerel alan ağları adı verilen LAN bağlantı, belirli bir bölgeyle sınırlandırılmış cihazların birbirine bağlanmasına olanak sağlıyor. Tek bir LAN bağlantısının sağlanabilmesi için genelde bir tane routera ihtiyaç duyuluyor.
Geniş alan ağları olan WLAN ise geniş bölgedeki büyük bir ağı oluşturuyor. Mesela, ülke genelinde çeşitli yerlerde faaliyette bulunan firmalar, her bir bölge için ayrı LAN bağlantısı tercih ediliyor. Ardından WLAN bağlantısı oluşturmak üzere tüm LAN bağlantılarına bağlanıyor. Öte yandan WLAN geniş bir alana dağıldığı zaman birden çok switch ve routera ihtiyaç duyuluyor.